Η Ευρωβουλή ζητά κυρώσεις κατά Ρωσίας για Ουκρανία

Η Ε.Ε. πρέπει να επιταχύνει την επιβολή κυρώσεων κατά μεμονωμένων Ρώσων και να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, σύμφωνα με ψήφισμα που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές. To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί να ληφθούν μέτρα κατά των ρωσικών επιχειρήσεων και των θυγατρικών τους, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, καθώς και κατά των ρωσικών επενδύσεων και περιουσιακών στοιχείων στην Ε.Ε.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης και την αιματοχυσία στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Ζητεί επειγόντως από τη Ρωσία να σταματήσει την υποστήριξη των – καθοδηγούμενων από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις- βίαιων αυτονομιστών και των ένοπλων πολιτοφυλακών, καθώς και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζει ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος για αυτοάμυνα όπως ορίζεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Προειδοποιεί τη Ρωσία ότι κακώς χρησιμοποιεί το νόμιμο δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα ως πρόσχημα για να εξαπολύσει στρατιωτική εισβολή πλήρους κλίμακας.

Οι ευρωβουλευτές αναμένουν την τετραμερή συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε., του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας και ευελπιστούν ότι μπορεί αυτή να συμβάλει στη μείωση της έντασης και να προετοιμάσει το έδαφος για μια ολοκληρωμένη και μόνιμη διπλωματική λύση της κρίσης. Τονίζουν, ωστόσο, ότι οι μελλοντικές επιλογές της Ουκρανίας μπορούν να προέρχονται μόνο από τον ίδιο τον ουκρανικό λαό, μέσα από μια δημοκρατική και διαφανή διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς.

Εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ιδέα της διοργάνωσης εθνικού δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς και την εδαφική συγκρότηση της Ουκρανίας, όπως πρότεινε ο προσωρινός Πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του της 14ης Απριλίου.

Το Κοινοβούλιο ζητεί να επεκταθεί η ειδική αποστολή παρακολούθησης ΟΑΣΕ που επιφορτίστηκε με τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με άτυπη στρατιωτική δραστηριότητα και προκλητικές ενέργειες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης, καθώς και με την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ουκρανία.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν, επίσης, ότι στην Ουκρανία δεν έχει αναφερθεί κανενός είδους επίθεση, εκφοβισμός ή διάκριση εις βάρος Ρώσων ή ρωσικής εθνοτικής προέλευσης πολιτών ή άλλων μειονοτήτων. Ζητούν, ακόμα, να οργανωθεί από το γραφείο δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODHIR) αποστολή διεξοδικής παρατήρησης. Καλούν το Κοινοβούλιο και την Ε.Ε. να παρακολουθήσουν ενδελεχώς τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 και απορρίπτουν κάθε εξωτερική πίεση για την καθυστέρηση των εκλογών αυτών.

Επιδοκιμάζουν, τέλος, την πρόθεση της ουκρανικής κυβέρνησης να διεξαγάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα