«Η Ευρώπη δεν θα γίνει η Άγρια Δύση της εργασίας»

Για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρώπης μίλησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ετήσια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε το όραμά του για τη νέα Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης και «θωράκισης» της ενότητας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, σημείωσε, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και πρότεινε τη σύσταση ενός «ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης», το οποίο θα απαρτίζεται από 100.000 μέλη.

Έκκληση για προστασία ασυνόδευτων παιδιών

Επιπλέον ζήτησε από την Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της. Οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται.
Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.«Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών», τόνισε.

«Η Ευρώπη δεν θα γίνει ένα πεδίο για την ανάπτυξη του εθνικιστικών τάσεων»

Περιγράφοντας το όραμά του για την Ε.Ε., σημείωσε την ανάγκη «να χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη οικοδομημένη με τα κράτη – μέλη και όχι εναντίον τους». «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι προς το συμφέρον των κρατών – μελών» συνέχισε , ανέφερε ότι «ο λαϊκισμός δεν είναι λύση στα προβλήματα» και προειδοποίησε πώς η Ευρώπη δεν θα γίνει ένα πεδίο για την ανάπτυξη του εθνικιστικών τάσεων».

Μεταξύ άλλων τόνισε πως «η Ένωση δεν απειλείται από το Brexit» και ξεκαθάρισε δε ότι δεν θέλει να δει τη σημερινή νεολαία να ζει χειρότερα απ’ ότι οι γονείς τους, αν και όπως είπε αυτό αποτελεί κυρίως ευθύνη των ίδιων των κρατών.
Ο επόμενος χρόνος θα κρίσιμος για την ΕΕ. Πρέπει να επανεκκινήσουμε την Ένωση, να προφυλάξουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, το κράτος δικαίου.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει η Άγρια Δύση της εργασίας, αλλά μια κοινωνική οικονομία της αγοράς χωρίς κοινωνικό ντάμπινγκ» τόνισε με μια ξεκάθαρη αναφορά στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκό στρατό»

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Ενωση έχει χαρίσει στην Ευρώπη μια περίοδος ειρήνης και ευμάρειας.«Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ευρωπαϊκό στρατό και η Κομισιόν εισηγείται Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

«Δεν μπορούμε άλλο να κοροϊδεύουμε τους πολίτες της Ευρώπης»

«Πολλοί έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι μέρος της ΕΕ», τόνισε και είπε: «Δεν μπορούμε άλλο να κοροϊδεύουμε τους πολίτες της Ευρώπης».

Τράπεζες-ΕΚΤ

Οι χώρες της Ευρωζώνης εξοικονόμησαν φέτος 50 δισ. ευρώ χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ο κ. Γιούνκερ και αναφερόμενος στο ζήτημα της ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών διεργασιών και επισήμανε ότι ένα ενιαίο σύστημα θα καταστήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό.

Για Ασφάλεια- άμυνα

Στο «μέτωπο» της ασφάλειας, ο κ. Γιούνκερ δεσμεύτηκε ότι εφεξής, όποιος εισέρχεται ή αποχωρεί από την Ε.Ε. θα καταγράφεται, ενώ ιδιαίτερη σημασία προσέδωσε και στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, προέκρινε τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική δύναμη της Ε.Ε. θα πρέπει να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ.

Για το Κυπριακό

Ο κ. Γιούνκερ εστίασε και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εξηγώντας ότι η Κομισιόν επιθυμεί την ενοποίηση του νησιού. «Ευρώπη σημαίνει ειρήνη και γι’ αυτό θα κάτσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της Συρίας, κατέστησε αναγκαία τη συμμετοχή της Ε.Ε. στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα