Η αμερικανική «βαλίτσα» του Τσίπρα

Πετάει, πετάει ο Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα υπερατλαντικά για να συναντήσει (την Τρίτη) τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ελπίδα να επιβεβαιώσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας αλλά και του ίδιου στην περιοχή μας. Και το κυριότερο, να φτάσει στην συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής με αμερικάνικο αέρα…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Την ερχόμενη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθεί το Brexit, το μεταναστευτικό, η κοινή πολιτική ασύλου της ΕΕ, η πολιτική άμυνας και οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας. Θέματα «φωτιά» για την Ελλάδα που κινδυνεύει να μπει σε έναν νέο κύκλο ανεξέλεγκτης εισόδου μεταναστών και προσφύγων ενώ ακόμα δεν έχει καταφέρει να βάλει σε τάξη εκείνους που ήδη βρίσκονται στη χώρα.

Πριν από αυτή τη συνάντηση όμως, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Με κρυφή ελπίδα κατά την επιστροφή του και πάλι σε ευρωπαϊκό έδαφος, στις αποσκευές του να έχει συμφωνίες οι οποίες θα του επιτρέψουν αφενός να πανηγυρίζει και αφετέρου να αντιμετωπίσει με άλλο τρόπο τους συναδέλφους του…

Το έδαφος για τον πρωθυπουργό έχει προετοιμάσει ο υφυπουργός Οικονομικών Στέργιος Πιστιόρλας και τα μηνύματα που έχει λάβει θέλουν τους ομοεθνείς – και όχι μόνο- έτοιμους να επενδύσουν στην Ελλάδα υπό έναν και μόνο όρο: τα χρήματα που θα επενδυθούν να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης και να μην υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια.

Η Σούδα
Όσον αφορά τον ρόλο της χώρας στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου, ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει και το θέμα της Σούδας. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως το θέμα της ομιλίας του στο Chicago Council on Global affairs θα είναι «Η Ελλάδα ως ένας στρατηγικός εταίρος της Αμερικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο». Εκεί θα κάνει μια πρώτη αναφορά επί αμερικανικού εδάφους στον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας και στη σημασία που αποδίδουν οι Αμερικανοί στη βάση της Σούδας, η οποία και είναι ένα από τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη αλλά και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Πενς την Τετάρτη.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν την μεγαλύτερη σε διάρκεια συμφωνία, που θα τους επιτρέψει να κάνουν ορισμένα έργα υποδομής και επέκτασης των δυνατοτήτων της βάσης και αυτό αναμένεται να τεθεί στις συναντήσεις.

Επιπλέον, χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, στις 10 Οκτωβρίου στο AUSA Convention Center Washington DC, ότι «όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή», δήλωση η οποία αναβαθμίζει την χώρα μας για τις ΗΠΑ σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις τους με την Τουρκία βρίσκονται σε κρίση.

Ο πρωθυπουργός, λένε οι πληροφορίες χειρίζεται προσωπικά το θέμα της Σούδας και συνομίλησε μάλιστα γι’ αυτό και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Eπιδίωξη συμφωνιών για αμυντικό υλικό
Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός πως ο Α/ΓΕΕΘΑ αναμένεται να ταξιδέψει επίσης στην Αμερική τον επόμενο μήνα. Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του μέσα σε ένα εξάμηνο ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας.

Η Ελλάδα είναι προσανατολισμένη στην επιδίωξη συμφωνιών για αμυντικό υλικό προς την αμερικανική αγορά και οι συμβάσεις εκσυγχρονισμού των F-16 θα δώσουν δουλειά σε Αμερικανούς, συμβάλλοντας έτσι και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του D. Trump.

Κατά τα λοιπά, ενώ είναι σαφές πως οι επενδυτές δεν υπολογίζουν ιδιαιτέρως ειδικά αυτό τον Αμερικανό πρόεδρο, το Μαξίμου ελπίζει σε ένα μήνυμα του το οποίο δεν θα δυσκολευθεί να δώσει.

Στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκονται επενδύσεις, οικονομία, ομογένεια, ασφάλεια, περιφερειακές εξελίξεις και ενέργεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Σικάγο, από όπου ξεκινά το πρόγραμμά του με διαρκείς συναντήσεις και επαφές όλο το Σαββατοκύριακο, τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας, καθώς επίσης και με Αμερικανούς αξιωματούχους που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα του Ιλινόι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει, ακόμα, τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου που εδρεύουν στο Σικάγο.

Τη Δευτέρα, θα συναντήσει τις Αρχές της πόλης και της πολιτείας: Τον δήμαρχο του Σικάγου Rahm Emmanuel και τον κυβερνήτη του Ιλινόι Bruce Rauner. Επιπλέον, το πρωί της ίδιας ημέρας, θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs, με αντικείμενο -όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίου- την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο βασικός λόγος της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι η συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη ενώ θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού και με τον αντιπρόεδρο Πενς την επόμενη μέρα το πρωί, Τετάρτη, πριν την αναχώρησή του το βράδυ με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ, τέλος, το μεσημέρι της Τετάρτης, θα απευθύνει ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings.

Κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης είναι η σημαντική πλέον αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την ομογένεια. Επισημαίνεται πως η πολυπληθής κοινότητα των Ελλήνων της Αμερικής, στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και είναι καθοριστικός ο ρόλος της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία άλλωστε, όπως τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, την περίοδο αυτή έχει καταφέρει να γίνει ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα