Η μετάλλαξη του Πανιωνίου!

 

 Το 1997 ο Πανιώνιος επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία της χώρας μας και έκτοτε δεν έχει υποβιβαστεί ξανά. Από τότε έχει κάνει κάποιες «ευρωπαϊκές σεζόν», επί εποχής Τσακίρη και Μπέου , ωστόσο στις περισσότερες διοργανώσεις η πορεία του ήταν αδιάφορη ως και επικίνδυνη, στα πρόθυρα ενός ακόμη υποβιβασμού.

Όταν τη σεζόν 2013-14 γλίτωσε την προτελευταία αγωνιστική την πτώση στη Football League, οι περισσότεροι πίστεψαν πως την επόμενη χρονιά δεν θα έχει τύχη και αυτό διότι θα ξεκινούσε η τρίτη στη σειρά σεζόν υπό καθεστώς εκκαθάρισης, δίχως τη δυνατότητα μετεγγραφών παικτών άνω των 23 ετών. Ο Πανιώνιος, όμως, λες και αυτή η τιμωρία δεν λειτούργησε ως ιός, αλλά ως εμβόλιο, άρχισε από το δεύτερο γύρο της συγκεκριμένης χρονιάς να πετάει!

Δεν είναι τα πρόσωπα, είναι η ατμόσφαιρα

Πως δικαιολογείται αυτή η μετάλλαξη; Πολλοί λένε πως έχει να κάνει με την ανάμειξη στην ΠΑΕ ανθρώπων που κοντρόλαραν την κατάσταση και άρχισαν να τρέχουν την επιχείρηση με σοφία. Εμείς θα πούμε πως και στο παρελθόν ο Πανιώνιος είχε ικανούς και πλούσιους διοικητικούς ηγέτες (τους αναφέραμε πιο πάνω).  Η αλήθεια είναι ότι οι κύριοι Ζαμάνης και Δάρας έχουν συμμαζέψει την κατάσταση και οι κινήσεις – δηλαδή οι πωλήσεις – γίνονται πάντα ως προς το συμφέρον του ταμείου και με γνώμονα τη λειτουργία της ΠΑΕ χωρίς περαιτέρω προβλήματα.  Αυτό που δημιουργεί εντύπωση και σχολιάζεται καθημερινώς από την ποδοσφαιρική πιάτσα είναι το πώς καταφέρνει μετά από κάθε πώληση να καλύπτει το κενό την επόμενη κιόλας αγωνιστική.

Οι ποδοσφαιράνθρωποι κοντεύουν να σκίσουν τα διπλώματά τους. Φεύγει από τον Πανιώνιο ο Αραβίδης για να πάει στην ΑΕΚ, κανένα πρόβλημα, η ομάδα εξακολουθεί να σκοράρει. Δεν μπορεί να βρει την Ιθάκη του ο Μπακασέτας στον Άρη και στον Αστέρα, πάει στη Νέα Σμύρνη και «πετάει». Φεύγει ο Μπουμάλ και άπαντες πιστεύουν πως ο Πανιώνιος θα κοπεί στη μέσα και συμβαίνει το αντίθετο. Λέει αντίο ο Ανσαριφάρντ, αρχίζει και παίρνει γκολ από τον Σαββίδη και τον Καθάριο, μέχρι και από τον Ταπόκο.

Φαίνεται, λοιπόν, πως κάτι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα των αποδυτηρίων της Νέας Σμύρνης. Και φαίνεται πως οι γονείς στο λεκανοπέδιο όταν έχουν να πάρουν μία απόφαση, κάτι ξέρουν για τον Πανιώνιο και στέλνουν τα παιδιά τους στη συγκεκριμένη ομάδα. Όπως και οι παίκτες κάτω των 23 ετών που αποκτούνται τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο βλέπουν τον Πανιώνιο ως ευκαιρία, αλλά όσο κάθονται στην ομάδα την τιμούν, εκτιμώντας το βάρος και την ιστορία της φανέλας.

Μπορεί το κάτι παραπάνω;

Μέχρι και ο κόσμος του Πανιωνίου έχει ωριμάσει. Στο παρελθόν δεν ήθελε να βλέπει τους παίκτες που με δική τους επιλογή έφευγαν για μία μεγαλύτερη ομάδα. Τώρα κρατά μία μάλλον ουδέτερη στάση. Ωστόσο, ζητά και το κάτι παραπάνω. Θέλει να βλέπει την ομάδα του στην πρώτη πεντάδα, να διεκδικεί το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Όχι να βλέπει τον Πανιώνιο απλά να σώζεται κάθε χρονιά.

Η φετινή εικόνα έχει ενθουσιάσει τους φιλάθλους που τραγουδούσαν: «Νάτοι, νάτοι οι πρωταθλητές!». Ο Πανιώνιος διεκδικεί όχι μόνο την είσοδο στα Play Off, αλλά να κάνει τη μεγάλη ζημιά στους μεγάλους και να πάρει τη δεύτερη θέση. Θέλει να αποδείξει πως πέρα από φυτώριο, είναι και ομάδα που διεκδικεί πράγματα και τα τελευταία δύο χρόνια δικαιούται να περηφανεύεται πως λειτουργεί με τρόπο ζηλευτό.

Προμηνύονται κι άλλες πωλήσεις, η ΠΑΕ εκκαθαρίζει για τα καλά

Όσον αφορά στο οικονομικό μέλλον της ΠΑΕ, κανένα πρόβλημα. Η ομάδα είναι έτοιμη να κερδίσει ένα ακόμη εκατομμύριο από πωλήσεις παικτών όπως ο Ρισβάνης και ο Μασούντ. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Ο Τασουλής, ο Φούντας, ο Καθάριος, είναι παιδιά με μέλλον, παιδιά που αποδίδουν και που αυξάνουν διαρκώς την αξία τους. Κι αν γίνει και κανένα «θαύμα» και μπει ο Πανιώνιος σε ομίλους, τότε θα μιλάμε για εκτόξευση. Εκεί να δούμε τι θα κάνει η ΠΑΕ, αν δηλαδή εξυγιανθεί και της επιτραπούν οι μετεγγραφές. Θα συνεχίσει το ίδιο πετυχημένο μοντέλο ή θα παρασυρθεί αγοράζοντας παίκτες ακριβούς και δοκιμασμένους που ίσως να μη της βγουν…

Μία τιμωρία ίσως αποτέλεσε την ευκαιρία στην οικογένεια του Πανιωνίου να αντιληφθεί ποιο πρέπει να είναι το μοντέλο λειτουργίας αυτού ιστορικού συλλόγου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα