Η ιστορική επίσκεψη στην Μόσχα λίγο πριν καταρρεύσει η ΕΣΣΔ

Στην κοινοβουλευτική μάχη της Δευτέρας για την συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, ο Πάνος Καμμένος –σε μία προσπάθεια να πείσει ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι «άνθρωπος» της οικογένειας Μητσοτάκη– αναφέρθηκε στο ιστορικό ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στην Ρωσία, το 1991, ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συνοδεία ομάδας επιχειρηματιών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, που στο πολιτικό μνημόσυνο του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού δήλωνε πως «είχα την τιμή να βρίσκομαι δίπλα του. Τιμώ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως έναν μεγάλη ηγέτη», κ.ά., ανέφερε πως στην αποστολή για την Μόσχα βρίσκονταν και ο Βασίλης Παπαδόπουλος και ο πατέρας του Ηλίας και ότι εισέπραξαν 67 εκατ. δραχμές, αφήνοντας σκιές για τον τότε πρωθυπουργό και χωρίς φυσικά να διευκρινίσει τι ήταν αυτά τα χρήματα. Προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι όταν ο οξυδερκής Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διέβλεψε ότι επίκειται κατάρρευση της ΕΣΣΔ έσπευσε να συναντηθεί με τον τελευταίο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, με στόχο την σύσφιξη των σχέσεων των δύο κρατών και την σύναψη εμπορικών συμφωνιών.

Όπως αποκαλύπτει ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Θόδωρος Κασσίμης, σε ανάρτησή του στο Facebook: «Στην επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού στην Μόσχα συμμετείχε και αποστολή 40 περίπου επιχειρηματιών, την οποία, ως είθισται, είχαν οργανώσει τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια χωρίς καμία ανάμιξη της κυβέρνησης».

Η αλήθεια για τα 67 εκατ. δραχμές
Σε αυτή λοιπόν την ομάδα ήταν και ο Ηλίας Παπαδόπουλος –πατέρας του διαμεσολαβητή στο deal για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία–, Βασίλη Παπαδόπουλου, με τον Θόδωρο Κασσίμη να αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια: «Η Σοβιετική Ένωση χρωστούσε σε δεκάδες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ένα συνολικό ποσόν 28 δισ. δραχμών (αν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο) … Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πίεσε την Μόσχα να προχωρήσουμε σε διμερή συμφωνία, χωρίς κούρεμα του χρέους. Ο πρωθυπουργός μού ανέθεσε την διαπραγμάτευση, λόγω αρμοδιότητας, και προσκάλεσα στην Αθήνα τον Ρώσο ομόλογό μου και συμφωνήσαμε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να υπογράψει σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για έντοκο δάνειο, ισόποσο με το χρέος, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και κρατικές. … Τα σχετικά στοιχεία με τους δικαιούχους έδωσε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας η Τράπεζα της Ελλάδος και βάσει αυτών κατέβαλε η Εθνική Τράπεζα τα χρήματα στους εξαγωγείς. Για την εξόφληση των εξαγωγέων χρησιμοποιήθηκε το προϊόν του δανείου πού είχε πάρει η ρωσική τράπεζα».

Από εκεί, λοιπόν, προκύπτουν τα 67 εκατ. δραχμές που ανέφερε ο Πάνος Καμμένος στην Βουλή, σε μία άτσαλη προσπάθεια να «χρεώσει» τον Βασίλη Παπαδόπουλο στην Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στην οικογένεια Μητσοτάκη. Τι κι αν με αυτόν τον τρόπο προσέβαλε την μνήμη αυτού για τον οποίον έχει δηλώσει: «Το 47% του ελληνικού λαού κάποτε τον εμπιστεύτηκε και κάποιοι άλλοι τον πρόδωσαν».

Κώστας Παπαδόπουλος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα