Η ελληνική ταινία που πηγαίνει για Όσκαρ!

Στη μάχη των Όσκαρ ρίχνεται η ταινία «Xenia» του Π.Κούτρα, που είναι η επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, στα 88α Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου, έπειτα από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού.

Το δράμα «Xenia», που πρώτευσε στην τελετή απονομής των έκτων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα είναι υποψήφιο στον πρώτο γύρο της επιλογής ταινιών που θα εκπροσωπήσουν την παγκόσμια παραγωγή και θα διεκδικήσουν μια από τις πέντε θέσεις στην κατηγορία για το φετινό Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η ιστορία του Ντάνυ και του Οδυσσέα

Τέσσερα χρόνια μετά τη «Στρέλλα», ο Έλληνας δημιουργός αναζητά στη νέα του ταινία την ταυτότητα δύο παιδιών και μιας ολόκληρης χώρας. Το «Xenia» αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του Οδυσσέα, δύο αδερφών που μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους ξεκινούν ένα ταξίδι στην Ελλάδα προκειμένου να συναντήσουν τον Έλληνα πατέρα τους που τους έχει εγκαταλείψει όταν ήταν ακόμη παιδιά.

Στο εγκαταλελειμμένο Xenia της Κοζάνης

Ο Ντάνυ είναι 16 ετών και ο Οδυσσέας θα γίνει 18 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, κινδυνεύοντας με απέλαση. Ξένοι σε μια ξένη χώρα, θα γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, θα συναντήσουν ανθρώπους – κλειδιά που θα τους βοηθήσουν στο στόχο τους και θα ενηλικιωθούν κυνηγώντας το όνειρο. Μια από τις στάσεις, ίσως η πιο σημαντική, των δύο αδερφών είναι το εγκαταλελειμμένο Xenia της Κοζάνης, ένας τόπος – καταφύγιο και ταυτόχρονα αποκαλυπτικός, μνήμη μιας Ελλάδας άλλων εποχών και αφετηρία για το μεγάλο τέλος της διαδρομής τους.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, Ρομάνα Λόμπατς, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα