ΕΠΟ… το βασίλειο της υποκρισίας!

Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα… Ή, μάλλον, συμβαίνουν μόνο στον μαγικό κόσμο της ΕΠΟ. Ενώ η Πειθαρχική Επιτροπή έχει απορρίψει εννιά –παρακαλώ– αγώνες που είχε προτείνει ως «ύποπτους για χειραγώγηση» η εταιρεία Sportradar, την Τετάρτη (24/6) η Ομοσπονδία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την εν λόγω εταιρεία, ακριβώς για να εντοπίζονται τα… επικίνδυνα παιχνίδια!

Ο δε πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του για την απαιτούμενη τεχνογνωσία και τη συνεργασία που χρειάζεται μεταξύ της Πολιτείας, της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας. Όλα αυτά, ενώ μέχρι και πριν από λίγες ημέρες η Πειθαρχική Επιτροπή απέρριπτε με συνοπτικές διαδικασίες τις υποθέσεις που αφορούσαν «ύποπτα για χειραγώγηση» παιχνίδια, βασιζόμενη στη μοναδική πατέντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας, η οποία κάθε άλλο παρά εναρμονισμένη με το καταστατικό της UEFA ήταν και βάσει της οποίας, για να κατηγορηθεί μία ομάδα, έπρεπε να συμμετέχουν στο στήσιμο από τρεις παίκτες και πάνω από κάθε ομάδα!

Πρόκειται για την αποθέωση της υποκρισίας, η οποία «βασιλεύει» εδώ και πολλά χρόνια στο… πριγκιπάτο της ΕΠΟ. Το άκρον άωτον της υποκρισίας από πλευράς της Ομοσπονδίας ήταν η κίνησή της, μόλις πριν από λίγα 24ωρα, να προβεί σε τροποποίηση της εν λόγω διάταξης. Πλέον, απαιτείται η εμπλοκή ενός παίκτη ή και παράγοντα!

Με άλλα λόγια, προκειμένου η ΕΠΟ να «υποδεχθεί» τη συνεργασία με τη Sportradar, προχώρησε, μυστικά μάλιστα, όπως επισημάναμε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας, στην αλλαγή της… πατέντας. Λογικό, καθώς η εν λόγω εταιρεία ζήτησε να ενημερωθεί για τα όσα ισχύουν στο καταστατικό της ΕΠΟ σχετικά με τα «ύποπτα για χειραγώγηση» παιχνίδια. Προκειμένου να μην περιέλθει στη γνώση της UEFA η μοναδική αυτή πατέντα που ανέδειξε με εκτενές ρεπορτάζ της η «Άποψη», η ΕΠΟ προχώρησε στη… ζούλα στον μερικό εναρμονισμό με το καταστατικό της UEFA, ούτως ώστε να αποφευχθεί τυχόν… ρήξη με τους θεσμούς!

Βέβαια, ούτε λόγος, ούτε αναφορά, ούτε… ψίθυρος για τα εννιά παιχνίδια που έχουν ήδη απορριφθεί μετά… βδελυγμίας από την Πειθαρχική Επιτροπή. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να υπήρχε έστω και μία σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο στην παρουσίαση της συμφωνίας, προκειμένου να αποκτούσαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τις δικαιολογίες, ή τα επιχειρήματα που θα προέβαλλαν οι άνθρωποι της ΕΠΟ.

Πολύ δε περισσότερο, θα είχε ενδιαφέρον αν κάποιος από τους καλεσμένους ρεπόρτερ αναφερόταν σε αυτό καθ’ αυτό το κατηγορητήριο της κάθε υπόθεσης, το οποίο αναφερόταν γενικώς και αορίστως σε υποψίες, δίχως να περιλαμβάνει αναφορά στην εμπλοκή παίκτη ή παράγοντα ομάδας. Ωστόσο, η σχετική οδηγία της UEFA δεν αναφέρει ως προϋπόθεση τιμωρίας την εμπλοκή παίκτη ή παράγοντα, πολύ δε περισσότερο τριών παικτών ή δεν ξέρουμε κι εμείς τι άλλο θα σκαρφιστούν στην ΕΠΟ, προκειμένου να καλύψουν τα… ακάλυπτα!

Παρουσία του εισηγητή των υπόπτων… Αντρέας Κράνιχ

Η κορύφωση του υποκριτικού ταλέντου που απέδειξαν ότι διαθέτουν στην ΕΠΟ, ήταν ότι όλα αυτά συνέβαιναν παρουσία του Αντρέας Κράνιχ. Ποιος είναι ο εν λόγω κύριος; Είναι ο αρμόδιος για τη σύνταξη των εκθέσεων βάσει των οποίων χαρακτηρίζουν «ύποπτο» ένα παιχνίδι. Με πιο απλά ελληνικά, οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας «δούλευαν» κατάμουτρα το στέλεχος της Sportradar, δηλώνοντας μάλιστα πως η συμβολή τής εν λόγω εταιρείας είναι εξαιρετικά σημαντική στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Εκεί που πρέπει να γέλασε ο κάθε… πικραμένος, ήταν όταν ο Κράνιχ ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο πως τα στοιχεία που παρέχει η εταιρεία είναι απολύτως αξιόπιστα. Φυσικά, δεν βρέθηκε κανένας να του αναλύσει το σκεπτικό της απόρριψης των εννιά υποθέσεων που έχουν προηγηθεί, το οποίο βασίστηκε στο… αβάσιμο της κατηγορίας! Ελλάς… και ΕΠΟ το μεγαλείο σας!

Βρέθηκε ο αντικαταστάτης του Ζωγράφου στην ΚΕΔ

Μετά κόπων και βασάνων, η ΕΠΟ κατάφερε να βρει τον αντικαταστάτη του Χριστόφορου Ζωγράφου στην ΚΕΔ. Μετά τις πρώτες κρούσεις που έκανε σε Βασσάρα και Μπίκα, οι οποίες έπεσαν στο κενό, η Ομοσπονδία κατέφυγε στη λύση του Γιάννη Τσαχειλίδη.

Ο συγκεκριμένος πρώην διαιτητής, αλλά και παράγοντας της ΚΕΔ, παρά το ότι είχε δεχθεί επίθεση από άγνωστο πριν από 1,5 χρόνο (που ποτέ δεν συνδέθηκε με τη δράση του στη διαιτησία), έδειξε διάθεση να βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, δείγμα της αγάπης του για τη διαιτησία.

Ο νέος αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ (πρόεδρος παραμένει πάντα ο Γιώργος Καραμελίδης) δεν είναι το μόνο νέο πρόσωπο της Επιτροπής, καθώς ρόλο αναλαμβάνουν και οι Φραγκίσκος Σωμαρακάκης και Γιάννης Γενναίος (και οι δύο προέρχονται από τον σύνδεσμο της Αθήνας). Αντίθετα, παρελθόν αποτελούν οι Δημήτρης Μπέγκος και Γιώργος Αμυγδαλής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα