Επιτέλους τέλος στον τραπεζικό δανεισμό των πολιτικών κομμάτων

Επρεπε να έρθει η τρόικα στην Ελλάδα και να απαιτήσει να μπει ένα τέλος στο… πάρτι με τον δανεισμό των κομμάτων από τις τράπεζες, με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις (που αποδείχθηκαν εξαιρετικά επισφαλείς, όπως διαπιστώσαμε και με την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ). Η κυβέρνηση -κατόπιν πιέσεων από τους δανειστές- βάζει τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα.

Η τρόικα έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και περιμένει να τηρηθούν, επιμένει να ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου, όπως είχε δεσμευθεί το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά μέχρι τελευταία στιγμή αυτό «κόβεται και ράβεται». Το ελληνικό κομματικό σύστημα, από την άλλη, πιέζει μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να γλιτώσει ό,τι είναι δυνατόν. Ηδη κατάφεραν να υπάρξει μία εξαίρεση, με βάση την οποία επιτρέπεται η δανειοδότηση των κομμάτων μόνο όμως για ποσό ισότιμο της ετήσιας επιχορήγησης του τρέχοντος έτους, που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τα γνωστά κομματικά «θαλασσοδάνεια».

Σύμφωνα πάντως με το νομοσχέδιο, όπως έχει καταρτιστεί μέχρι τώρα, οι χρηματοδοτήσεις και οι δωρεές θα γίνονται αναγκαστικά μέσω τραπεζών και ονομαστικά, ώστε να μπορούν να ελέγχονται , ενώ ο έλεγχος των προεκλογικών δαπανών δεν θα αφορά μόνο τις τελευταίες 20 μέρες αλλά θα επεκταθεί στους 6 μήνες. Οσο για τις επιτροπές ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, σταματάει το γνωστό σύστημα, όπου ο ελεγχόμενος είναι και ελεγκτής και σε αυτές πλέον δεν θα έχουν την πλειοψηφία οι βουλευτές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα