“Η Ελλάδα οφείλει να κάνει όσα της αναλογούν”

H σκληρή γραμμή των ξένων απέναντι στην Ελλάδα συνεχίζεται αφού στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Τόμας ντε Μεζιέρ.«Η Ελλάδα οφείλει να κάνει όσα της αναλογούν», επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγει να αποκλείσει κατηγορηματικά τον ενδεχόμενο αποκλεισμό της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Στο ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από τη Σένγκεν απαντά πως δεν του αρέσουν οι εικασίες πάνω σε υποθετικά σενάρια. «Το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι, να κάνουμε στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν το παν, προκειμένου να διατηρηθεί το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή ασφαλώς και της Ελλάδας. Με αυτό τον στόχο πρέπει να εργαστούμε στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Και φυσικά στο πλαίσιο αυτό πρέπει να συνεχίσει η Ευρώπη να στηρίζει την Ελλάδα. Αυτονόητο, όμως, είναι επίσης πως και η Ελλάδα οφείλει να κάνει όσα της αναλογούν».

Στο ερώτημα αν θα υπάρχει Ζώνη Σένγκεν σε 6 μήνες επισημαίνει «μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό που έχω ήδη πει. Ας αφήσουμε τις υποθέσεις και ας εργαστούμε όλοι από κοινού για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ιδέας.

Είναι αλήθεια ότι η προσφυγική κρίση συνιστά μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη, όταν μια σειρά από κράτη-μέλη εγκαταλείπουν εντελώς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαρτάται από τον βαθμό των εκάστοτε συνεπειών για κάθε χώρα-μέλος».

Σχετικά με την τοποθέτησή του ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα μαθήματά της» επισήμανε ότι «όλοι μας πρέπει να κάνουμε τα μαθήματά μας. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι χώρες-μέλη. Δεν είναι μεγάλη απαίτηση να τηρούν όλοι οι εμπλεκόμενοι τα συμφωνηθέντα και το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο. Με αυτό το κριτήριο θα αποτιμηθεί και η συνδρομή της Ελλάδας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα