Επιτέλους, τέλος!

Ηττημένη στην ουσία αποχωρεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία με τη φασίζουσα νοοτροπία της μεταχειρίστηκε ένα ολόκληρο σύστημα για την προσωπική της προβολή, όχι τη θεσμική αλλά την πολιτική. Ένα τηλεοπτικό κανάλι και ένας ιστότοπος ήταν στο… πόδι, για να κάνει πολιτικό παιχνίδι η πρόεδρος της Βουλής, που ελέω εκλογών σώθηκε από την πρόταση μομφής και την ντροπή να την υπερψηφίσει ακόμα και το κόμμα της.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου, και μάλιστα με μελανά γράμματα, αποτελεί πλέον η θητεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρος της Βουλής. Η πλέον ακατάλληλη επιλογή που έγινε ποτέ, μετέτρεψε τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα της χώρας σε καρικατούρα με προσωπικές εμμονές, διασύροντας το αξίωμα στη συνείδηση του απλού πολίτη.

Τυπολάτρης εκεί που την εξυπηρετούσε, αλλά την ίδια ώρα κινούμενη εκτός πλαισίου, επέλεξε να μεταφέρει στα έδρανα της Βουλής τις προσωπικές της διαφορές με τον Αλέξη Τσίπρα, εκθέτοντας τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, ξεχνώντας τον ρόλο της, δεν δίσταζε να ειρωνεύεται εκ του ασφαλούς βουλευτές, ακόμα και υπουργούς, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή της στα όσα διαδραματίζονταν.

Ακόμα και τις τελευταίες ημέρες και ενώ η κυβέρνηση είχε παραιτηθεί με την προκήρυξη των εκλογών να είναι θέμα χρόνου, εκείνη ερμήνευε κατά το δοκούν το Σύνταγμα εξαπολύοντας πόλεμο εντυπώσεων κατά του Προκόπη Παυλόπουλου. Οι αστείοι ισχυρισμοί περί αντισυνταγματικότητας, όμως, δεν έγιναν και κατά το πρόσφατο έωλο δημοψήφισμα, οπότε ακόμα και το ερώτημά του ήταν άκυρο μιας και πρόταση των δανειστών δεν υπήρχε. Αντιθέτως, επιχειρώντας να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, υπερασπίστηκε μέχρι τέλους την κυβερνητική επιλογή η οποία και σήμανε την οριστική της ρήξη με το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπερασπιζόμενη το δίκιο της, επεχείρησε –πάντα μέσω της διασταλτικής ερμηνείας του κανονισμού της Βουλής– να δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα και να μην ψηφιστεί η συμφωνία με τους δανειστές, που επί της ουσίας διέσωσε την Ελλάδα. Μικρή σημασία όμως αποδείχθηκε πως είχε αυτό για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία εμμονικά τάχθηκε κατά του άλλου –άγνωστου– δρόμου και μετέτρεψε τη Βουλή σε… afterάδικο με ταλαιπωρημένους βουλευτές να διανυκτερεύουν στα έδρανα της Ολομέλειας!

Το παιχνίδι με τον Λαφαζάνη

Και ενώ η ρήξη της με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ήταν ξεκάθαρη, εκείνη επέμεινε σε συνεδρίαση επιτροπών αλλάζοντας ακόμα και τη σύνθεση, με μόνο στόχο να φέρει στη Βουλή τον Γιάννη Στουρνάρα. Άδικα φυσικά, καθώς είχε χάσει τη μεγάλη ευκαιρία, ενώ πια δεν είχε τη στήριξη κανενός μιας και η Βουλή ουσιαστικά είχε διαλυθεί.
Φυσικά, όλο αυτό το καλοστημένο σόου δεν αποσκοπούσε σε τίποτε παραπάνω από το να προβληθεί η ίδια και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τον οποίο ήδη είχε αποφασίσει να συστρατευθεί. Άλλωστε, είχε όλα τα όπλα στα χέρια της: μια μουδιασμένη επικαιρότητα και ένα τηλεοπτικό δίκτυο το οποίο την υπηρετούσε. Τι σημασία είχε αν οι συμβασιούχοι του καναλιού επί μήνες ταλαιπωρούνται από την πρόεδρο, η οποία βρήκε χρόνο να φορέσει τα κόκκινα γάντια των καθαριστριών αλλά δεν μπορούσε να ασχοληθεί με τα προβλήματα του… οίκου της.

Ζημίωσε την υστεροφημία της

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατάφερε το ακατόρθωτο: να ζημιώσει ανεπανόρθωτα την υστεροφημία της και να επιτρέψει σχόλια ακόμα και για την ιδιωτική της ζωή. Τη στιγμή που θα μπορούσε να έχει παραιτηθεί και ως βουλευτής να χαράξει τη δική της πολιτική γραμμή. Τότε όμως δεν θα είχε τα μέσα που διέθετε ως πρόεδρος. Το ταμείο ωστόσο που θα κληθεί να κάνει είναι μείον και το μέλλον της ασαφές και σκοτεινό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως δεν εντάσσεται στη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη, αλλά προτίθεται να συνεργαστεί μαζί της δημιουργώντας πρώτα τον δικό της πολιτικό φορέα. Αυτοκαταστροφική μέχρι τέλους, αποδεικνύει πως οι συνεργασίες έχουν νόημα για εκείνη μόνο όταν υπακούσουν στα «θέλω» της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα