Ευθύνες στον δήμο Μεγαρέων για τον θάνατο 35χρονου

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ…

Ευθύνες στο δήμο Μεγαρέων επιρρίπτει το υπουργείο Εργασίας για το θάνατο του 35χρονου Γιώργου Σταμέλου, εργαζόμενου στο κοινωφελές πρόγραμμα του δήμου, ο οποίος είχε τραυματιστεί στις 5 Οκτωβρίου, μετά από πτώση του από απορριμματοφόρο του Δήμου.

Όπως τονίζει σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, βάσει της ΚΥΑ για την Κοινωφελή Εργασία υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγεία των συμμετεχόντων ανέργων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας είναι ο επιβλέπων φορέας, εν προκειμένω ο δήμος Μεγάρων.

Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Σταμέλος, είχε προσληφθεί μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας στο δήμο Μεγαρέων, εργαζόταν παράνομα στην υπηρεσία καθαριότητας. Τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας σοβαρά στο κεφάλι πέφτοντας από απορριμματοφόρο και μετά από τετράμηνη νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατέληξε.

Περιγράφοντας το ιστορικό του συμβάντος η κ. Αντωνοπούλου επισημαίνει ότι το ατύχημα έγινε γνωστό από το δήμο οχτώ ημέρες μετά το συμβάν, 13 Οκτωβρίου, ενώ ο τραυματισμός του Γ. Σταμέλου δεν δηλώθηκε ως εργατικό ατύχημα στο ΣΕΠΕ, το τελευταίο μετέβη στον τόπο του ατυχήματος στις 15 Οκτωβρίου.

Παράλληλα η κ. Αντωνοπούλου, σε συνέχεια τριών εγκυκλίων που είχε εκδώσει η ΓΓ Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγείας των συμμετεχόντων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, απέστειλε στις 16 Οκτωβρίου επιστολή-οδηγία προς την ΚΕΔΕ, με κοινοποίηση στον ΟΑΕΔ, και στο ΣΕΠΕ, με την οποία ζητούσε ρητώς να μην ξαναχρησιμοποιηθεί κανένας εργαζόμενος της κοινωφελούς στα απορριμματοφόρα, ενώ με έγγραφο προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας ζήτησε να κινηθεί η διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση του συμβάντος.

Θα αποκλείονται από κοινωφελή προγράμματα οι δήμοι που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους
«Στη συνέχεια, υπογραμμίζει η κ. Αντωνοπούλου, έγινε γνωστό ότι σημειώθηκαν άλλα δύο ατυχήματα σε Λάρισα και Χαλκίδα με εργαζόμενους της Κοινωφελούς οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στα απορριμματοφόρα των δήμων. Με αφορμή το ατύχημα στη Χαλκίδα, στις 4 Δεκεμβρίου 2015, η κ. Αντωνοπούλου ανακοίνωσε με δελτίο τύπου τα εξής: «Δυστυχώς, παρά τη ρητή εγκύκλιο του Υπουργείου και την οδηγία της ΚΕΔΕ προς όλους του Δήμους της χώρας να μην απασχολούνται εργαζόμενοι της Κοινωφελούς σε απορριμματοφόρα, οι Δήμοι εξακολουθούν να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε ενώπιον του τέταρτου ατυχήματος με εργαζόμενο στον τομέα καθαριότητας».

Η κ. Αντωνοπούλου ξεκαθαρίζει ότι «στο εξής, η μη τήρηση των οδηγιών από τους επιβλέποντες φορείς, πέραν των πιθανών ποινικών ευθυνών, θα επιφέρει και κυρώσεις αποκλεισμού των δήμων από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διενεργεί και θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους στους επιβλέποντες φορείς του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Εντούτοις, καλώ τους εργαζόμενους να προχωρούν σε αναφορές προς το ΣΕΠΕ, σε περίπτωση που οι φορείς δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

(ΠΗΓΗ: localit.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα