Ζεστό χρήμα €9,2 δισ. για μετανάστευση και εσωτερική ασφάλεια

Με τις εικόνες ντροπής από την Κω (όπου το τοπικό αστυνομικό τμήμα έχει μεταμορφωθεί σε αποθήκη ψυχών για μετανάστες) και τον Έλληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο να βρίσκεται στην Αθήνα (όπου συζήτησε θέματα της αρμοδιότητάς του με τον Αλέξη Τσίπρα), είναι εξαιρετικά επίκαιρες οι ειδήσεις που έρχονται από την… Εσπερία και αφορούν ζητήματα μετανάστευσης και συνολικά εσωτερικής ασφάλειας.

Τι λένε αυτές οι ειδήσεις; Ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει τα ταμεία της προκειμένου να χρηματοδοτήσει με το συνολικό ποσό των 9,2 δισ. ευρώ δράσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση, το άσυλο, τα εξωτερικά σύνορα, την εσωτερική ασφάλεια και τις εσωτερικές υποθέσεις.

Τα εν λόγω προγράμματα θα «τρέξουν» την περίοδο 2014-2020 και το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι η χώρα μας θα λάβει από τα ανωτέρω Ταμεία το ποσό των 460,7 εκατομμύρια ευρώ, που ως προς την συνολική διανεμόμενη «πίτα» είναι το τρίτο σε μέγεθος «κομμάτι», μετά τα χρήματα που θα πάρουν για τους ίδιους σκοπούς η Ιταλία και η Ισπανία.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Κομισιόν, το περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ που αφορά την Ελλάδα θα κατανεμηθεί ως εξής:
# Για τη μετανάστευση, το άσυλο και την ένταξη η χώρα μας θα λάβει 259,2 εκατ. ευρώ.
# Για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας Συνόρων το ελληνικό κονδύλι ανέρχεται σε 166,8 εκατ. ευρώ.
# Για τον εξοπλισμό της FRONTEX θα διατεθούν στην Ελλάδα 14 εκατ. ευρώ (Αφορούν 1 πλοίο ακτοπλοΐας και 1 μηχάνημα φωτοανίχνευσης), λόγω της συμμετοχής της χώρας μας στην ειδική δράση της FRONTEX.
# Για την εσωτερική ασφάλεια, τέλος, έχουμε λαμβάνειν 20,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτό που αναμένουν τώρα οι Βρυξέλλες είναι οι υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις. Ειδικότερα, για το άσυλο και τη μετανάστευση, αρχικά κατατέθηκε από την Ελλάδα στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2014, επικαιροποιήθηκε από τη νέα κυβέρνηση και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι η συμμόρφωση την Ελλάδας με την κοινοτική νομοθεσία και η εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής στους τομείς διαχείρισης των συνόρων, το Άσυλο και την επιστροφή των μεταναστών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση να… δει η χώρα μας τα σχετικά κονδύλια. «Υπάρχουν δεσμεύσεις από καταδικαστικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, που πρέπει να τηρηθούν» λέγεται χαρακτηριστικά και υπογραμμίζεται πως ο στόχος των ελληνικών αρχών πρέπει να είναι η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων. Ειδικότερα:

# Πρέπει να απορροφηθούν τα πόσα της προηγούμενης δημοσιονομικής περιόδου 2007-2014, προκειμένου να απορροφηθεί το ποσό των 90 εκατ. ευρώ, κατ’ εκτίμηση.

# Πρέπει να επισπευσθεί η έγκριση των δύο εθνικών προγραμμάτων, ποσού 13 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολή.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε προγράμματα και δράσεις που διαχειρίζεται απευθείας η Επιτροπή, υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και άλλων φορέων (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, κ.λπ.), παρέχοντας έτσι δυνατότητα επιπλέον εισροής κοινοτικών κονδυλίων στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα