«Η ανατολική Θεσσαλονίκη δεν είναι για πούλημα»

Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, με αφορμή την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δήμαρχοι Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, και Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, από κοινού με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ), Άγγελο Πασαλίδη, και τα σχέδια «ανάπτυξης» της περιοχής, δήλωσε τα εξής:

 

“Οι δύο δήμαρχοι Θερμαϊκού και Θέρμης παρουσίασαν πρόσφατα στοιχεία για το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ξένοι και Έλληνες επενδυτές για την περιοχή μας, καθώς και τα σχέδιά τους για την «ανάπτυξη» των δήμων. Τα σχέδια αυτά κάθε άλλο παρά μας εφησυχάζουν. Προφανώς και επιθυμία όλων μας είναι η ανάπτυξη της περιοχής και η ευημερία των κατοίκων της, μια ανάπτυξη, όμως, που θα γίνεται με κύριο άξονα την προστασία του περιβάλλοντος, τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, τις ιδιαιτερότητές της και την τοπική, ιστορική, πολιτιστική σημασία του τόπου.

 

Όπως, για παράδειγμα, ειπώθηκε στην εν λόγω συνέντευξη Τύπου, ο δήμος Θέρμης διαθέτει απόθεμα δημόσιας γης, σε κάθε τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα αντιστοιχεί ένα που λειτουργεί ως χώρος πρασίνου και στάθμευσης. Σε έναν δήμο που βρίσκεται δίπλα σε μια πόλη, τη Θεσσαλονίκη, που παρουσιάζει την μικρότερη αναλογία εκτάσεων πρασίνου ανά κάτοικο μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών πόλεων και τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελούν αρνητικό ρεκόρ, γίνεται αντιληπτό πόσο αναγκαίο είναι να διατηρηθούν οι αναλογίες αυτές και όχι να θυσιαστούν στο όνομα κάποιας ανάπτυξης. Και δεν μπορούμε παρά να καυτηριάσουμε το γεγονός πως εκτός από τα οικόπεδα σε χωριά του πρώην Δήμου Μίκρας που πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ, τα περίπου 652.000 τμ που είχαν επανέλθει στο Δημόσιο από τη σκανδαλώση παραχώρηση στη Μονή Βατοπεδίου, έχουν περιέλθει στο Ταμείο, μαζί και το πολεμικό αεροδρόμιο Μίκρας 1.360.000 τμ με το αξιοσημείωτο να μην είναι σε γνώση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

Παράλληλα στη συνέντευξη, έγινε λόγος για τα αθροιστικά 52 χιλιόμετρα ακτογραμμής, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, του δήμου Θερμαϊκού. Δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν εκτάσεις που υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ προς «αξιοποίηση» (Ακίνητο 761.000 τμ με τις κεραίες της ΕΡΤ, Παραλία Αγίας Τριάδας 18.274 τ.μ. ΚΑΙ Κάμπινγκ 157.564 τμ, κάμπινγκ Επανομής και υδροβιότοπος 3.200.000 τμ κλπ), χρειάζεται να υπογραμμίσουμε για ακόμα μία φορά την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα κοινωνικά αγαθά.

 

Σχετικά, τώρα, με την λεγόμενη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, μας προβληματίζει έντονα το πώς αυτή γίνεται αντιληπτή από τους αρμόδιους. Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των κάμπινγκ της Επανομής και της Αγίας Τριάδας, η ζήτηση για ακίνητα και εκτάσεις με στόχο την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, δεν αποτελούν επ’ ουδενί θετικούς οιωνούς.

 

Η περιοχή λόγω, μεταξύ άλλων, της άμεσης πρόσβασης στη Χαλκιδική και στο Αεροδρόμιο Μακεδονία-το οποίο ήδη είναι στην πρώτη λίστα για ξεπούλημα περιμένοντας απλά την ανακοίνωση του επενδυτή-θεωρείται «φιλέτο», δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την προαναφερθείσα συνέντευξη Τύπου έκαναν λόγο για «ακίνητα – κελεπούρια».

 

 

Όλοι εμείς που για χρόνια ζούμε, εργαζόμαστε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας στην περιοχή αυτή ξέρουμε καλά πόσο «κελεπούρι» είναι. Για τον λόγο αυτό προειδοποιούμε όλους τους επίδοξους επενδυτές να μην τους «ανοίγει η όρεξη». Γιατί η περιοχή μας χρειάζεται μία ανάπτυξη όχι στα μέτρα του μεγάλου ξένου και εγχώριου κεφαλαίου, αλλά σχέδια αξιοποίησης της περιοχής που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση του επιπέδου ζωής της τοπικής κοινότητας, με υπεύθυνους το κράτος, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές και τον κόσμο της περιοχής.”

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα