Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θέλει εθνική συνεννόηση

Το 2019 και το 2020, οπότε και θα εφαρμοστούν τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με το κουαρτέτο των δανειστών, δεν είναι και τόσο μακριά όσο φαίνεται. Το ακόμη χειρότερο; Συνταξιούχοι-ασφαλισμένοι παραμένουν οι… αγαπημένοι επιλαχόντες των (εκάστοτε) κυβερνόντων για δημοσιονομικές περικοπές αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ειδικά σε σχέση με την ανταποδοτικότητα των παροχών.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσαγκατάκης

Με φόντο αυτό το κλίμα ανασφάλειας, αλλά και την κρίση να μαστίζει την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, η ασφαλιστική αγορά όχι μόνο επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, αλλά επαναφέρει πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για συνεργασία και εθνική συνεννόηση προκειμένου να επιτευχθεί μια επιτυχημένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου με πρώτη την ΕΑΕΕ, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα ο υγιής ανταγωνισμός να λειτουργήσει αποτελεσματικά ώστε εντέλει οι ίδιοι οι πολίτες να επιλέγουν κάθε φορά τον φορέα ασφάλισης που προτιμούν ανάλογα με τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις χρεώσεις διαχείρισης, και τέλος τις αποδόσεις των επενδύσεων.

Ειδική αναφορά στο παραπάνω θέμα έκανε πριν από μερικές ημέρες ο νέος πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Δημήτρης Μαζαράκης, ο οποίος στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου κατέδειξε τις συντάξεις και την υγεία ως τους δύο τομείς της αγοράς στους οποίους θα βασιστεί κυρίως η ανάπτυξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Ειδικά για τις συντάξεις προτείνεται η δημιουργία ενός συστήματος με βάση τη διεθνή εμπειρία που θα στηρίζεται σε 3 πυλώνες. Όπως εξήγησε ο κ. Μαζαράκης, πρόκειται για ένα σύστημα που έχει υιοθετηθεί με επιτυχία από πολλές χώρες και βασίζεται σε διαφορετικές πηγές συνταξιοδοτικού εισοδήματος (δημόσιος – ιδιωτικός τομέας) και διαφορετικούς τρόπους χρηματοδότησης (αναδιανεμητικό – κεφαλαιοποιητικό σύστημα).

Πρώτος πυλώνας τού εν λόγω συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ο κρατικός, ο οποίος θα είναι υποχρεωτικός και θα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα.

Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός, υποχρεωτικός και κεφαλαιοποιητικός, με Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Ο τρίτος πυλώνας θα είναι κι αυτός ιδιωτικός, θα έχει προαιρετικό και κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα, παρέχοντας κίνητρα σε Ειδικά Συνταξιοδοτικά Ασφαλιστικά Προγράμματα, έστω και αναβαλλόμενα.

Ειδικά για την ανάπτυξη των επαγγελματικών ασφαλίσεων, χρειάζεται οπωσδήποτε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου. Οι επαγγελματικές ασφαλίσεις, παρ’ ότι είναι διαδεδομένες στην Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν έχουν αναπτυχθεί, ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στη συμπληρωματική επαγγελματική ασφάλιση να αποτελέσει αυτοτελή πυλώνα σύνταξης, με δυνατότητα συμμετοχής σε αυτόν, φορέων όπως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Η ΕΑΕΕ προτείνει, επιπρόσθετα, τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής ή ενός Εθνικού Συμβουλίου για το συνταξιοδοτικό σύστημα, φορέας που θα μελετά διαρκώς τις εξελίξεις, θα ενημερώνει τη Βουλή και τους πολίτες και θα εισηγείται τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας, αυτός εκτιμάται από την ασφαλιστική αγορά ότι έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης με βάση την αρχή της συμπληρωματικότητας, με συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), με τη δημιουργία  και εφαρμογή κοινών ιατρικών πρωτοκόλλων, αλλά και την άρση αντικινήτρων (βλ. φόρο ασφαλίστρων 15%), ενέργειες που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος υγείας, στην πάταξη της διαφθοράς, άρα και στη σημαντική μείωση του κόστους για τον πολίτη.

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από ιδεολογικές αγκυλώσεις ή στερεότυπα που ανέκαθεν συνόδευαν την ιδιωτική ασφάλιση, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς που συνιστά σημαντικό τομέα της οικονομίας της χώρας. Όπως υπογραμμίζεται από την ΕΑΕΕ, η ασφαλιστική αγορά προσφέρει 25.000 θέσεις εργασίας, παράγει επενδύσεις ύψους 13 δισ. ευρώ, καταβάλλει περί τα 2,5 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις και 500 εκατ. ευρώ σε φόρους, αποτελέσματα που μπορεί να μεγεθυνθούν σε υπερθετικό βαθμό σε βάθος χρόνου.

Αυτή, άλλωστε, η μεγέθυνση είναι και η στρατηγική στόχευση της ΕΑΕΕ που ευελπιστεί το επόμενο διάστημα να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος της κρίσης και η παραγωγή ασφαλίστρων να προσεγγίσει ξανά τα επίπεδα των 5,5 δισ. ευρώ του 2009.

«Μεσομακροπρόθεσμα στοχεύουμε να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά επίπεδα ανάπτυξης, ώστε να προσεγγίσουμε τις χώρες στις οποίες θέλουμε να μοιάσουμε. Πέραν όμως των ποσοτικών στόχων, κύριο μέλημά μας είναι να κερδίσουμε όλο και περισσότερους πολίτες που θα μας εμπιστευτούν για να προστατέψουν ό,τι είναι πολυτιμότερο για αυτούς», τονίζει σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Ο κ. Μαζαράκης δεν παύει, τέλος, να θέτει το κρίσιμο ζήτημα της συνεργασίας και της εθνικής συνεννόησης καθώς και της έμπρακτης αναγνώρισης από την Πολιτεία της συμβολής του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης στην εθνική οικονομία και κοινωνία, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ασφαλισμένοι, άρα εξασφαλισμένοι πολίτες.

O πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Δημήτρης Μαζαράκης

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα