Ερντογάν: Όσοι απειλούν την Άγκυρα με εμπάργκο θα έχουν συνέπειες

Νέα ένταση στις σχέσεις με το Βερολίνο πυροδότησε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι πράκτορες της Δύσης «τριγυρνούν ελεύθερα» στη χώρα του και τονίζοντας ότι όσοι απειλούν την Άγκυρα με επιβολή εμπάργκο θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υποστούν και τις συνέπειες.

«Οι Δυτικοί θέλουν να τριγυρνούν ελεύθερα οι πράκτορές τους στα εδάφη μας ενώ πλήττουν τον λαό μας», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του στο κοινοβούλιο. «Εκείνοι που λένε ότι είναι δουλειά της δικαιοσύνης όταν το ζήτημα αφορά τους τρομοκράτες στους οποίους παρέχουν καταφύγιο στη χώρα τους μετατρέπουν την κατάσταση σε διπλωματική κρίση όταν πιάνουμε τους πράκτορές τους στα πράσα», είπε ο Ερντογάν, ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους της έντασης στις σχέσεις του με το Βερολίνο.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Γερμανία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους και ακροαριστερούς ακτιβιστές, ακόμη και σε άτομα που συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι που ωστόσο το Βερολίνο διαψεύδει. Από την πλευρά της η Γερμανία πιέζει την Άγκυρα με απειλές ότι θα λάβει μέτρα που θα δυσκολέψουν τις γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία.

«Αν νομίζετε ότι μπορείτε να φοβίσετε την Τουρκία με εμπάργκο, θα πρέπει να είστε έτοιμοι για μεγαλύτερες συνέπειες. Είστε σίγουροι ότι ξέρετε ποιον χτυπάτε;», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει κατηγορήσει ανοιχτά ευρωπαϊκές χώρες για «ναζιστικές τακτικές», επειδή εμπόδισαν Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις Τούρκων μεταναστών.

Ειδικά για την Γερμανία, σήμερα ο Ερντογάν το πήγε ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας ότι «εκείνοι που διέπραξαν τις πιο ανελέητες, αιματηρές, βάναυσες σφαγές κατά τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα πρέπει να μας κάνουν κήρυγμα ανθρωπιάς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα