Η ΑΕΚ βγάζει το μπάτζετ της χρονιάς

Του Νίκου Συνοδινού

Οι χρυσοφόρες διοργανώσεις τηςUEFA αποτελούν στην Ελλάδα την βάση για την δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικά και αγωνιστικά ομάδας. Ο Ολυμπιακός μονοπωλούσε τα τελευταία χρόνια τα έσοδα από το ChampionsLeague, στοιχείο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εντός των τειχών κυριαρχία του, καθώς η μετατροπή τους σε επενδύσεις είχε δημιουργήσει μια ποδοσφαιρική αυτοκρατορία.

Πλέον η κατάσταση διαφοροποιείται, καθώς την μερίδα του λέοντος από τα ευρωπαϊκά έσοδα, θα πάρει την τρέχουσα περίοδο η ΑΕΚ. Μάλιστα, θεωρείται δεδομένο πως από τις δύο διασυλλογικές διοργανώσεις τηςUEFA και κυρίως το EuropaLeague, η «Ένωση» θα βάλει στο ταμείο της ποσό που θα ξεπεράσει το 80% του μπάτζετ της. Σε αυτό θα συμβάλει και το γεγονός ότι είναι η μόνη Ελληνική ομάδα που συνεχίζει στην Ευρώπη και ως εκ τούτου θα λάβει τη μερίδα του λέοντος από το marketpool, δηλαδή το μερίδιο που αναλογεί σε κάθε ομάδα από τις διαφημίσεις και τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αναμετρήσεων της UEFA.

Πάνω από 8 εκατ. ευρώ

Η ΑΕΚ είναι δεδομένο πως έχει εξασφαλίσει ήδη για το ταμείο της ποσό που ξεπερνάει τα 8 εκατ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της ομάδας του Μανόλο Χιμένεθ άρχισαν το καλοκαίρι κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τον τρίτο προκριματικό γύρο του ChampionsLeague. Οι Ρώσοι πήραν την πρόκριση και έστειλαν την ΑΕΚ στο EuropaLeague, με την «Ένωση» να βάζει στα ταμεία της το ποσό των 420.000 ευρώ από την συμμετοχή της στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Στην συνέχεια στα playoffs του EuropaLeague η ΑΕΚ αντιμετώπισε την βελγική Μπριζ κι εκεί ήρθε η πρώτη υπέρβαση. Η παρουσία στην νοκ άουτ φάση απέφερε 400.000 ευρώ, η δε πρόκριση στους ομίλους σε βάρος των Βέλγων, επιπλέον 2,6 εκατομμύρια ευρώ.

Στην φάση των ομίλων η ΑΕΚ πέτυχε μία νίκη (360.000 ευρώ) επί της Ριέκα εκτός έδρας, ενώ είχε και πέντε ισοπαλίες (από δύο με Μίλαν-Αούστρια Βιέννης και μία με την Ριέκα) κερδίζοντας από 120.000 ευρώ. Συνολικά  έβαλε στο… σακούλι άλλες 960.000 ευρώ. Η πρόκρισή της στους «32»–ως δεύτερη του ομίλου– της έδωσε άλλες 300.000 ευρώ.

Πέραν όλων αυτών η «Ένωση» θα εισπράξει περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ από ολόκληρο το marketpool των ελληνικών συλλόγων, ως η μοναδική εκπρόσωπος της χώρας μας στους ομίλους του EuropaLeague. Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από την πορεία της ΑΕΚ στην συνέχεια.

Στην κλήρωση των «32» του EuropaLeague, στον δρόμο του «Δικέφαλου» βρέθηκε η Ντιναμό Κιέβου. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου στο ΟΑΚΑ και η ρεβάνς στις 22 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

 

Ενισχύει και ο κόσμος

Η ευρωπαϊκή παρουσία της ΑΕΚ και η θετική της πορεία δημιούργησαν ένα επιπλέον κίνητρο για τον κόσμο της ομάδας που έδωσε βροντερό «παρών» στις εξέδρες, καταθέτοντας τον οβολό του στα ταμεία της ΠΑΕ. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας τον Ιούλιο βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ περίπου 25.000 θεατές, ενώ τον Αύγουστο απέναντι στην Μπριζ τα εισιτήρια έφτασαν λίγο παραπάνω από 15.000. Με την Αούστρια Βιέννης κόπηκαν 16.000, ενώ κόντρα στην μεγάλη Μίλαν τα εισιτήρια ξεπέρασαν τις 40.000 εισιτήρια. Οι μεικτές εισπράξεις από τα εντός έδρας παιχνίδια ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ και στο ματς που έρχεται με τηνΝτιναμό, αναμένεται κοσμοσυρροή.

Η μάχη για την Ελλάδα

 

H AEK, πέρα από τα οικονομικά οφέλη, δίνει την ευρωπαϊκή μάχη και για την βαθμολογική συγκομιδή της Ελλάδας. Η χώρα μας παραμένει στην 15η θέση της κατάταξης της UEFΑ και χρειάζεται μία μεγάλη πορεία της ΑΕΚ στα νοκ-άουτ του EuropaLeagueγια να αναρριχηθεί ξανά στην 14η.
Η «Ένωση» πήρε πόντους για την Ελλάδα μετά την ισοπαλία στην Βιέννη και την πρόκριση στους «32», όμως το ίδιο έκανε και η Βικτόρια Πλζεν για την 14η Τσεχία, αυξάνοντας την «ψαλίδα» ανάμεσα στις δύο χώρες, μια και οι Τσέχοι έχουν 29.175 πόντους και η Ελλάδα 28.200. Η Βικτόρια κληρώθηκε με την Παρτιζάν Βελιγραδίου, στην οποία οι Έλληνες στηρίζουν τις ελπίδες τους ν’ αποκλείσει τουςΤσέχους αν είναι εφικτό με… δύο νίκες.

Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, την μεθεπόμενη σεζόν, ο πρωταθλητής και ο δευτεραθλητήςτης Ελλάδας θ’ αρχίζουν από τον 2ο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ο κυπελλούχος από τον 3ο προκριματικό του EuropaLeague, ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος της κατάταξης από τον 2ο προκριματικό.
Η Ελλάδα πάντως δεν απειλείται να χάσει την 15η θέση από την Κροατία, που δεν έχει πλέον εκπρόσωπο στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα