Η Μάνδρα μετρά τις «πληγές» της

Βουβός πόντος, απόγνωση και φόβος για το αύριο. Αυτά τα τρία συνθέτουν το σκηνικό στη Μάνδρα Αττικής, με τους κατοίκους να μετρούν τις «πληγές» τους από τις φονικές πλημμύρες. Ο τραγικός απολογισμός (σ.σ. αργά το βράδυ της Κυριακής) είναι 20 νεκροί, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο αριθμός θα ανέβει κι άλλο. Κάτω από τόνους λάσπης χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και κόποι μιας ζωής.

Δεκάδες σπίτια παραμένουν χωρίς υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, ενώ 644 κτίρια χρήζουν αποζημίωσης, όπως προέκυψε από τις 770 αυτοψίες που έγιναν έως και το Σάββατο. Κάθε ημέρα που περνά, οι κάτοικοι της Μάνδρας είναι ακόμη πιο απελπισμένοι και εξοντωμένοι. Η δήμαρχος της περιοχής έκανε έκκληση για γιατρούς, λέγοντας ότι «η επόμενη ημέρα είναι χειρότερη. Οι κάτοικοι είναι εξοντωμένοι, απελπίζονται», δήλωσε η Ιωάννα Κριεκούκη στον τ/σ ΣΚΑΪ. Η ίδια δήλωσε ότι έχει στείλει έγγραφα σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητώντας γιατρούς, αλλά και υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και τραπεζών, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ταυτότητες και τα βιβλιάρια που έχασαν οι κάτοικοι της Μάνδρας στη φονική πλημμύρα.

«Να στείλει το υπουργείο Υγείας γιατρούς σε δημοτικό χώρο για να εξετάζουν τα περιστατικά υγείας. Δεν αρκεί να δίνουμε εμείς τα φάρμακα σε χρόνια πάσχοντες. Έχουμε λοιμώξεις του αναπνευστικού και στα μάτια από τα νερά και τις λάσπες», δήλωσε η κ. Κριεκούκη και συμπλήρωσε: «Να έρθουν υπάλληλοι του ΕΦΚΑ για να βγάλουν ξανά οι ασφαλισμένοι τα βιβλιάρια ασθενείας. Και ζήτησα από τράπεζες να στείλουν υπαλλήλους για να βγουν ξανά οι κάρτες αναλήψεων και τα βιβλιάρια. Σε λίγες ημέρες θα μπει η πενιχρή τους σύνταξη και δεν θα μπορούν να πάρουν χρήματα. Χρειάζεται και επιπλέον στελέχωση του αστυνομικού τμήματος Μάνδρας, προκειμένου να μπορεί ο κόσμος να βγάλει ταυτότητα, χωρίς αυτή δεν μπορούν να πληρωθούν από τον δήμο».

Τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών έχουν κάνει έως τώρα 770 αυτοψίες σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Δήμο Μεγαρέων. Διαπιστώθηκαν ζημιές σε 644 σπίτια και επιχειρήσεις, που χρήζουν αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα:
-Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 544 αυτοψίες συνολικά. Τα 428 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 319 κατοικίες, 62 επαγγελματικοί χώροι, 1 δημόσιο κτίριο και 46 αποθήκες – υπόγεια.

-Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 226 συνολικά αυτοψίες. Τα 216 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 122 κατοικίες, 50 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 42 αποθήκες – υπόγεια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα