“Η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική οικονομία”

Δεν βλέπει σύντομα φως στο τούνελ για την Ελλάδα ο Μάρτιν Βολφ. Ο διακεκριμένος συγγραφέας και αρθρογράφος των Financial Times σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξέφρασε την  εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία προκειμένου να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική οικονομία.

Ειδικότερα, ο Μάρτιν Βολφ ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί 10-15 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει μια μοντέρνα, ανταγωνιστική οικονομία», ενώ υποστήριξε ότι «η πρόκληση για τη χώρα είναι το αναπτυξιακό της μοντέλο, συμπεριλαμβανομένων των θεσμών της και όχι απλώς η δημοσιονομική ή μακροοικονομική σταθερότητα».

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους, ώστε το βάρος αυτού να γίνει ανεκτό, σε ανταπόδοση για την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου».

Ανέφερε, δε, ότι η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που συνεχίζει να δείχνει σημάδια της λεγόμενης κρίσης-πανικού, ωστόσο εξέφρασε την προσδοκία να εξαφανιστούν αυτά τα σημάδια εντός της επόμενης διετίας.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που ισχύει στην Ευρωζώνη υποστήριξε ότι αν και ο ακραίος πανικός έχει μειωθεί, η ίδια «παραμένει ευάλωτη σε ένα πολιτικό ή οικονομικό σοκ τόσο εντός όσο και εκτός αυτής».

Μάλιστα πρόσθεσε πως, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, η ικανότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση παραμένει πολύ πιο περιορισμένη απ’ ότι σε κανονικά κυρίαρχα κράτη, καθώς και ότι η Ευρωζώνη άργησε πολύ να λάβει σημαντικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, λόγω μιας σειράς αγκυλώσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα