Η Γάζα μαζεύει τα κομμάτια της

Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες από την βομβαρδισμένη από τους Ισραηλινούς, πόλη της Γάζας. Οι εικόνες των κατεστραμμένων σπιτιών, στο μικροσκοπικό κομμάτι στις ακτές της Μεσογείου, εκεί όπου ζουν στοιβαγμένοι σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι συγκλονιστικές αφού η πόλη  έχει γνωρίσει εκατοντάδες ισραηλινές επιχειρήσεις

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει κοστίσει πολλές ζωές.  Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα τουλάχιστον 1.804 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και περισσότερο από το ένα τέταρτο των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Επιπλέον τουλάχιστον 3.000 σπίτια Παλαιστινίων έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Αυτή τη φορά η εκεχειρία έχει κρατήσει. Δεν έσπασε ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς. Και οι Παλαιστίνιοι της Γάζας κατάφεραν να επιστρέψουν στις γειτονιές τους, εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν τα σπίτια τους για να αντικρίσουν το βομβαρδισμένο τοπίο, να θρηνήσουν, να μαζέψουν ότι έχει σωθεί και να αναγκαστούν, πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, να ξεκινήσουν από την αρχή.

Σπίτια βομβαρδισμένα και κατεστραμμένα. ερείπια και μπάζα όπου κι αν γυρίσει το μάτι. Και άνθρωποι να κλαίνε για όσα έχασαν. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι μόνο υλικά. Στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης κατά της Χαμάς, σχεδόν 2000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά που είχαν βρει καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ.

Το αν στην περιοχή εκείνη κινούνταν μαχητές της Χαμάς ή αν οι Παλαιστίνιοι μαχητές τους έστειλαν σε σχολεία όπου έκρυβαν πυρομαχικά για να τους θυσιάσουν δεν έχει σημασία. Σημασία έχουν οι ζωές. Κι αυτές χάθηκαν.

Η Γάζα έχει γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο: σπιτιών, ψυχών, ονείρων για ειρήνη, επιτέλους. Καμία ελπίδα.

Οι Παλαιστίνιοι γύρισαν και στα σχολεία τους. Κι εκεί αντίκρισαν άλλο ένα πρόσωπο του πολέμου. Οι σχολικές αίθουσες είχαν χρησιμοποιηθεί από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων. Στους πίνακες, με κιμωλία, είχαν γραφτεί λέξεις στα εβραϊκά και στα αγγλικά. Το μήνυμα ήταν σαφές και αισχρό: “Θα σας γαμ@@@@@@ αν ξανάρθετε εδώ, μην ξεχνάτε πως είναι ώρα να πεθάνετε”.

Η Γάζα μαζεύει τα κομμάτια της. Ίσως ξαναχτιστεί. Αλλά θα είναι μέχρι να ισοπεδωθεί ξανά. Γιατί πια, είναι σαφές: κανείς (απ’ όσους αποφασίζουν) δεν θέλει ειρήνη στη Μέση Ανατολή..

 



6913172110141820242832232731357111519
25
2933
22
263034

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα