ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί

Εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, καθώς οι πιέσεις των δανειστών δεν επιτρέπουν περαιτέρω καθυστερήσεις, και ειδικά ενόψει 3ης αξιολόγησης το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει τέτοιου είδους κακοτοπιές. Εξάλλου, οι σχετικές διατάξεις συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που έκλεισε όλα τα προαπαιτούμενα για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι τράπεζες επιλέγουν πλέον σκληρή γραμμή, αφού πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά του. Το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2017 δεν έπιασαν τους στόχους είχε ως αποτέλεσμα την προειδοποιητική παρέμβαση της ΤτΕ, με τις πιέσεις ωστόσο να αναμένεται να ενταθούν αρχής γενομένης των επόμενων μηνών. Στην κατεύθυνση αυτή για το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων –ακόμη και των στεγαστικών– και τήρηση σκληρής στάσης ειδικά απέναντι στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» κινήθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μέσω της έκθεσης για την νομισματική πολιτική.

Οι οφειλέτες είτε θα πιέζονται ασφυκτικά να «συνθηκολογήσουν» με τις τράπεζες για την διευθέτηση της οφειλής, είτε θα βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να αλλάζουν χέρια με συνοπτικές ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Στο σφυρί
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα μπουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών 500 ακίνητα, ενώ έως τον Δεκέμβριο ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 5.000. Στόχος των τραπεζών είναι να μπουν σύντομα σε πώληση ακίνητα αξίας 30 δισ. ευρώ περίπου, από το σύνολο των 46 δισ. ευρώ, που αφορούν σε εξασφαλίσεις προς τις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια ιδιωτών.

Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, θεωρείται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα και θα διευκολύνει τους επισπεύδοντες που μέχρι σήμερα βρίσκονταν εγκλωβισμένοι, καθώς οι διαδικασίες είχαν παγώσει και δεν γίνονταν πλειστηριασμοί, ενώ το κυνήγι των τραπεζών να πετύχουν τους στόχους απομείωσης των κόκκινων δανείων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια και μέσω ρευστοποιήσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Ήδη ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν τελεσιδικήσει και έχουν πάρει ημερομηνία και άρα τον δρόμο του πλειστηριασμού αυξάνεται συνεχώς. Στις αρχές Μαΐου οι αναρτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Δημοσίευσης Πλειστηριασμών είχαν φτάσει στις 3.671.

Η διαδικασία
Με την απόφαση 41756/26.5.2017 του υπουργείου Δικαιοσύνης για την διενέργεια πλειστηριασμού με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων ορίζεται η διαδικασία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση, ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό. Αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου. Ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και κάθε σχετικό έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του συμβολαιογράφου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα