Ετοιμάζει κι άλλες μεταγραφές η Φώφη

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Το τριήμερο 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου θα διεξαχθεί το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το βάρος για τη Χαριλάου Τρικούπη πέφτει τώρα στο «Σχέδιο Ελλάδα» που θα παρουσιαστεί αναλυτικά κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Πρόκειται για ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με επίκεντρο τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, το οποίο επεξεργάζονται στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, από όλους τους φορείς που τη συναποτελούν, με τον συντονισμό του Κώστα Σκανδαλίδη.

Ήδη στα χέρια των αρχηγών των κομμάτων και των Κινήσεων, που μετέχουν στη ΔΗΣΥ, βρίσκεται ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο. Τον εκπόνησαν μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις οι Μανώλης Όθωνας, Χρήστος Πρωτόπαπας και Τόνια Αντωνίου από το ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Μαργαρίτης και Τάσος Δαρσινός από τη ΔΗΜ.ΑΡ., Γιώργος Ελενόπουλος από το ΚΙΔΗΣΟ, Νίκος Διακουλάκης και Μιχάλης Χάλαρης από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και Νίκος Ιωσήφ από την ΕΔΕΜ.

Ήδη τα κόμματα που μετέχουν στη ΔΗΣΥ θα αρχίσουν να το εγκρίνουν μέσω των Κεντρικών Επιτροπών τους, με πρώτη αυτή του ΠΑΣΟΚ που συνεδριάζει σήμερα. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις, αν και κάποιοι περιμένουν αφενός μεν την αντίδραση των «βενιζελικών» και όχι του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου. Επίσης με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις, τόσο του Ανδρέα Λοβέρδου, όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη. Να σημειωθεί ότι και οι δύο το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφράσει αντιρρήσεις, ιδιαίτερα ο ευρωβουλευτής, ο οποίος έχει κατακρίνει τις μεταγραφές των βουλευτών.

Όταν λοιπόν εγκριθεί από τις Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων και των κινήσεων ο οδικός χάρτης, τότε θα οριστεί και η 15μελής γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), στην οποία και πάλι θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των επιμέρους φορέων.

Στο οργανωτικό σκέλος στην πορεία για το Συνέδριο, προβλέπεται προσυνεδριακός διάλογος, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίζονται περιφερειακές ημερίδες για το Πρόγραμμα Ελλάδα, συζήτηση της πολιτικής και οργανωτικής εισήγησης σε όλες τις δημοτικές συνελεύσεις, θεματικές εκδηλώσεις, άλλες της Ομάδας Νέων και διαδικτυακός διάλογος από τον Τομέα Επικοινωνίας. Οι ημερίδες θα αφορούν την Παιδεία, την Υγεία, την Εργασία και την Ασφάλιση, καθώς και τις πολιτικές κατά της φτώχειας, αλλά και για την Αγροτική Πολιτική.

Σημείο-σταθμός στην οργάνωση του Συνεδρίου αποτελεί η συνεδρίαση της ΚΟΕΣ στις 14 Μαΐου. Η Γραμματεία της ΚΟΕΣ θα προκρίνει και τις εισηγήσεις, ενώ η παρουσίασή τους θα γίνει από την Ομάδα Επικοινωνίας και με ανάρτησή τους στο διαδίκτυο. Η ομάδα της επικοινωνίας των πολιτικών θέσεων θα φέρει την ευθύνη αφενός για την ενημερωτική εκστρατεία που θα προηγηθεί του Συνεδρίου, αφετέρου για τη λειτουργία σχετικής διαδικτυακής σελίδας. Ειδική ομάδα θα υπάρχει και για το «Σύμβολο του νέου φορέα», καθώς και για τη Νέα Γενιά, αλλά και για το οικονομικό σκέλος, αφού απαιτείται άμεσα οικονομική εξόρμηση. Η ομάδα Πολιτικής Εισήγησης είναι ίσως αυτή που θα έχει την περισσότερη δουλειά, από κοινού με την ομάδα που θα ετοιμάσει την εισήγηση για την Οργανωτική λειτουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, από τις αρχές και τις διαδικασίες της, ως τα όργανά της σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο.

 

Θα συνεχιστούν οι μεταγραφές

Στο μεταξύ, η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, παρά τις αντιδράσεις, ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε νέες μεταγραφές βουλευτών από όμορους χώρους. Εκτός του φλερτ που ήδη είναι σε εξέλιξη με τον Χάρη Θεοχάρη, τον Γιώργο Καρρά, την Κατερίνα Μάρκου και τον Στάθη Παναγούλη, θεωρούν βέβαιο ότι πολύ σύντομα ο νυν βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης θα μεταπηδήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως λένε, ο εν λόγω βουλευτής Λαρίσης, που κατάγεται από την Ελασσόνα, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και από το πέρασμά του από την Ένωση Κεντρώων δεν δείχνει ευχαριστημένος.

Παράλληλα, σε καλό δρόμο είναι οι συζητήσεις με τον Γιώργο Καρρά, τον βουλευτή Β΄ Αθήνας, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ένωση Κεντρώων. Ήδη ο Καρράς έχει αναπτύξει ισχυρή σχέση με τον γραμματέα και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου, και γενικά χαίρει εκτιμήσεως της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, όπως λένε πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, οσονούπω ο κ. Καρράς θα συστήσει πολιτική κίνηση με απογοητευμένα στελέχη της Ένωσης Κεντρώων και θα ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως αυτόνομος φορέας.

Σε ό,τι αφορά την Κατερίνα Μάρκου, η Χαριλάου Τρικούπη ασκεί διακριτική πίεση και όπως λένε οι συνεργάτες της κας Γεννηματά «το επόμενο διάστημα (πιθανότατα στις αρχές Ιουνίου) η πρόεδρος προγραμματίζει συνάντηση με την κα Μάρκου κι εκεί αναμένεται να αποφασίσει την ένταξή της στη Δημοκρατική Συμπαράταξη».

 

Κριτική και αναθέρμανση

Παράλληλα με την προετοιμασία για το Συνέδριο, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Όπως εκτιμούν, η διαπραγμάτευση για τη 2η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί προς το τέλος Μαΐου και τα μέτρα που θα φέρει «η συνθηκολόγηση του ηττημένου θα είναι επώδυνα για τα λαϊκά στρώματα». Έτσι, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι θα έχουν πεδίο δόξης λαμπρό για να «χτυπήσουν σαν χταπόδι το Μαξίμου». Ταυτόχρονα ισχυρίζονται πως δεν ανησυχούν για τις εξεταστικές επιτροπές και χαρακτηριστικά λένε πως, ακόμη και για την περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά,  η Βουλή είναι αναρμόδια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των νομικών κύκλων.

Πάντως, με αφορμή τις εξελίξεις με το Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως ήρθε η ώρα να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους με τους αγρότες.  Γι’ αυτό και κατήγγειλαν ότι ο τρόπος προκήρυξης του μέτρου άφησε εκτός προγράμματος τους πραγματικούς βιοκαλλιεργητές και όσους ήθελαν πραγματικά να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τη Βιολογική Γεωργία, κάνοντας λόγο για «Βατερλό», λόγω της έλλειψης αγροτικής πολιτικής και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που βιώνουν έκπληκτοι οι βιοκαλλιεργητές.  Στη Χαριλάου Τρικούπη ευελπιστούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα επαναπροσεγγίσουν την τάξη των αγροτών.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα