ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση με τους προκατόχους του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Πρόκειται για μία κίνηση του «πλανητάρχη» που έρχεται σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις των ηγετών των αραβικών χωρών που φοβούνται μια έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή.

Με αυτήν την εξ ορισμού ιστορική απόφαση, που θα αποτελέσει σταθμό της θητείας του, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ τήρησε μια από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά την προεκλογική εκστρατεία του. Ταυτόχρονα όμως, κινδυνεύει να απομονωθεί σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα να σβήσει και τις τελευταίες ελπίδες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. «Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» είπε, στην ομιλία που εκφώνησε στον Λευκό Οίκο, έχοντας στο φόντο τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και το πορτρέτο του Τζορτζ Ουάσινγκτον. Επέμεινε όμως ότι πρόθεσή του είναι να αναγνωρίσει απλώς «μια πραγματικότητα».

Παράλληλα, ο Τραμπ αναγνώρισε ότι τα συγκεκριμένα όρια της ισραηλινής κυριαρχίας στην Ιερουσαλήμ αποτελούν αντικείμενο των συνομιλιών για το τελικό καθεστώς. «Οι ΗΠΑ παραμένουν αποφασισμένες να βοηθήσουν στη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής και από τις δύο πλευρές. Έχω την πρόθεση να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να βοηθήσω στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα