«Η Μέρκελ είναι η μεγαλύτερη ελπίδα του Τσίπρα»

Tις ελπίδες του για λύση στο προσφυγικό εναποθέτει στην Άνγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τους New York Τimes. που εστιάζει σε δημοσίευμα του στο φλέγον θέμα του προσφυγικού.

Η αμερικανική εφημερίδα γράφει για ένα σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα από την Ευρώπη, όταν η οικονομική κρίση απείλησε να «βυθίσει» την νομισματική ένωση. Το μήνυμα σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν από τη Μέρκελ που έστειλε στην Ελάδα το εξής: Ξεπεράστε τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματά σας και κάντε ότι είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η συνοχή της Ευρώπης.

Οκτώ μήνες μετά, συμπληρώνει η εφημερίδα, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά είναι τώρα η υπόλοιπη Ευρώπη που αδυνατεί να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις πάνω στο προσφυγικό ζήτημα που απειλή την ενότητα της ΕΕ. Η Ελλάδα, η βασική είσοδος προσφύγων, έχει αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Βρισκόμαστε στο σημείο που ζητάνε από την Ελλάδα να λύσει ένα πρόβλημα που δημιούργησαν άλλοι, λέει ο Jens Bastian, οικονομικός σύμβουλος και μέλος της task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εδρεύει στην Ελλάδα.

Το χάος, επιβαρύνει τον Έλληνα πρωθυπουργό, που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πιέσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και την εκρηκτική αύξηση των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα.

Σε μία κατάσταση που δημιουργεί απελπισία σε ένα έθνος που πλήττεται σφοδρά από την οικονομική κρίση, μπορεί να υπάρξει μία ελπίδα για τον Αλέξη Τσίπρα να ασκήσει πίεση στην υπόλοιπη Ευρώπη με πιθανή σύμμαχο την Μέρκελ, η οποία έχει αντιμετωπιστεί στο παρελθόν ως η υπέυθυνη για την οικονομική τιμωρία της χώρας.

Ίσως η Μέρκελ, συμπληρώνει η εφημερίδα, που παρά τις εσωτερικές διαφωνίες, συνεχίζει να δέχεται πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, χρειάζεται μία συμφωνία για να επιμερίσει το προσφυγικό πρόβλημα. Θα είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνη εάν αποφευχθεί η πολιτική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Με την Μέρκελ να είναι εξοργισμένη από τις αποφάσεις της Αυστρίας και άλλων χωρών να περιορίσουν στο ελάχιστο τον αριθμό προσφύγων που υποδέχονται, αυτό δημιουργεί μία ευκαιρία για πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, λέει ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής αναλυτής στο Eurasia Group του Λονδίνου. «Το προσφυγικό μπορεί να δώσει στην Ελλάδα ευελιξία στο πρόγραμμα» προσθέτει και επισημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση με αντάλλαγμα η Ελλάδα να επιμεριστεί μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων.

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις Σόιμπλε που αρνήθηκε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά συμπλήρωσε ότι υπάρχει μία νέα κατάσταση που επιβάλλει στις χώρες της ΕΕ να δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Η εφημερίδα, αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με χιλιάδες πρόσφυγες να συνωστίζονται στα βόρεια σύνορά της και ατην απόφαση της Κομισιόν να ενισχύσει τη βοήθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στα 700 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Τσίπρας, συμπληρώνει η εφημερίδα, είναι οι μεταρρυθμίσεις στο σχεδόν χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα και οι πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές για νέες περικοπές στις συντάξεις και στην εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας.

Ταυτόχρονα αντιμέτωπος με ένα τελεσίγραφο, ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκλήρωσε την κατασκευή των Κέντρων Υποδοχής για τους πρόσφυγες γύρω από την Αθήνα και σε άλλα σημεία της χώρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απαιτεί από την Ευρώπη να αναγνωρίσει ρητά ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό, και ζήτησε και κυρώσεις για τις χώρες που δεν εφαρμόζουν τους Ευρωπαϊούς κανόνες και τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση.

Σε μία απρόσμενη ανατροπή, αναλυτές λένε ότι η μεγαλύτερη ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται στην Άνγκελα Μέρκελ που επαλειμμένα έχει προειδοποιήσει τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες να μην αφήσουν την Ελλάδα να βυθιστεί στο χάος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα