Η μελωδία μίας αποδοκιμασίας και οι βαρήκοοι ιδιοκτήτες

Μπορεί να ακούγεται ως κλισέ, αλλά όλοι εγκληματολόγοι υποστηρίζουν ότι ισχύει: “Ο δολοφόνος γυρίζει πάντα στο τόπο του εγκλήματος. Μία ημέρα μετά, μία εβδομάδα, ίσως και χρόνια αργότερα, πάντως γυρίζει”. Κι όπως προσθέτουν: ‘Σαδιστικά κοιτάζει γύρω, προσπαθώντας να θυμηθεί όλες τις λεπτομέρειες του κακού, κυρίως τα συναισθήματα τα οποία τον είχαν πλημμυρίσει. Ταυτόχρονα επιχειρεί να γυρίσει το χρόνο πίσω, επιχειρώντας να τον κατακτήσει όπως είχε κατακτήσει και το θύμα του”. Βέβαια κάποιοι εκ των εγκληματολόγων έχουν λίγο διαφορετική άποψη για την επιστροφή του δολοφόνου στον τόπο του εγκλήματος. Ισχυρίζονται ότι “απλά θέλει να διαπιστώσει εάν ο εαυτός του κατά την εποχή του εγκλήματος είναι ο ίδιος με αυτόν που επέστρεψε”.

Κάπως έτσι αντέδρασαν οι πλέον ψαγμένοι στο ποδόσφαιρο μετά την δημοσιοποίηση της είδησης, ότι ο Βασίλης Γκαγκάτσης ανέλαβε γενικός διευθυντής της Σούπερ Λιγκ με την στήριξη των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ και την αποδοχή των λοιπών δυνάμεων. Χαρακτηριστικά ο Βίκτωρ Μητρόπουλος όταν ρωτήθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον “Αθλητικό Metropolis 95,5 fm” ήταν άκρως ειρωνικός: «Το θέμα του Γκαγκάτση έδωσε λύσεις και σε άλλα προβλήματα. Προβληματίζεται σοβαρά ο Υπουργός Δικαιοσύνης να κάνει ειδικό σύμβουλο σε οικονομικά εγκλήματα και offshore τον κύριο Τσοχατζόπουλο και σε θέματα συμμοριών και φύλαξης στόχων, όπως ήταν το σπίτι του Μπίκα, τον κύριο Βλαστό. Και οι δύο έχουν ισόβια, αλλά αυτά είναι λεπτομερειούλες».

Το εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση είναι πως αποδέχθηκαν οι τέσσερις μεγάλοι την τοποθέτηση Γκαγκάτση; Κι εντάξει να δεχθούμε ότι ο κ. Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός δεν είχαν πρόβλημα με το συγκεκριμένο πρόσωπο, καθώς επί της παντοδυναμίας του στην ΕΠΟ οι ερυθρόλευκοι είχαν σαρώσει τα πρωταθλήματα. Εξάλλου οι κακές γλώσσες αναφέρουν πως και το πρωτάθλημα που έχασε ο Ολυμπιακός από την ΑΕΚ του Ντέμη Νικολαΐδη, ο Γκαγκάτσης βρήκε τη λύση με το θέμα Βάλνερ.

Κι όπως δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος: “Οι «τρεις» δικαίωσαν απόλυτα τον Κόκκαλη. Δε θα τολμήσει κανείς να ξαναπεί ότι ο Κόκκαλης έπαιρνε τα πρωταθλήματα με τον Γκαγκάτση. Όλες αυτές τις μπούρδες τις έκαναν αυτοί. Ο Ντέμης δεν έλεγε ότι χτυπάει την ΑΕΚ; Ο ΠΑΟΚ δεν έλεγε ότι είναι ανεπιθύμητος; Ο Παναθηναϊκός δεν έλεγε χίλια πράγματα; Από την ώρα που τον δέχονται, σημαίνει ότι οι ίδιοι αναιρούν τους εαυτούς τους. Σύμφωνα με μία εξήγηση του Αλαφούζου ότι ξέρει τον χώρο, το ίδιο ισχύει και για τους Τσοχατζόπουλο και Βλαστό. Ο μόνος που είναι απόλυτα συνεπής είναι ο Ολυμπιακός». ο οποίος δια της ψήφου του Γ. Βρέντζου δείχνει ότι δεν είναι αγνώμον για τα πεπραγμένα του Βασίλη Γκαγκάτση από το 2001 ως το 2009

Οι βαρήκοοι και η ραψωδία της αποδοκιμασίας

Εάν υποθέσουμε ότι ο κ. Σαββίδης έλειπε στο εξωτερικό και δεν γνώριζε την ποδοσφαιρική Ελλάδα το 2004. Ή ο κ. Αλαφούζος δεν ασχολείτο με το σπορ. Πως ο κ. Μελισσανίδης, που πάντα πήγαινε στο γήπεδο, πάντα είχε επαφές δεν θυμάται τι είχε γίνει το 2004;

Για όσους είναι λήσμονες να τους θυμίσουμε το γεγονός. Ήταν Ιούλιος του 2004, δύο 24ωρα σχεδόν μετά τον ανεπανάληπτο θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδας στην Πορτογαλία, όπου κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Θεωρητικά το ποδόσφαιρο είχε βρεθεί στον κολοφώνα της δόξας του. Σχεδόν ένα εκατομμύριο Αθηναίοι είχαν βγει στους δρόμους για να υποδεχθούν τους θριαμβευτές. Οι δρόμοι από το αεροδρόμιο μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν κατάμεστοι. Αφού το λεωφορείο της εθνικής έκανε δεκάδες στάσεις καθ’ οδόν έφθασε στο Καλλιμάρμαρο, προκειμένου να διεξαχθεί η τελετή προς τιμή των θριαμβευτών. Περισσότεροι από 150.000 φίλαθλοι με σημαίες και κασκόλ περίμεναν να ζήσουν την έκσταση βλέποντας τον Ότο Ρεχάγκελ και τους ποδοσφαιριστές, που έδειχναν το βαρύτιμο τρόπαιο. Μαζί τους και ο κ. Γκαγκάτσης. Και ω του θαύματος όλοι αυτοί που ήταν στο Καλλιμάρμαρο μόλις άκουσαν το όνομα Γκαγκάτσης αποδοκίμασαν με στεντόρεια φωνή.

Το μακρόσυρτο “ουουου”, που βγήκε όχι από το στόμα, αλλά από την ψυχή των φιλάθλων θύμιζε περισσότερο μία ραψωδία, μία κλασική μελωδία του Μότσαρτ, ένα υπέροχο ρέκβιεμ αποχαιρετισμού στο σαθρό παρελθόν του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κι όμως ο Γκαγκάτσης, παρέμεινε και εξακολουθεί να πλασάρεται ως σωτήρας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και τώρα έχοντας την πλάτη των τεσσάρων μεγάλων επανήλθε να… σώσει την σούπερ λιγκα. Όμως μπορεί οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ να έχουν ασθενή μνήμη, όμως δεν ισχύει αυτό για τους υγιείς φιλάθλους, οι οποίοι έχουν ήδη καταγράψει τον κ. Γκαγκάτση μεταξύ των ανεπιθύμητων και εκ των βασικών υπαιτίων για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όσο για τους λόγους που επιβλήθηκε στην Σούπερ Λιγκα ο Βίκτωρ Μητρόπουλος ήταν αφοπλιστικός: «Ο Κουτσοκούμνης έχει αμαρτωλό παρελθόν στην Κύπρο. Είχε στενές επαγγελματικές σχέσεις με Γκαγκάτση και προσπάθησε να τον βάλει τον Μάιο. Όταν δεν μπόρεσε, λόγω του σκανδάλου της κάρτας υγείας, το έκανε μέσω Σούπερ Λιγκ με έγκριση του Θεοδωρίδη».

Οι δικαστικές περιπέτειες

Βέβαια ο κάθε φίλαθλος έχει μείνει μόνο στα διοικητικά δρώμενα του κ. Γκαγκάτση. Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ έχει πολλά μπλεξίματα και με την δικαιοσύνη. Ήδη για την κάρτα υγείας θα ξανασυναντηθεί με πρώην συντρόφους του (Γκιρτζίκη, Πιλάβιο και σία) στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ας θυμηθούμε και τις υπόλοιπες περιπέτειες:

1) Έργα σε Άγιο Κοσμά, Φλώρινα και Ξάνθη

Η κακουργηματική δίωξη που αφορά σωρεία κακουργημάτων και πλημμεληματικών πράξεων, για χρήματα του ελληνικού Δημοσίου (τα περιβόητα έργα σε Άγιο Κοσμά, Ξάνθη και Φλώρινα). Η υπόθεση είχε ανατεθεί στον 10ο ειδικό ανακριτή κ. Αναστασίου απ’ τις 30 Μαρτίου 2006, χωρίς καν να έχουν κληθεί μάρτυρες-κλειδιά να καταθέσουν.

Σε προολυμπιακά έργα (εν όψει του 2004) που έγιναν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, η ΕΠΟ λειτούργησε ως διαμεσολαβητής στην κατασκευή ή στην αποπεράτωσή τους. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προχώρησε στην κατασκευή έργων αναθέτοντάς τα στην ΕΠΟ. Η τελευταία τα προχώρησε χωρίς διαγωνισμούς και χωρίς να καταγράψει στον προϋπολογισμό της τα ποσά που πήρε από τη ΓΓΑ! Γι’ αυτή την ιστορία με τα έργα στον Άγιο Κοσμά (αλλά και στα γήπεδα της Ξάνθης και της Φλώρινας), που χρηματοδοτήθηκαν μέσω της ΕΠΟ, η εισαγγελέας κα Μαρία Σκεπαρνιά άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Β. Γκαγκάτση, για απιστία εις βάρος του Δημοσίου, συνέργεια, συναυτουργία, πλαστογραφία και παρατυπίες στην κατασκευή των έργων.

Στο κακουργηματικό σκέλος των διώξεων και στην ανάκριση –που συνεχίζεται– και διεξάγει η δεύτερη τακτική ανακρίτρια κα Μιτζέλου για την υπόθεση αυτή, ο Βασίλης Γκαγκάτσης διώκεται ως φυσικός και ηθικός αυτουργός, ενώ τα άλλα μέλη της ΕΠΟ που εμπλέκονται διώκονται ως συνεργοί.

Στο πλημμεληματικό σκέλος της υπόθεσης υπήρξε αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, ενώ κατά την εκδίκαση είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Γιώργος Λιάνης ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Η καθυστέρηση της Δικαιοσύνης να ερευνήσει τις συγκεκριμένες υποθέσεις, που από το 2003 έχει αποκαλύψει η «Α», είχε ως επακόλουθο την παραγραφή των αδικημάτων που συντελέστηκαν με αποφάσεις δύο συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΠΟ.

2) Η δίωξη για τα τηλεοπτικά της ΕΠΟ

Η απόκρυψη στοιχείων «Πόθεν Έσχες» δεν εξαντλεί τις περιπέτειες που έχει ο Βασίλης Γκαγκάτσης με την ελληνική Δικαιοσύνη και αφορά τον ίδιο. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα, και η προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, για την πώληση των τηλεοπτικών της ΕΠΟ την περίοδο 2004-2005, κατέληξε σε κακουργηματική δίωξη του προέδρου τότε της ΕΠΟ και του μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλου. Εκείνη την περίοδο, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αν και είχε προσφορές ακόμη και για 7 εκατ. ευρώ, έδινε τις δουλειές στην εταιρεία Stadium του γνωστού μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλου έναντι πινακίου φακής, με απόφαση της Εκτελεστικής της Γραμματείας που επικυρώθηκε από το Δ.Σ. Το πόρισμα που συνέταξε το ΣΔΟΕ, διαπιστώνοντας παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα, καίει και τσουρουφλίζει.

Η κρατική τηλεόραση πήρε μέρος στον σχετικό διαγωνισμό, αποκλείστηκε, αλλά στη συνέχεια κατέφυγε στην παράκτια εταιρεία STADIUM SPORT για να αποκτήσει τα δικαιώματα που της είχε αναθέσει η ΕΠΟ. Η ΕΡΤ απέκτησε δικαιώματα στις 21 Μαρτίου 2005, από μια εταιρεία που τότε δεν είχε τίποτα, καθώς η σύμβαση παραχώρησης των δικαιωμάτων της ΕΠΟ στη STADIUΜ υπογράφηκε 35 ημέρες μετά (25 Απριλίου 2005). Η Stadium του γνωστού μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλου πούλησε τηλεοπτικά δικαιώματα στην ΕΡΤ έναντι 1,4 εκατ. ευρώ στις 21 Μαρτίου 2005, τα οποία αγόρασε από την ΕΠΟ στις 25 Απριλίου 2005. Από την πώληση των δικαιωμάτων η Stadium αποκόμισε κέρδη 540.000 ευρώ. Ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης, για να ξεπεράσει και το εμπόδιο του Δ.Σ., στη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου 2005, φέρεται –σύμφωνα με τη δίωξη– να παραπλάνησε, καθώς όχι μόνο απέφυγε να πει ότι έδινε τη δουλειά στην εταιρεία του φίλου και πρώην πελάτη του, Πασχάλη Παπαδόπουλου, Stadium, αλλά εμφάνισε ως δήθεν αντισυμβαλλόμενη της ΕΠΟ την ΕΡΤ! Κατά περίεργο τρόπο, επί έξι χρόνια από το 2002-2008, τα τηλεοπτικά κατέληγαν στην κυπριακή εταιρεία Stadium Sport Agencies. H εταιρεία του Πασχάλη Παπαδόπουλου χοντρικά πλήρωσε 7 εκατ. ευρώ για ν’ αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα και στη συνέχεια τα πούλαγε κυρίως στην ΕΡΤ, περίπου 11 εκατ. ευρώ, κερδίζοντας κοντά στα 4 εκατ. ευρώ!!!

3)Τα ευρήματα του ΣΔΟΕ στην ΕΠΟ

Το πόρισμα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, που έχει κύριο άξονα την ΕΠΟ, αλλά και πολλά παρακλάδια. Μετά από 10 περίπου μήνες έρευνας και αναζήτησης στοιχείων στον ωκεανό της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, οι άνδρες του ΣΔΟΕ αλίευσαν… φάλαινες. Μπορεί να πήγαν με βάρκα για να βγάλουν λαυράκια στην ΕΠΟ, αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν και να επιστρέψουν με φαλαινοθηρικό προκειμένου να πιάσουν όσα είχαν εντοπίσει, προκειμένου να πάρουν τον δρόμο τους.

Ο έλεγχος στα βιβλία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είχε δείξει σωρεία παρατυπιών και παραπτωμάτων. Το δεύτερο στάδιο αφορούσε διασταυρώσεις, οι οποίες σε κάποια σημεία ήταν… σοκαριστικές ως προς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αλλά ακόμη και την «ανυπαρξία» εταιρειών με τις οποίες υπήρχε πάρε-δώσε. Η εισβολή μελών της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων στην ΕΠΟ είχε γίνει πρωί με τη δροσούλα, την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008. Οι έξι άνδρες του ΣΔΟΕ είχαν εμφανιστεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας, σε ημέρα που ο πρόεδρός της Βασίλης Γκαγκάτσης βρισκόταν στο εξωτερικό. Αφορμή για την έρευνα της υπηρεσίας στάθηκε το σκηνικό που στήθηκε για τα εισιτήρια της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008. Όμως, όταν άρχισε η έρευνα, το ΣΔΟΕ υποχρεώθηκε με βάση τα ευρήματα να ασχοληθεί με όλο το οικονομικό φάσμα των πράξεων της ΕΠΟ από το 2000 και μετά.

Ο ενδελεχής έλεγχος αφορούσε τόσο τις πάσης φύσεως συμβάσεις και την καταβολή ΦΠΑ, όσο και τα παραστατικά που αιτιολογούν αποδείξεις και τιμολόγια. Από ‘κεί και πέρα, άρχισε ο «Γολγοθάς» των διασταυρώσεων όλων των οικονομικών στοιχείων με τις εταιρείες που έχουν συμβληθεί με την ΕΠΟ, από γραφεία ταξιδίων μέχρι προμηθευτές και χορηγούς. Ως γνωστόν, η αυτοδιοίκητη ΕΠΟ ποτέ δεν ανακοίνωνε οικονομικά στοιχεία των συμβάσεών της με χορηγούς, προμηθευτές, κατασκευαστές, συμβάσεις που αφορούσαν την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων της εθνικής ομάδας και του Κυπέλλου, καθώς και διαφημιστικών δικαιωμάτων. Τα πέρναγε από τη γενική συνέλευση ως γενικά στοιχεία με συνοπτικές διαδικασίες, κι έτσι ήταν… όλα καλά. Επειδή όμως η κάθε Ομοσπονδία θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο των νόμων του κράτους που εδρεύει, άρχισαν τα προβλήματα.

Βασικό άξονα των ευρημάτων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων αποτέλεσαν οι συμβάσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα –κυρίως του Κυπέλλου–, διοργάνωση που ανήκει στην ΕΠΟ. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλες οι συμβάσεις της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έχουν γίνει με παράκτιες εταιρείες, με κυριότερη την περίφημη STADIUM, του γνωστού μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος έχει βρεθεί επίσης στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ.

Οι άνδρες του ΣΔΟΕ επισκέφθηκαν διευθυντικά στελέχη και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και προχώρησαν σε διασταύρωση στοιχείων για τις συναλλαγές με μια Ομοσπονδία που έχει μαύρη τρύπα 40 εκατ. ευρώ, χωρίς επί χρόνια να συγκινείται κανείς. Η ΕΠΟ έφθασε στο σημείο να έχει πουλήσει όλα τα δικαιώματα μέχρι το 2014(!) και να μην έχει… μαντίλι να κλάψει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα