Η μετάλλαξη του Κώστα Μήτρογλου

Ο Μίκαελ Σκίμπε στην ουσία εξήγησε για ποιο λόγο έκανε πίσω ο Κώστας Μήτρογλου στη φάση του 60ου λεπτού του πρόσφατου ματς της Εθνικής μας στην Εσθονία. Ο Γερμανός προπονητής αποκάλυψε πως ο Κώστας είναι ο εκτελεστής των πέναλτι και όχι των φάουλ και γι’ αυτό αποδέχθηκε την εντολή του να αφήσει τον Σταφυλίδη να πάρει την εκτέλεση.

Μπορεί του ομοσπονδιακού μας προπονητή να του φάνηκε φυσιολογικό το ότι ο Μήτρογλου δεν επέμεινε να πάρει το φάουλ, παρά την αρχική του λαχτάρα, αλλά οι Έλληνες φίλαθλοι που παρακολουθούσαν από την τηλεόραση τον στράικερ της Μπενφίκα να ζητά επισταμένως την μπάλα για να εκτελέσει το άμεσο λάκτισμα, παραξενεύτηκαν όταν τον είδαν να φεύγει και να αφήνει ευγενικά τον Σταφυλίδη να εκτελέσει! «Τι έπαθε ο Κώστας;», αναρωτήθηκαν χιλιάδες Έλληνες φίλαθλοι… Και μετά που τον είδαν να τρέχει πρώτος να πανηγυρίσει αναρωτήθηκαν εκ νέου: «Είναι καλά άραγε ο Κώστας;».

Τρεις φορές έκανε του κεφαλιού του

Οι φίλοι του Ολυμπιακού είναι σίγουρα εκείνοι που παραξενεύτηκαν περισσότερο, διότι τρεις φορές στο παρελθόν είχε δημιουργήσει πρόβλημα στην ομάδα τους με αυτή τη συμπεριφορά, με πιο αξέχαστη την πρώτη το 2008 στην Κύπρο κόντρα στην Ανόρθωση. Για όσους δεν θυμούνται, ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να μειώσει το σκορ όταν έχανε 2-0, αφού ο Γκαλέτι κέρδισε πέναλτι από τον Μπεκιάι. Ο Βερνέστο Βαλβέρδε ζήτησε από τον ίδιο τον Γκαλέτι να εκτελέσει, αλλά ο 20χρονος τότε Μήτρογλου είχε ήδη αρπάξει την μπάλα και δεν το συζητούσε καθόλου, θα εκτελούσε ο ίδιος την εσχάτη των ποινών. Με ένα ανορθόδοξο στυλ έτρεξε προς την μπάλα, έκανε ένα παράξενο σουτ με το οποίο σημάδεψε το δεξί κάθετο δοκάρι και όχι μόνο αυτό, στην επαναφορά προσπάθησε να σουτάρει ξανά με τον διαιτητή να υποδεικνύει σωστά παράβαση. Τελικά ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 3-0 και ο Μήτρογλου ακόμη και σήμερα θεωρείται υπαίτιος του συγκεκριμένου αποκλεισμού από τους ομίλους του Champions League. Φήμες λένε πως ο Βαλβέρδε δεν του το έχει συγχωρέσει ακόμη.

Τη δεύτερη φορά η πρωτοβουλία του στέφθηκε με γκολ, αλλά η ζημιά είχε γίνει στο προφίλ του Ολυμπιακού. Αυτή τη φορά παραβίασε την εντολή που ήθελε τον Τσόρι Ντομίνγκες να εκτελεί τα πέναλτι και σούταρε ο ίδιος για να σκοράρει κόντρα στη Βέροια. Αμέσως έτρεξε δίπλα στον Τσόρι, ο οποίος αρνήθηκε να τον συγχαρεί και δημιουργήθηκε μία μικρή ένταση.

Τρίτη και τελευταία φορά η ανταρσία του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό το 2014. Η ομάδα του είχε κάνει το 1-0 με τον Αυλωνίτη (ήταν και το τελικό σκορ) και ο Μήτρογλου θέλησε πάλι να εκτελέσει το πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος (αντί του Ντομίνγκες και πάλι). Αυτή τη φορά αστόχησε (το έπιασε ο Στιλ) και χάρισε μία ιστορική γκριμάτσα απογοήτευσης.

Τον άλλαξαν ο Ζόνας και ο Σκίμπε

Με αυτές τις εικόνες αποτυπωμένες στις αναμνήσεις τους, οι φίλαθλοι προσπάθησαν να καταλάβουν τι μπορεί να συνέβη τα δύο τελευταία χρόνια και ο Κώστας Μήτρογλου είχε τέτοια συμπεριφορά στο ματς με την Εσθονία.

Προφανώς, τα χρόνια που παίζει στο εξωτερικό τον ωρίμασαν ως ποδοσφαιριστή. Ο κορυφαίος Έλληνας επιθετικός αγωνίζεται σε μία σπουδαία ευρωπαϊκή ομάδα, την Μπενφίκα, έχοντας όμως το ρόλο του δεύτερου φορ, όχι μόνο γεωγραφικά μέσα στο γήπεδο, αλλά και σε επίπεδο δημοφιλίας (πίσω από τον Ζόνας). Ο Μήτρογλου νιώθει πολύτιμος στην Μπενφίκα και απολαμβάνει τα κολακευτικά σχόλια φιλάθλων και δημοσιογράφων χωρίς να είναι το νούμερο ένα της ομάδας. Αυτό τον μετέτρεψε σε ένα λιγότερο εγωιστή αθλητή…

Επίσης, στον πάγκο της Εθνικής βρίσκεται ένας άνθρωπος με τον οποίο επικοινωνεί καλά (στη γερμανική γλώσσα). Βλέπει, επίσης, πως ο Σκίμπε είναι της λογικής του Ρεχάγκελ. «Άμα μου δημιουργείς πρόβλημα θα φύγεις από την ομάδα!». Καταλαβαίνει πως με Βέλλιο, Καρέλη, Αθανασιάδη δεν έχει εξασφαλισμένη θέση στην Εθνική, ιδίως αν δεν φέρεται ομαδικά. Και τι αποτέλεσμα έχεις αυτός ο συνδυασμός γεγονότων; Έναν Μήτρογλου στα 90 λεπτά της Εσθονίας να κάνει ένα σπάνιο παιχνίδι, παρά το ότι δεν πήρε την μπάλα μπροστά του για να σκοράρει (παρά μόνο μία φορά). Και ωσάν κερασάκι στην τούρτα, αυτή η συμπεριφορά στη φάση του 60ου λεπτού που προκάλεσε θετική εντύπωση σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους. Με αυτό το πνεύμα πήγαμε μπροστά από το 2002 κι έπειτα και με αυτό το πνεύμα μπορούμε να το επαναλάβουμε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα