“Η Ελλάδα καθυστερεί και το ΔΝΤ ζητά ακραία πράγματα”

Τα συμπεράσματά του από την τριήμερη επίσκεψή του στο Στρασβούργο, όπου πραγματοποίησε μια σειρά από πολύ σημαντικές συναντήσεις με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είχε την ευκαιρία να εκθέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον Αθήνα 9.84. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι σε όλες τις συναντήσεις του παρατήρησε τρία κοινά σημεία:
* Το πρώτο είναι ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαπιστώνουν καθυστερήσεις και αναβλητικότητα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. «Υπάρχουν καθυστερήσεις είτε γιατί τα υπουργεία δεν είναι έτοιμα, είτε γιατί οι υπουργοί δεν είναι διατεθειμένοι να υλοποιήσουν αυτά τα οποία αποφασίζει η Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συνέχισε λέγοντας: «Γενικά πετάνε συχνά την μπάλα στην εξέδρα και καθυστερούν».
* Το δεύτερο είναι η κοινή διαπίστωση όλων ότι το ΔΝΤ τραβάει τα πράγματα στα άκρα καθώς από τη μια παρουσιάζει στοιχεία που μειώνουν την προσπάθεια της Ελλάδας και από την άλλη δείχνει να έχει εμμονές σε σχέση με το χρέος και την λήψη προκαταβολικών μέτρων. «Είναι σημαντικό ότι οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. λένε πως το έχει παρακάνει το ΔΝΤ με τις απαιτήσεις του» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια μιλώντας για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε: «Από τη στιγμή που το ΔΝΤ συμμετέχει στο Ελληνικό πρόγραμμα είναι δύσκολο να πειστούν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ότι το πρόγραμμα μπορεί να συνεχίσει χωρίς αυτό. Αν γίνονταν τώρα το πρόγραμμα θα μπορούσε να μην συμμετέχει σ’ αυτό». Ο Σταύρος Θεοδωράκης επίσης ανέφερε ότι το ΔΝΤ πρέπει να περιορίσει τις απαιτήσεις του, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος στο ότι πρέπει να δούμε τα λάθη του ΔΝΤ αλλά και τον βαθμό συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.
* Το τρίτο κοινό σημείο των συναντήσεων -που διαπίστωσε προς έκπληξη του όπως σημείωσε- είναι ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ένα παραθυράκι για το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. «Είμαι αιφνιδιασμένος και εγώ καθώς είναι Παρασκευή και πιστεύω ότι έχουμε ελάχιστα περιθώρια αλλά οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι γίνεται προσπάθεια, η οποία μπορεί να κρατήσει ζωντανή την υπόθεση μέχρι τη Δευτέρα» υπογράμμισε.
Για το μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με Ευρωπαίους Επίτροπους ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι τους έθεσε το θέμα του λάθους σχεδιασμού της διάθεσης της οικονομικής βοήθειας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. «Δεν είναι δυνατόν να μη χρηματοδοτούνται οι δήμοι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Οι κανονισμοί της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν την απευθείας χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους εξηγήσαμε ότι αυτό είναι ένα λάθος» δήλωσε. Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης στάθηκε στην ανάγκη της άμεσης υλοποίησης των προγραμμάτων στέγασης και σίτισης των προσφύγων μέσω της απευθείας χρηματικής ενίσχυσής τους από την Ε.Ε. ώστε να ενισχυθούν και οι τοπικές οικονομίες καθώς οι πρόσφυγες δεν θα τρώνε σε συσσίτια, ούτε θα μένουν πλέον σε σκηνές.
Τα εσωκομματικά
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ερωτώμενος για το αν το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές ανέφερε: «Είναι δεδομένο. Υπάρχει στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Εκτός εάν ευδοκιμήσει η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας χώρος ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις του κέντρου. Εκεί εντάσσεται και η συμμαχία με τους “τρεις”, όπως και άλλες συμμαχίες. Αυτές οι πολιτικές συμμαχίες πρέπει να υπάρχουν και είναι χρήσιμο για τον εκσυγχρονιστικό και τον μεταρρυθμιστικό χώρο να υπάρχει αυτή η συνεννόηση».
Σε ό,τι αφορά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στην συζήτηση αυτή ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Δικαίωμα του. Εμείς δεν μπορούμε παρά να λέμε ότι η απαίτηση της κοινωνίας είναι η δημιουργία ενός μεγάλου τρίτου πόλου. Εάν το ΠΑΣΟΚ ή κάποιος άλλος δεν θέλει, εάν δεν τους ενδιαφέρει αυτή η υπόθεση, να το πουν στην κοινωνία. Όλοι θα μπορούσαν να ενταχθούν σ’ ένα κίνημα του κέντρου με διαδικασίες που έχουμε αναφέρει, ώστε να εκφράζεται το Κέντρο ως κύρια δύναμη και όχι ως συμπληρωματική».
Στο Ελληνικό
Την δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό επισκέφθηκε κλιμάκιο του Ποταμιού, αποτελούμενο από τον βουλευτή Β’ Αθήνας Γιώργο Αμυρά, τον υπεύθυνο Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Τσαούση, το μέλος του Τομέα Κορίνα Καζάλα καθώς και τα τοπικά στελέχη Μενέλαο Κόκκαλη, Θανάση Σταθόπουλο, Ίκαρο Κράτσα και Δημοσθένη Τερζόπουλο.
Στα τρία κτίρια του συγκροτήματος (αφίξεις, γήπεδο χόκεϊ και γήπεδο μπέιζμπολ) φιλοξενούνται σήμερα συνολικά 1.505 άτομα, κυρίως από το Αφγανιστάν αλλά και από Ιράν, Μαρόκο, Πακιστάν, μεταξύ των οποίων και 452 παιδιά. Στο χώρο δραστηριοποιούνται πολλοί Οργανισμοί όπως η «Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες», το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες», ο «Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης» αλλά και ξένες ΜΚΟ όπως η «Danish Refugee Council» και η «Save The Children», η οποία μάλιστα λειτουργεί και σχολείο. Πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα παρέχεται από τους «Γιατρούς του Κόσμου», τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» και το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ τα πιο σοβαρά περιστατικά διακομίζονται άμεσα σε δημόσια νοσοκομεία. Το φαγητό, για το οποίο έγιναν πολλές διαμαρτυρίες το προηγούμενο χρονικό διάστημα, παρέχεται πλέον με προδιαγραφές από τις διατροφικές συνήθειες των χωρών καταγωγής των φιλοξενουμένων. Η αντιπροσωπεία του Ποταμιού ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους από τις τρεις συντονίστριες των δομών, στελέχη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τατιάνα Μπέλα, Παναγιώτα Φωτοπούλου και Σοφία Τσαμασίδου.
Σε δηλώσεις τους αμέσως μετά την επίσκεψη, ο Γιώργος Αμυράς τόνισε ότι «η προσφυγιά είναι δύσκολη» και ότι «η Ευρώπη πρέπει να πράξει τα δέοντα» ενώ ο Γιώργος Τσαούσης ανέφερε: «Τo Ελληνικό αποτυπώνει σήμερα τη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, με εγκαταστάσεις εγκαταλειμμένες εδώ και δεκαετίες να στεγάζουν σήμερα τις ζωές και την ελπίδα τόσων ανθρώπων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα