“Η Μέρκελ δεν θα σώσει τη Δύση – Την ενδιαφέρει μόνο η παραμονή στην εξουσία”

Στην επικείμενη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ επικεντρώνονται οι New York Times με το άρθρο της εφημερίδας να είναι καυστικό εναντίον της γερμανίδας καγκελαρίου.

Στο πρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ  έχουν βρει οι υποστηρικτές του φιλελευθερισμού τον ήρωα τους σχολιάζει αρχικά η εφημερίδα.Ωστόσο, κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει πολλά. Δεδομένου ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είναι πολύ σταθερή στις απόψεις της, θεωρείται το πολιτικό αντίθετο του Nτόναλντ Τραμπ, αλλά για τους υποστηρικτές της η ίδια αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα.

Εκπροσωπεί μια αταλάντευτη δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ελεύθερο εμπόριο και για μια σειρά από διεθνείς θεσμούς που βασίζονται σε κανόνες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
«Καθώς η κ. Mέρκελ ετοιμάζεται να συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με τον Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί άνθρωποι ελπίζουν ότι θα εισβάλλει στον Λευκό Οίκο και θα υπερασπιστεί σθεναρά τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη. Μην βασίζεστε σε αυτό» αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη New York Times, εάν το μέλλον του δυτικού φιλελευθερισμού βασίζεται στους ώμους της κ. Μέρκελ τότε πραγματικά υπάρχει πρόβλημα.Η ίδια έχει συχνά μιλήσει για τη στήριξη της ευρωπαϊκής και της δυτικής ενότητας, αλλά οι πράξεις δεν τη στηρίζουν.

Επιπλέον, δεν είναι σαφές πόσο βαθιά είναι στην πραγματικότητα η ιδεολογική δέσμευση της στον φιλελευθερισμό ή εάν έχει οποιεσδήποτε ιδεολογικές δεσμεύσεις.

Εξάλλου, η εφημερίδα αφού αναφέρεται στο ελληνικό πρόβλημα αλλά και στο καλοκαίρι του 2015 τονίζει ότι «ακόμα κι αν η Γερμανία πέτυχε εις βάρος των φτωχότερων χωρών της Ευρώπης, η Mέρκελ δεν είναι εθνικίστρια. Μόνο ο πραγματισμός και ο οπορτουνισμός οδηγούν τις αποφάσεις της και η παραμονή της στην εξουσία είναι ο μοναδικός της στόχος.

«Η Mέρκελ θα υπερασπιστεί τη δυτικό φιλελευθερισμό όταν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα;
Φυσικά κι όχι.
Μπορεί να μην του σφίξει το χέρι, αλλά θα καταλήξει σε μια συμφωνία μαζί του που είναι καλή για τη Γερμανία αλλά και για το πολιτικό της μέλλον στη χώρα της. Αυτό κάνει πάντα και θα ήταν παράλογο να περιμένουμε κάτι διαφορετικό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα