Η Ελλάδα δεν ξεχνά: Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Τιμάται σήμερα (19/5) η μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης το 1994, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Μιλάμε για τις σφαγές και τους εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923.

Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Εκτός από το ελληνικό κράτος, τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και πορείες θανάτου στην έρημο.

Συνεδρίαση στη Βουλή

Στο μεταξύ, με τη συμμετοχή φορέων του ποντιακού ελληνισμού, και θεσμικών και πολιτειακών παραγόντων, η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε σε Ειδική Συνεδρίαση, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με τον νόμο 2193 του 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της.

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος σχολίασε στην εισαγωγική του ομιλία ότι: «Είναι μια απόφαση που θεωρούμε ότι αποτέλεσε έκφραση σεβασμού και τιμής στην οδύνη των θυμάτων, μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη, αλλά και ευκαιρία να κατανοηθεί καλύτερα η Ιστορία και ιδιαίτερα στις πιο σκοτεινές πτυχές της, κάτι που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου δραματικές εμπειρίες, όπως αυτή που σήμερα μνημονεύουμε, να παραμείνουν οριστικά στο παρελθόν».

Στο Τwitter, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ιστορική μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων παραμένει πάντοτε ζωντανή. Η 19η Μαΐου είναι ημέρα σεβασμού και τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό. Αλλά και διαρκής υπενθύμιση ότι οι λαοί οφείλουν να αφήσουν πίσω τους τη μισαλλοδοξία, εδραιώνοντας σχέσεις φιλίας και αλληλοσεβασμού».

Μητσοτάκης: “Επώδυνο κεφάλαιο της συλλογικής μας μνήμης”

Από την πλευρά του, πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Σήμερα, τιμούμε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας, ένα επώδυνο κεφάλαιο της συλλογικής μας μνήμης. Η συστηματική προσπάθεια εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου, μέσω μαζικών εκτελέσεων, βίαιων εκτοπισμών και ανείπωτων αγριοτήτων, που στοίχισε τη ζωή 353.000 Ποντίων αδερφών μας. Ιστορικές στιγμές στις οποίες αναδείχθηκε το μεγαλείο του Ελληνισμού, απέναντι στο έγκλημα που τροφοδοτήθηκε από το σωβινισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Χρέος όλων είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη».

Γεννηματά: “Δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε”

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά που έστειλε το δικό της μήνυμα: «Δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε. Η μνήμη για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των αδελφών Ποντίων, της γενοκτονίας και των κατατρεγμών παραμένει ζωντανή και δύναμη για τις σημερινές γενιές».

Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου ανέφερε με δήλωσή της: «Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Τιμούμε τον ποντιακό ελληνισμό και την ιστορία του. Τιμούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, που όπως και οι Αρμένιοι, υπήρξαν τα ανυπεράσπιστα θύματα μιας προσχεδιασμένης γενοκτονίας από το κεμαλικό καθεστώς: σφαγιάστηκαν, εκδιώχθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού θα παραμείνει στην παγκόσμια συνείδηση και μνήμη ως ένα από τα πλέον απεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 353.000 ήταν οι Έλληνες του Πόντου που εξολοθρεύτηκαν κατά την περίοδο 1916-1923, όταν την παραμονή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Έλληνες του Πόντου αριθμούσαν γύρω στις 700.000».

Δανέλλης: “Ευκαιρία αναστοχασμού”

Σε εκδήλωση του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης για την επέτειο 98 χρόνων από την εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου παρευρέθηκε ο Γιώργος Τσαούσης, στέλεχος του Ποταμιού από τη Θεσσαλονίκη και υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του κινήματος. Από την πλευρά του ο Σπύρος Δανέλλης, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής σχολίασε: “Κάθε ημέρα ιστορικής μνήμης – όπως η σημερινή που τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού – πρέπει να αποτελεί μια ευκαιρία αναστοχασμού στην πορεία για εθνική αυτογνωσία. Μια διαδικασία αναγκαία, για την αποφυγή ανάλογων οδυνηρών καταστάσεων στο παρόν ή στο μέλλον».

“Πλήρωσαν με τη ζωή τους ότι ήταν Έλληνες και χριστιανοί”

Σε δελτίο Τύπου της Ένωσης Κεντρώων υπογράμμισε: «Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της ποντιακής γενοκτονίας. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πλήρωσαν με τη ζωή τους το ότι ήταν Έλληνες και χριστιανοί.

Η οθωμανική και νεο-τουρκική κτηνωδία, προάγγελος του ναζισμού και του φασισμού, έμεινε ατιμώρητη. Καθήκον όχι μόνο σύσσωμου του ελληνικού πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κυβέρνησης, όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων απανταχού της γης αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας, παραμένει ο συνεχής αγώνας μέχρι τελικής δικαίωσης για επίσημη αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς και από την ίδια την Τουρκία.

Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στους νεκρούς της γενοκτονίας και τις μακελεμένες οικογένειές τους που ακόμα, έναν αιώνα μετά, πονάνε αλλά και η καλύτερη εγγύηση αποτροπής ώστε γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις να μην συμβούν ποτέ ξανά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα