Η Γερμανία έδωσε πολιτικό άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς

Άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς παρέχει για πρώτη φορά η Γερμανία, κάτι που επιβεβαιώνει και το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. 

Σύμφωνα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς WDR, NDR και την “Süddeutsche Zeitung”, 414 Τούρκοι στρατιωτικοί, διπλωμάτες, δικαστές και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των μελών των οικογενειών τους, είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία.

Πρόκειται για Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι υπηρετούσαν σε υπηρεσίες του ΝΑΤΟ στη Γερμανία πριν από την απόλυσή τους από την τουρκική κυβέρνηση, διότι υποτίθεται πως ήταν οπαδοί του κινήματος Γκιουλέν και κατά κανόνα έχουν διπλωματικό διαβατήριο.

Όπως έγινε γνωστό από κύκλους της γερμανικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf), οι αρχές ανέμεναν την έκβαση του τουρκικού δημοψηφίσματος πριν λάβουν τη σχετική απόφαση. Επισήμως όμως η BamF το αρνείται.
Η παροχή ασύλου σε Τούρκους με διπλωματικό διαβατήριο θεωρείται ως ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα από απόψεως εξωτερικής πολιτικής δεδομένων των βεβαρυμμένων σχέσεων Γερμανίας -Τουρκίας, αφού θα μπορούσαν να τις χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ (Fikri Isik) είχε ζητήσει από την γερμανική κυβέρνηση ρητά την απόρριψη των αιτήσεων των Τούρκων αξιωματικών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα