«Η δίωξή μου είναι πολιτική»

Πολιτική χαρακτηρίζει τη δίωξη του από τις ελληνικές αρχές ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, σύμφωνα με το 4σελιδο σκεπτικό της απόφασης του Τουρκικού Δικαστηρίου, το οποίο δεν ενέκρινε την έκδοσή του στην Ελλάδα ακυρώνοντας ουσιαστικά το διεθνές ένταλμα σύλληψης το οποίο εκκρεμούσε σε βάρος του.

«Ήμουν φίλος με τον πρώην πρωθυπουργό και μέσω εμού θέλουν να πλήξουν τον Κώστα Καραμανλή», είναι η φράση που φέρεται να χρησιμοποίησε ο κ. Φιλιππίδης κατά την ακρόαση της υπόθεσής του στο Τουρκικό Δικαστήριο, μιλώντας ουσιαστικά για πολιτική δίωξη. Φέρεται δε να ερωτάται από τους δικαστές: «Φοβάστε κακή μεταχείριση ή ότι θα αδικηθείτε στην Ελλάδα;» και εκείνος εμφανίζεται να απαντά «δεν γνωρίζω επακριβώς για το πρώτο, δεν νομίζω ότι θα αδικηθώ».

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από δυο Τούρκους Δικηγόρους, που προέβαλλαν τα επιχειρήματά του. Το σκεπτικό δε επικεντρώνεται στο γεγονός, πως «δεν έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη», γεγονός όμως που , σύμφωνα με όλες τις ελληνικές αρχές έκδοσης αλλά και τις ανακριτικές αρχές (όπως και τα έγγραφα της δικογραφίας) , δεν ισχύει. Δεδομένο επίσης είναι πως σύμφωνα με το ελληνικό ποινικό δίκαιο, δεν επιτρέπεται η έκδοση εντάλματος σύλληψης χωρίς προηγουμένως την άσκηση ποινικής δίωξης.

Ήδη ο εισαγγελέας εκδόσεων Ιωάννης Αγγελής έχει ζητήσει με νέο αίτημά του προς τις Τουρκικές αρχές να κρατηθεί ο κατηγορούμενος καθώς εκκρεμεί και δεύτερο διεθνές ένταλμα σε βάρος του.

Αναλυτικά τι υποστήριξε ο συνήγορος υπεράσπισης του Φιλιππίδη

«Ο πελάτης μου είναι στενός φίλος του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κων. Καραμανλή. Είναι ο CEO της Κρατικής Τράπεζας. Δια μέσω του πελάτη μου, θέλουν να φτάσουν στον Καραμανλή”, με αυτό το επιχείρημα ο συνήγορος υπεράσπισης του Άγγελου Φιλιππίδη, ζήτησε από τους Toύρκους δικαστές που έκριναν το σχετικό αίτημα έκδοσης στην χώρα μας να μην εκδοθεί ο πελάτης του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα έφτασε στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, η απόφαση του Τουρκικού δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών για την έκδοση του κατηγορούμενου στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Πιο συγκεκριμένα ο συνήγορος υπεράσπισης Μ. Dogan υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου:

«Τα γεγονότα, στα οποία στηρίζεται το αίτημα έκδοσης, έχουν σχέση με την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ο πελάτης μου είναι στενός φίλος του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Καραμανλή. Είναι ο CEO της Κρατικής Τράπεζας. Δια μέσω του πελάτη μου, θέλουν να φτάσουν στον Καραμανλή. Δεν πρέπει να γίνεται λόγος για έκδοση, επειδή δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, η οποία είναι προϋπόθεση της έκδοσης.

Πριν από την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, ο πελάτης μου, ζήτησε περισσότερες από μία φορές, να προβεί σε δηλώσεις στην Εισαγγελία, αλλά δεν τηρήθηκε καμία σχετική διαδικασία. Στο φάκελο αποδίδονται αόριστες κατηγορίες. Ζητούμε την απόρριψη του αιτήματος και αν παρίσταται ανάγκη, εφαρμοζομένων των διατάξεων περί δικαστικού ελέγχου, να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης μας”.

Όπως προκύπτει από την διαδικασία ο Άγγελος Φιλιππίδης ενώπιον του δικαστηρίου χθες ισχυρίσθηκε ότι: “Τον Αύγουστο του έτους 2013, είχαν δημοσιευθεί στον ελληνικό τύπο, πληροφορίες σχετικά με εμένα. Η Εισαγγελία προέβη σε διευκρινίσεις. Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2013, ζήτησα από τον εισαγγελέα να προβώ σε υπεράσπισή μου, αλλά ούτε απολογία μου πήραν, ούτε κάτι μου είπαν. Την 3/1/14 ήρθα στην Κωνσταντινούπολη, επειδή, είμαι σύμβουλος χρηματοδοτήσεων. Όταν θα τέλειωναν στην Κωνσταντινούπολη οι δουλειές μου, θα πήγαινα την 7η Ιανουαρίου στην Μανίλα. Την 8η Ιανουαρίου έγινε έρευνα στην κατοικία μου στην Ελλάδα. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού ακύρωσα το εισιτήριο μου για Μανίλα και αγόρασα, με την πιστωτική μου κάρτα, εισιτήριο για να επιστρέψω στην Ελλάδα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

«Ελπίζω ότι δεν θα αδικηθώ»

Σε ερώτηση των Τούρκων δικαστών να σε περίπτωση εκδόσεως του στην Ελλάδα, «ανησυχείτε αν τύχετε κακής μεταχείρισης στην Ελλάδα ή αν θα υποστείτε κάποια αδικία;” ο Φιλιππίδης απάντησε : “Δεν γνωρίζω επακριβώς. Ελπίζω ότι δεν θα αδικηθώ”.

Ο έτερος Τούρκος υπερασπιστής ονόματι S. Yildirim, ζήτησε με την σειρά του να αφεθεί ελεύθερος ο Έλληνας πελάτης του και να απορριφθεί το αίτημα έκδοσης του, λέγοντας μάλιστα ότι οι εμπλεκόμενοι στην Ελλάδα έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Σύμφωνα πάντως με το σκεπτικό της απόφασης με την οποία αφέθηκε ελεύθερος ο Άγγελος Φιλιππίδης, οι Τούρκοι δικαστές δέχθηκαν ότι δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για το αδίκημα της απάτης για το οποίο ζητείται η έκδοση του και έτσι: “Σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης περί έκδοσης εγκληματιών και το άρθρο 18 του ΤΠΚ, δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτό το αίτημα περί έκδοσης του Άγγελου Φιλιππίδη. Αποφασίζεται ομοφώνως η άρση της απόφασης περί κράτησής του…”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα