«Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, με ή χωρίς το ΔΝΤ»

Δεν αποτελεί είδηση ότι Κριστίν Λαγκάρντ και Ευκλείδης Τσακαλώτος –στη συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον- ταυτίστηκαν στο ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα. Η συγκεκριμένη πρόθεση είναι εκπεφρασμένη και από τις δύο πλευρές, όμως δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει ότι αυτό προϋποθέτει συμφωνία για τα νούμερα

Όσον κι αν ο υπουργός Οικονομικών διαμηνύει ότι «η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, με ή χωρίς το ΔΝΤ», άπαντες γνωρίζουν ότι χωρίς θετικό νεύμα από το Ταμείο τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Μιχάλης Ιγνατίου,ο κ. Τσακαλώτος κόμισε στην κα. Λαγκάρντ μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα που λέει: «Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και πιστεύει ότι ως τότε θα έχει τελειώσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία», ενώ πηγή με γνώση των συνομιλιών αναφέρει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί συμφωνία για το χρέος τον Φεβρουάριο όταν στο μεταξύ έχει τελειώσει και η αξιολόγηση.

Την αντίθετη άποψη της Αθήνας με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος «μετέθεσε» το ζήτημα του χρέους για τον Ιούνιο, εξέφρασε η ίδια πηγή. «Τον Φεβρουάριο προβλέπεται (να τελειώσει) η αξιολόγηση του ΔΝΤ. Είναι εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε. Θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές», ανέφερε. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η Αθήνα θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα μόνο γιατί βοηθά στο ζήτημα του χρέους. «Αν αποχωρήσει το Ταμείο από το Πρόγραμμα, αυτό δεν μας προβληματίζει για την έξοδο στις αγορές. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει και χωρίς το ΔΝΤ», ανέφερε.

Το οικονομικό επιτελείο τόνισε στους συνομιλητές του η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με επενδυτές, ενώ είχε και πολιτικού περιεχομένου συζητήσεις, στην έδρα του ΔΝΤ. Μαζί με τον κ. Χουλιαράκη και τον κ. Χαρίτση, συναντήθηκαν με επενδυτές. Οι ερωτήσεις τους ήταν ενθαρρυντικές, δεν ήταν επιθετικές αλλά διευκρινιστικές, δεν εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, τονίστηκε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από mignatiou.com

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα