Η αιματοβαμμένη λίστα των μαζικών δολοφονιών στις ΗΠΑ

Ο μακελάρης που τα ξημερώματα της Παρασκευής εισέβαλε στο πανεπιστήμιο της πόλης Ρόουζμπεργκ στη βορειοδυτική πολιτεία του Όρεγκον στις ΗΠΑ, άφησε πίσω του 10 νεκρούς και την παγκόσμια κοινή γνώμη αποσβολωμένη.

Δυστυχώς, όμως, για τους Αμερικανούς πολίτες το αιματοκύλισμα στο Ρόουζμπεργκ δεν μοιάζει να ήταν ένα ασυνήθιστο περιστατικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1991 μέχρι και σήμερα οι ΗΠΑ έχουν βιώσει 15 παρόμοια περιστατικά, με την αιματοβαμμένη λίστα να περιλαμβάνει 205 νεκρούς και περισσότερους από 140 τραυματίες.
Σύμφωνα με τη σχετική καταγραφή που έχουν κάνει τα διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε μία περίοδο 25 ετών έχουν λάβει χώρα τα παρακάτω μακάβρια περιστατικά:
# 16 Οκτωβρίου 1991: Ένας άνδρας σκότωσε 22 ανθρώπους μέσα σε εστιατόριο στο Κιλίν του Τέξας και τραυμάτισε ακόμη 20 πριν δώσει τέλος στη ζωή του.

# 20 Απριλίου 1999: Στο Λίτλτον του Κολοράντο δύο έφηβοι μαθητές άνοιξαν πυρ στο λύκειο Κόλουμπαϊν και δολοφόνησαν 12 μαθητές και έναν καθηγητή. Οι δύο δράστες αυτοκτόνησαν.
# 29 Ιουλίου 1999: Αφού πρώτα σκότωσε τη δεύτερη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του, ένα κερδοσκόπος χρηματιστής εισέβαλε σε δύο χρηματιστηριακές εταιρείες στην Ατλάντα της νοτιοανατολικής πολιτείας Τζόρτζια, πυροβόλησε 9 άτομα τα οποία έπεσαν νεκρά και κατόπιν έδωσε τέλος στη ζωή του.

# 21 Μαρτίου 2005: Στο Ρεντ Λέικ, στη βόρεια πολιτεία Μινεσότα, 16χρονος έφηβος σκότωσε μέσα στο σχολείο του 9 ανθρώπους, εκ των οποίων 5 μαθητές, πριν αυτοκτονήσει.

# 16 Απριλίου 2007: Ένας 23χρονος φοιτητής κορεατικής καταγωγής σκότωσε 32 ανθρώπους πριν δώσει τέλος στη ζωή του στην πανεπιστημιούπολη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στο Μπλάκσμπεργκ, στις ανατολικές ΗΠΑ.

# 24 Δεκεμβρίου 2008: Άνδρας μεταμφιεσμένος σε Αη Βασίλη σκότωσε 9 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για ρεβεγιόν στο προάστιο Κοβίνα του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια. Στη συνέχεια ο δράστης αυτοκτόνησε.

# 3 Απριλίου 2009: Άνδρας βιετναμέζικης καταγωγής σκότωσε 13 ανθρώπους μέσα σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπινγκχάμτον στη βορειοανατολική πολιτεία της Νέας Υόρκης.

# 5 Νοεμβρίου 2009: Ένας ψυχίατρος του αμερικανικού στρατού, παλαιστινιακής καταγωγής, άνοιξε πυρ –στους σφοδρότερους πυροβολισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ σε αμερικανική στρατιωτική βάση– σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας 42 στο Φορτ Χουντ της νότιας πολιτείας Τέξας, πριν τραυματιστεί και συλληφθεί από τις αρχές.

# 2 Απριλίου 2012: Κορεάτης, πρώην φοιτητής του μικρού χριστιανικού πανεπιστημίου Oikos στο Όκλαντ, στη δυτική πολιτεία Καλιφόρνια, σκότωσε 7 ανθρώπους και τραυμάτιζε 3 πριν παραδοθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δράστης της επίθεσης σκότωσε μεθοδικά τα θύματά του, βάζοντάς τα να σταθούν με την πλάτη στον τοίχο ο ένας δίπλα στον άλλον.

# 20 Ιουλίου 2012: Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς όταν ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε κινηματογραφική αίθουσα στην πρεμιέρα νέας ταινίας της σειράς Μπάτμαν στην Αουρόρα κοντά στο Ντένβερ, στη δυτική πολιτεία Κολοράντο.

# 14 Δεκεμβρίου 2012: Ένας 20χρονος σκότωσε 26 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 20 ήταν μικροί μαθητές, στο σχολείο του Σάντι Χουκ στο Νιουτάουν της βορειοανατολικής πολιτείας Κονέκτικατ.
# 26 Ιουλίου 2013: Ένας άνδρας κουβανικής καταγωγής κράτησε ομήρους και σκότωσε 6 ανθρώπους σε ισπανόφωνη συνοικία του Μαϊάμι, στη Φλόριντα των νοτιοανατολικών ΗΠΑ, πριν υποκύψει στα τραύματά του μετά την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης.

# 16 Σεπτεμβρίου 2013: Άνδρας που εργαζόταν για έναν υπεργολάβο του υπουργείου Άμυνας άνοιξε πυρ στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Νέιβι Γιαρντ της Ουάσινγκτον σκοτώνοντας 12 ανθρώπους, πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

# 17 Ιουνίου 2015: Νεαρός που υποστήριζε τη ρατσιστική θεωρία περί ανωτερότητας της λευκής φυλής σκότωσε 9 μαύρους μέσα στην αφρικανική επισκοπική εκκλησία Εμμανουήλ των Μεθοδιστών, μια ιστορική εκκλησία της μαύρης κοινότητας στο Τσάρλεστον, στη Βόρεια Καρολίνα, στις νοτιο-ανατολικές ΗΠΑ.

# 1η Οκτωβρίου 2015: Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 7 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών στο πανεπιστήμιο Άμπκουα σε αγροτική περιοχή του ‘Ορεγκον. Η αστυνομία δεν διευκρίνισε αν ο δράστης, που έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, περιλαμβάνεται στον μακάβριο απολογισμό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα