«Η Ελλάδα να γίνει ενεργειακό κέντρο του φυσικού αερίου στην Ευρώπη»

Στην Ιερουσαλήμ για την τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Ισραήλ –Κύπρου βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η συνεργασία με τις δύο χώρες ενώ τόνισε πως « Ελλάδα θα γίνει ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις πυρκαγιές στο Ισραήλ και τη συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων για την καταπολέμησή τους και έκανε έμμεση αναφορά στη στάση του Ερντογάν

Πιο συγκεκριμένα, η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ για την περιφερειακή συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή μας δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης συνεργασίας, Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ.

Μιλήσαμε με ενθουσιασμό για αυτά που συμφωνούμε αλλά και με ειλικρίνεια γι’ αυτά που διαφωνούμε, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η επόμενη συνάντηση της τριμερούς θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους κοινούς δεσμούς της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Έχουμε στόχο η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό μεταφορικό κέντρο, του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου, είπε ο κ. Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, χαιρέτησε την πρόταση Νετανιάχου, για τη σύσταση κοινής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

«Η τρομοκρατία αποτελεί παγκόσμια απειλή»

Η τρομοκρατία αποτελεί παγκόσμια απειλή, υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι σε αυτό το περιβάλλον είναι επιτακτική ανάγκη για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Για το Κυπριακό

Ακόμη, τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στις προσπάθειες που καταβάλει.
Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο Μεσανατολικό και συγκεκριμένα είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσων και αξιόπιστων συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών.
Όπως τόνισε, είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των πολιτών του Ισραήλ να ζουν με ασφάλεια, αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους βιώσιμο κράτος.

Τι είπε ο Νετανιάχου

Για πραγματική φιλία των τριών κρατών μίλησε ο κ.Νετανιάχου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει μια αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών και ότι οι τρεις χώρες έχουν κοινά συμφέροντα όσον αφορά τα ενεργειακά (τις έρευνες φυσικού αερίου) και τον τουρισμό.

«Έχουμε τόσα πολλά να κερδίσουμε μέσω της συνεργασίας και αυτό ακριβώς πράττουμε. Διατρανώνουμε αυτήν τη συνεργασία», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη βοήθεια που προσέφεραν στη χώρα του στη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών και γνωστοποίησε ότι στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε η διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών που θα έχει ως έργο την αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών.

Αναστασιάδης: Επίλυση του Κυπριακού δίχως παρουσία κατοχικού στρατού στο νησί

Την ανάγκη επίτευξης μιας λύση που θα επανενώνει τη χώρα, θα αποκαθιστά τις ελευθερίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα τερματίζει τη στρατιωτική κατοχή και θα εξαλείφει κάθε εγγύηση ή επεμβατικά δικαιώματα της όποιας τρίτης χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά την τριμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε γνωστό πως ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και του εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη στήριξη του Ισραήλ στις προσπάθειες για συνολική και βιώσιμη λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως ο τομέας της ενέργειας αποτελεί βασικό πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας.

Επαναβεβαιώσαμε ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην ανατολικη Μεσόγειο πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών, πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε αποτελεσματική τη συνεργασία των τριών χωρών και δήλωσε πεπεισμένος ότι η τριμερής συνεργασία έχει στρατηγική αξία για την ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε πως η υιοθέτηση της διακήρυξης της Ιερουσαλημ που θα υπογραφεί σήμερα αποδεικνύει την πολυεπίπεδη σχέση με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συνεργασία μας υπερβαίνει των πολιτικών διακηρύξεων, είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις προσπάθειες Ελλήνων και Κυπρίων για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο Ισραήλ. Ο Πρόεδρος της Κύπρου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση Νετανιάχου για τη σύσταση κοινής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η τριμερής συνεργασία είναι μέγιστης σημασίας, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης για την νοτιοανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε στη σειρά συμφωνιών που υπέγραψαν οι τρεις ηγέτες, στην ενέργεια, στον τουρισμό, την υγεία, την έρευνα και καινοτομία, την ανάπτυξη καθώς και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα