«Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τα χειρότερα – Δεσπόζει η απειλή του Grexit»

Την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις εντός του 2017 που ενδέχεται αν συμβούν αναλύει το Stratfor που χαρακτηρίζει καθοριστικό για το μέλλον της ευρωζώνης το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, αναμένονται εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ δεν αποκλείονται και εκλογές στην Ιταλία εντός του 2017. Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η ελληνική κρίση με την απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ να δεσπόζει, πως αναφέρεται σε ανάλυση του το γεωπολιτικό ινστιτούτο.
«Η Αθήνα έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να λάβει την επόμενη δόση του προγράμματος, αλλά κάποια από τα μέτρα περιλαμβάνουν πολιτικά ευαίσθητα θέματα, όπως οι αλλαγές σε συντάξεις και εργασιακό, και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια ή κοινωνική αναταραχή» αναφέρεται στην ανάλυση.
Εξάλλου, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει πολύ μικρή πλειοψηφία στη Βουλή, ακόμα κι αν λίγοι βουλευτές καταψηφίσουν τα μέτρα, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει
«Και πρόωρες εκλογές στη χώρα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε δημοψήφισμα για την παραμονή στην ευρωζώνη» τονίζει το Stratfor.
Ωστόσο, τώρα που το μεγαλύτερο χρέος της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια των θεσμικών δανειστών, το Grexit δεν θα είναι τόσο καταστρεπτικό σήμερα όπως θα ήταν πριν από πέντε χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά, η αναταραχή που θα δημιουργηθεί σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Έτσι, αμέσως μετά το Brexit, ένα Grexit θα εντείνει την αναταραχή στην ΕΕ και θα επηρεάσει τις εκλογές οπουδήποτε αλλού στην ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα