Ηχηρή απάντηση Μιχαλολιάκου στο καταγγελτικό δημοσίευμα του «Έθνους»

Ηχηρή απάντηση, μέσω επιστολής,  έδωσε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, στο προ ημερών δημοσίευμα του Έθνους, το οποίο κατηγορούσε τον δήμαρχο Πειραιά,  για περίεργες αναθέσεις. Το ρεπορτάζ αφορούσε τη δικαστική διαμάχη διαφημιστικής εταιρείας με τον δήμο, με την πρώτη να καταγγέλλει παρατυπίες σε διαγωνισμό για την ανάθεση έργου προβολής. Πιο συγκεκριμένα, το Έθνος δημοσίευσε την Κυριακή την  απάντηση του Δημάρχου Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκου.

Αναλυτικά η απάντηση Μιχαλολιάκου

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του Δημάρχου Πειραιά:

Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της 27ης/4/2014 της εφημερίδας σας, φιλοξενήθηκε δημοσίευμα που με αφορά το οποίο βρίθει ανακριβειών. Ο δημοσιογράφος, πριν αναπαραγάγει και δημοσιεύσει μυθεύματα και μάλιστα στην πρώτη σελίδα, δεν τήρησε τον κώδικα δεοντολογίας και να ζητήσει την άποψη του Δήμου Πειραιά για τις δήθεν… αποκαλύψεις. Επομένως, κάποιοι άλλοι, και όχι ο υποφαινόμενος, θέλουν «οι ίδιοι να κερνούν και οι ίδιοι να πίνουν».

Η 1-1-2011, ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων μας, αποτέλεσε την ημερομηνία λήξης κάθε διαπλοκής και διαχειριστικής αδιαφάνειας.

Η εντολή μας για διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος δεκαετίας (συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας θητείας) που εξετάζεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, αποτελεί πιλοτική εφαρμογή διαφανούς διαχείρισης σε κάθε δημόσιο οργανισμό και εγγύηση της διαφάνειας.

Αυτή όμως η εξέλιξη ενόχλησε όλους εκείνους που ενέπλεξαν στο παρελθόν το Δήμο σε αδιαφανείς διαδικασίες. Ομως, όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να μας σπιλώσουν. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφάνεια και στη χρηστή και άσπιλη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου μας.

Ας έλθουμε στο συγκεκριμένο:

Η αλήθεια που συνδέεται με τη δράση και το έργο μου ως Δημάρχου είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Πειραιά πέτυχε να εντάξει στο ΕΣΠΑ τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στον Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 100.000.000 € περίπου.

Στα έργα των αναπλάσεων που υλοποιούμε (περίπου 33 εκ. €), εντάσσεται και η υλοποίηση δράσεων δημοσιότητας, διότι αποτελεί επιθυμία της ΕΕ για τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση των αποτελεσμάτων των χρηματοδοτούμενων δράσεων προς τους πολίτες.

Οι δράσεις αυτές έχουν ως σκοπό την ενημέρωση – πληροφόρηση των πολιτών. Αυτές οι δράσεις δημοσιότητας, στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμά σας, προϋπολογισμού 243.902,44 € πλέον Φ.Π.Α., δημοπρατήθηκαν με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό (σύμφωνα και με το κοινοτικό δίκαιο), ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πειραιά φρόντισε πρώτα για τη διεκπεραίωση των διαγωνισμών που αφορούν τα έργα (ήδη έχει αρχίσει η υλοποίηση ορισμένων από αυτά) και στη συνέχεια μερίμνησε για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού που αφορά τις δράσεις δημοσιότητας, και όχι ανάποδα όπως πολλές φορές γίνεται.

 

Το σημαντικό σε όλη αυτή τη διαδικασία, το οποίο όμως το αποκρύπτει το δημοσίευμά σας, είναι ότι όλα αυτά τα έργα και οι υπηρεσίες δημοπρατούνται με ανοικτούς και διαφανείς διαγωνισμούς, με άψογες και απόλυτα νόμιμες διαδικασίες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την καθολική αποδοχή των αποτελεσμάτων από τους διαγωνιζόμενους. Άλλωστε αυτή η πρακτική ακολουθείται ανεξαιρέτως για όλα τα έργα του Δήμου Πειραιά στο σύνολο της θητείας μας, και θα συνεχίσουμε να την εφαρμόζουμε και στην επόμενη θητεία μας (μήπως άραγε αυτό είναι που ενοχλεί κάποιους;).

Και βέβαια όλες οι αποφάσεις που αφορούν στην ανάδειξη αναδόχων των διαγωνισμών ελέγχονται σχολαστικά από τα θεσμικά διοικητικά και δικαστικά όργανα της Πολιτείας (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Ελεγκτικό Συνέδριο).

 

Επισημαίνουμε ότι δεν έχει εκδοθεί απόφαση οριστικής κατακύρωσης του συγκεκριμένου διαγωνισμού της δημοσιότητας, ούτε βεβαίως έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο. Δηλ. δεν υπάρχει καμία δέσμευση του Δήμου Πειραιά για σύναψη σύμβασης.

 

Άλλωστε αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας του ελέγχου νομιμότητας των αποφάσεων και η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων από το Πρωτοδικείο του Πειραιά. Τα διοικητικά και δικαστικά θεσμικά όργανα της Πολιτείας είναι τα μόνα αρμόδια να αποφασίσουν, και αποτελεί χρέος όλων μας να αφήσουμε τα όργανα αυτά να επιτελέσουν το καθήκον τους, και να μην ασκείται προληπτικού τύπου τρομοκρατία.

 

Όλα αυτά βέβαια ουδόλως απασχόλησαν το συντάκτη σας, ο οποίος δεν φρόντισε ούτε τηλεφωνικά να επικοινωνήσει με το Δήμο μας.

 

Όσον αφορά αυτό καθ’ αυτό το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, οι ανακρίβειες είναι:

Ανακρίβεια πρώτη: Αναφέρεστε σε καταγγελίες για αναθέσεις. Οπως προείπαμε η διαδικασία έχει γίνει με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό ο οποίος υλοποιήθηκε κατ’ εφαρμογήν της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας για την ανάδειξη αναδόχου. Άρα προς τι η ανακρίβεια περί ανάθεσης;

Μήπως για να δημιουργήσουν κάποιοι κλίμα; σκανδαλολογίας και μάλιστα προεκλογικά; Δεν μας αγγίζουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί και τους επιστρέφουμε εκεί που ανήκουν.

Ανακρίβεια δεύτερη: – Διαφημιστικές εταιρείες κατηγορούν και καταγγέλλουν -, και όταν διαβάζεις το κείμενο διαπιστώνεις ότι είναι η εξής μία, η οποία είναι αυτή που ήλθε τελευταία στο διαγωνισμό. Το εντυπωσιακό είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που «καταγγέλλει» το διαγωνισμό, αν και ήταν τελευταία και με διαφορά σε όλες τις βαθμολογίες αξιολόγησής του, δεν προέβαλε αντιρρήσεις για τη βαθμολογία, αλλά την αποδέχθηκε.

 

Άρα προς τι οι καταγγελίες, αφού το κατ’ εξοχήν ουσιαστικό μέρος του διαγωνισμού (δηλ. την αξιολόγηση) την αποδέχθηκε χωρίς αντιρρήσεις;

Η συγκεκριμένη εταιρεία υπέβαλλε υπομνήματα, ενστάσεις κλπ. για διάφορους λόγους που κυρίως εστιάζονται στα δικαιολογητικά συμμετοχής των διαγωνιζομένων.

Άλλωστε η διαδικασία υποβολής ενστάσεων και προσφυγών είναι σύνηθες φαινόμενο σε επίσημες διαγωνιστικές διαδικασίες του δημοσίου και δεν αποτελεί είδηση η άσκηση του εκ του νόμου δικαιώματος που έχουν οι διαγωνιζόμενοι.

 

Οι λόγοι αυτοί εξετάστηκαν με επιμέλεια και σχολαστικότητα από τα όργανα του Δήμου (επιτροπή διαγωνισμού, Οικονομική Επιτροπή) και αποδείχθηκε ότι τόσο ο κάθε λόγος ξεχωριστά όσο και οι αντιρρήσεις της εταιρείας στο σύνολό τους ήταν απολύτως αβάσιμοι (βλ. σχετικές αποφάσεις του Δήμου Πειραιά).

Η κατηγορία που απευθύνετε στο Δήμο Πειραιά για δήθεν υποκειμενικότητα καταρρέει εν τη γενέσει της, αφού ακόμα και η «δήθεν» διαμαρτυρόμενη εταιρεία δεν αμφισβήτησε τη βαθμολόγηση, αλλά αντιθέτως την αποδέχθηκε.

Ανακρίβεια τρίτη: «- η εταιρεία που αναδείχθηκε ως προσωρινός ανάδοχος πήρε την υψηλότερη βαθμολογία αν και είχε την ακριβότερη προσφορά -».

Επειδή το δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί ότι η βαθμολόγηση γίνεται σε φάση που είναι γνωστές οι οικονομικές προσφορές και αντιπαραβάλλονται με τη βαθμολογία, διευκρινίζεται ότι, όπως ρητά ορίζεται στη νομοθεσία, η αξιολόγηση των προσφορών και η βαθμολόγησή τους γίνεται στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού όταν οι οικονομικές προσφορές παραμένουν κλειστές και απαγορεύεται αυστηρά να ανοιχτούν.

Η βαθμολόγηση γίνεται μόνο επί της τεχνικής προσφοράς και ενώ οι οικονομικές προσφορές παραμένουν κλειστές και δεν τις γνωρίζει κανείς (εκτός του προσφέροντος), η δε επιλογή του αναδόχου γίνεται με βάση τη συμφερότερη προσφορά όπως ορίζει ο νόμος, με την εφαρμογή μαθηματικού τύπου στον οποίο συνυπολογίζονται τόσο η βαθμολογία της τεχνικής προσφοράς όσο και η οικονομική προσφορά του κάθε διαγωνιζόμενου.

Είναι ευνόητο λοιπόν ότι, σύμφωνα με το νόμο, η χαμηλότερη προσφορά δεν είναι το μόνο κριτήριο για την ανάδειξη του αναδόχου για τέτοιου είδους διαγωνισμούς, αλλά είναι συνδυασμός της τεχνικής αξιολόγησης της προσφοράς (βαθμολογία) και της προσφερόμενης τιμής.

Ανακρίβεια τέταρτη: Ο τίτλος του δημοσιεύματός σας που αναφέρεται στο πρόσωπό μου, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που δείχνει η πορεία μου, το ήθος μου και οι πράξεις μου ως πολιτικού και ως Δημάρχου. Τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί εντάσσονται σε έναν πόλεμο λάσπης που έχουν ξεκινήσει διάφορα συμφέροντα που θέλουν να αλώσουν τον Πειραιά. Η απόλυτη προσήλωσή μας στις διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες αλλά και στον εξονυχιστικό διαχειριστικό έλεγχο είναι αυτό που ενοχλεί πολλούς. Αυτοί που ενοχλούνται είναι οι ίδιοι που γεννούν και διαδίδουν ανακρίβειες και λάσπη.

Δεν μας αγγίζουν τα λεγόμενά τους, δεν μπορούν να μας βλάψουν, δεν πρόκειται να υποκύψουμε.

Κύριε Διευθυντά,

Είναι βέβαιο ότι όσο ανεβαίνει η απήχηση του συνδυασμού μου «ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ» (www.masenoneiopeiraias.gr) στο εκλογικό σώμα του Πειραιά, αναμένουμε η προεκλογική λάσπη να πολλαπλασιαστεί.

Όμως  τίποτα δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία μας ούτε πρόκειται να υποκύψουμε. Η δύναμή μας είναι η στήριξη του πειραϊκού λαού στο έργο μας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα