Η «θυσία» της Ντόρας, το μήνυμα στα «τζάκια» και η επόμενη μέρα

«Ήταν μία έντιμη απόφαση που ελήφθη σε ουδέτερο χρόνο». Τάδε έφη Μαρία Σπυράκη, για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην συμμετάσχει η Ντόρα Μπακογιάννη σε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με τον ίδιο πρωθυπουργό. Έπεισε; Κάποιους ναι, κάποιους όχι. Πού είναι η αλήθεια; Κάπου στην μέση!

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η πρώτη αντίδραση, όταν το απόγευμα του Σαββάτου έγινε γνωστή η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. στην «Καθημερινή», ήρθε από το Μέγαρο Μαξίμου. «Ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε για την απόφασή του να ξεφορτωθεί αυτά που ο ίδιος αισθάνεται ως οικογενειακά του βαρίδια. Δικαίωμά του. Την ίδια στιγμή όμως, επιμένει να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η κριτική που ασκείται στην σύζυγό του δεν έχει να κάνει, ούτε με το ότι είναι γυναίκα, ούτε “άριστη” επιχειρηματίας, αλλά με το γεγονός ότι η σύζυγος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δημόσιο πρόσωπο και η οικονομική της δραστηριότατα πρέπει να ελέγχεται αυστηρότατα. Δεν μπορεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που θέλει να βγάλει από πάνω του την ρετσινιά της οικογενειοκρατίας, να ισχυρίζεται ότι πιθανές σκιές που αφορούν ακριβώς την οικονομική δραστηριότητα της οικογένειάς του δεν έχουν πολιτική ή νομική σημασία», σχολίασε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού που έσπευσε να εκμεταλλευτεί την συγκυρία.

Κακά τα ψέματα, η απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προαναγγείλει ότι η αδερφή του θα μείνει εκτός υπουργικών εδράνων ή του προεδρείου της Βουλής εάν η Ν.Δ. κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές προκάλεσε αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος. «Πρέπει να σπάσει το στερεότυπο ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι οικογενειακή υπόθεση», είναι μία φράση που ακούστηκε από «γαλάζια» στελέχη που εμφανίστηκαν με… πυροσβεστική διάθεση στα δημοσιογραφικά στέκια. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόρα Μπακογιάννη είχαν συζητήσει γι’ αυτό το θέμα πριν από περίπου ένα-ενάμιση μήνα. Τότε ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε εκφράσει τις σκέψεις του για την επομένη των εθνικών εκλογών, με δεδομένο ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπάρχει σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες εβδομάδες, πριν την συνέντευξη στην «Καθημερινή», η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή έσπευδε να ξεκαθαρίσει πως δεν έχει καμία προσωπική φιλοδοξία, με αποκορύφωμα την συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», 5 Νοεμβρίου.

Πάντως, αυτό που ψιθυρίζεται είναι πως η Ντόρα Μπακογιάννη έμαθε την τελευταία στιγμή –λίγο πριν κυκλοφορήσει η εφημερίδα στα σημεία πώλησης– την δήλωση του αδερφού της. «Η πρώην υπουργός αιφνιδιάστηκε, ίσως επειδή ήθελε να το ανακοινώσει η ίδια και σίγουρα όχι σε αυτήν την χρονική συγκυρία», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η πρώην υπουργός, πάντως, έσπευσε να ρίξει τους τόνους με δύο κινήσεις: α) τη δήλωσή της ότι «ποτέ δεν με ενδιέφεραν οι καρέκλες, ούτε είχα προσωπική στρατηγική. Με ενδιαφέρει να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Η μόνη θέση που διεκδικώ πάντα είναι η θέση του αιρετού», και β) με την θερμή στάση της απέναντι στον αδερφό της σε εκδήλωση στην μνήμη του πατέρα τους, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Παρ’ ότι, πάντως, πρόκειται για μία πολιτικό με διακριτή και πολύ σημαντική παρουσία ετών στην ελληνική πολιτική σκηνή –άρα και εύλογες φιλοδοξίες–, καμία πρόθεση δεν έχει να βάλει έστω κι ένα λιθαράκι εσωστρέφειας στην παράταξη.

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση

«Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το πρώτο συμβολικό βήμα μιας στρατηγικής με στόχο τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μηνύματος της Ν.Δ. και την αλλαγή σελίδας στην κομματική λειτουργία. Σε δεύτερο χρόνο, σειρά θα έχουν άλλα πρώην στελέχη και κομματικοί παράγοντες για τους οποίους θα κριθεί ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της προσφοράς τους είτε σε επίπεδο βουλευτή είτε στελέχους και ότι ήρθε η ώρα να δώσουν την σκυτάλη, χωρίς φυσικά να σημαίνει πως δεν μπορούν να συμβάλουν από άλλη θέση στην κοινή προσπάθεια», σχολιάζει στην «Α» συνομιλητής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση, καθώς γίνεται από έναν πολιτικό που προέρχεται από το μεγαλύτερο –ίσως– «τζάκι», όμως κανείς εντός της «γαλάζιας» παράταξης δεν θα μπορεί να του φέρει αντίρρηση όταν στο βωμό της ανανέωσης και της πάταξης της οικογενειοκρατίας έχει «θυσιάσει» την ίδια του –αποδεδειγμένα ιδιαίτερα ικανή πολιτικό– αδερφή του.

Με απλά λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει το πιο ηχηρό μήνυμα που μπορεί προς τις «βαρονίες» του κόμματος ότι είναι ο αδιαφιλονίκητης ηγέτης της παράταξης και ότι δεν θα διστάσει να «καρατομήσει» οποιονδήποτε θεωρεί ότι του βάζει… τρικλοποδιές ή είναι πολιτικό «βαρίδι». Μάλιστα, φροντίζει να το κάνει σε χρόνο αρκετά μακριά από τις εθνικές εκλογές, αν και στην Πειραιώς εμφανίζονται σχεδόν πεπεισμένοι ότι το 2018 φέρνει κάλπες –όχι απαραίτητα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους– γι’ αυτό και (σ.σ. όπως έγραψε ήδη από το περασμένο Σάββατο η «Α») έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να συντάξουν «πρόγραμμα 100 ημερών». Όσο για την Ντόρα Μπακογιάννη; Οι πληροφορίες την φέρνουν είτε σε ρόλο επιτρόπου στην Κομισιόν, είτε στην Παγκόσμια Τράπεζα ως εκπρόσωπο της Ελλάδας. Άλλωστε, έρχεται δυναμικά η επόμενη γενιά Μπακογιάννη στην πολιτική, ο γιος της Κώστας!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα