“Η Ελλάδα αξιοποιεί τα κοινοτικά κονδύλια για τις πλημμύρες;” ερωτούν Αμυράς και Μαυρωτάς

Με αφορμή τα τραγικά συμβάντα στη Δυτική Αττική, όπου εκτός από εκτεταμένες ζημιές σε οικίες και επιχειρήσεις, δυστυχώς υπήρξαν και πολλές απώλειες ζωής συνανθρώπων μας, οι βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς (Β΄ Αθήνας) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Παπαδημητρίου, και Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη, σχετικά με τα εύλογα ερωτήματα, που ανέκυψαν ως προς την έγκαιρη και ορθολογική αξιοποίηση κοινοτικών πόρων με σκοπό την προστασία και την αντιμετώπιση των συνεπειών από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που έχει καταρτίσει η ίδια Περιφέρεια Αττικής και έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχουν διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές και πλημμύρες. Και ενώ υπάρχει αυτή η πρόβλεψη, τα τελευταία γεγονότα απέδειξαν ότι η υλοποίηση και γενικά η αξιοποίηση των πόρων υστερεί και πάλι δραματικά.

Οι περιοχές της Δυτικής Αττικής φάνηκε ότι είναι εντελώς ανοχύρωτες απέναντι σε έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν. Το ερώτημα, όμως, είναι αν υπάρχει η ικανότητα να αξιοποιηθούν έγκαιρα οι κοινοτικοί πόροι ή τα κοινοτικά χρήματα “λιμνάζουν”, αναμένοντας την ολοκλήρωση μακροχρόνιων διοικητικών διαδικασιών, όταν στον ενδιάμεσο χρόνο χάνονται ζωές και καταστρέφονται οι περιουσίες πολιτών με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος για το κράτος και τους πολίτες του, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του Ποταμιού.

Συγκεκριμένα, ρωτούν τους κ.κ. Υπουργούς για την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής, τις δράσεις που αφορούν αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική, αλλά και τους πόρους που έχουν δαπανηθεί για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον, ζητούν ενημέρωση για τα άμεσα σχεδιαζόμενα έργα και τις παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών της Αττικής, αλλά και ποιες ελλείψεις εντοπίζονται στον σχεδιασμό που συνέβαλαν στις πρόσφατες καταστροφές.

Όπως σχολιάζουν οι κ.κ. Αμυράς και Μαυρωτάς: «Το θέμα είναι αν τελικά αντί να αξιοποιούμε, χάνουμε οικονομικούς πόρους, και επιβαρυνόμαστε τελικά με επιπλέον δαπάνες αποκατάστασης από τις καταστροφές, και βέβαια το κυριότερο από όλα χάνονται και ανθρώπινες ζωές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα