Η Ελλάδα βιώνει το «μύθο» του Σόιμπλε

Διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες της κυβέρνησης  στο Eurogroup της Δευτέρας και στην συνεδρίαση που διήρκεσε οχτώ ώρες αφού κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και το νέο αφήγημα Τσίπρα που πρέπει να ψηφίσει νέα μέτρα.

Η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες εξελίχθηκε σε ναυάγιο για τη κυβέρνηση. ΔΝΤ και Βερολίνο επέμειναν στις θέσεις του,  στον αέρα  είναι ακόμη δόσεις και χρέος και η  αβεβαιότητα παρατείνεται έως τον Ιούνιο, ενώ δεν έκλεισε ούτε η αξιολόγηση.

Το μόνο «χειροπιαστό» αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης, το οποίο επιβεβαίωσαν τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν η δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια από το 2018 ως το 2022.

Οι διαφωνίες

Εξετάστηκαν τρία προσχέδια προκειμένου να συμφωνήσουν για το τελικό ανακοινωθέν. Σε ένα εξ αυτών υπήρχε η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ έως και το 2060! Το ζήτημα της διαφωνίας αναφορικά τόσο με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και της χρονικής διάρκειας για την οποία θα πρέπει να επιτευχθούν επιβεβαίωσαν τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο κ. Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η διαφωνία της γερμανικής πλευράς με το ΔΝΤ εντοπίστηκε σε τρία βασικά ζητήματα. Πρώτον το ΔΝΤ ζήτησε χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2022, δεύτερον δεν αρκέστηκε στην επιμήκυνση των λήξεων των δανείων και διεκδίκησε μείωση επιτοκίων (κάτι που η Γερμανία αρνήθηκε να δώσει) και τρίτον βλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, παραδοχή που είναι βασικό στοιχείο για την σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας (DSA).

Χτύπημα στην πλάτη η ανακοίνωση του Eurogroup

Η ανακοίνωση και μόνη από το Eurogroup μοιάζει με… χτύπημα στην πλάτη για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στα μέτρα, αλλά ως προς το χρέος δεν είχε κάποια κατάληξη και αυτό καθώς το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου μένει ανοιχτό.

Τα συμπεράσματα:

«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου.

Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Μάλιστα, το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων και προστίθεται στο ανακοινωθέν: «Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Tι δήλωσε ο Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη. Τόνισε ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. «Οι εκπρόσωποι των θεσμών και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου» ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια όσον αφορά την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

 

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία είναι να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Σημείωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% για τέσσερα χρόνια μετά το 2018. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος ήταν δύσκολη. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το δικό της χρέος και ότι ήταν η σειρά του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη σήμερα δυνατό, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, διότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία. Αποφασίστηκε, επομένως, να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος έτσι ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές και ο ελληνικός λαός να κατανοούν ακριβώς τι να περιμένουν μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

 

Καταληκτικά σημείωσε πως όλες οι πλευρές θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogoup της 15ης Ιουνίου.

Το παρασκήνιο της μαραθώνιας συνεδρίασης

Η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας και διεκόπη περίπου στις 7 προκειμένου να πραγματοποιηθούν «τεχνικές διαβουλεύσεις» ανάμεσα στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε και τον γάλλο υπουργό Μπρινό λε Μερ.

Στην συνέχεια έγινε μια σειρά από διμερείς και πολυμερείς επαφές με διάφορες συνθέσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα αφορά το χρέος και θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ανταποκρίτρια της “Καθημερινής” στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη στο τραπέζι των συζητήσεων ετέθη ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022. Στο δεύτερο σχέδιο που αφορά την περίοδο 2023 -2060 υπήρχε μνεία για πλεόνασμα 2,2%, ένα σημείο στο οποίο φαίνεται πως υπήρξαν διαφωνίες.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα