Η μουσική γίνεται «φίλος» του αυτισμού

 

Ο αυτισμός είναι μια ισόβια νευροψυχιατρική αναπτυξιακή διαταραχή για την οποία η επιστήμη μέχρι στιγμής, δεν έχει αποφανθεί ποιοι παράγοντες την δημιουργούν. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι εφικτό να βρεθεί μια συγκεκριμένη θεραπεία που θα εξαλείφει το πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια ειδικά στην χώρα μας οι γεννήσεις των παιδιών με αυτισμό έχουν αυξηθεί αρκετά, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 άτομα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή αυτιστικού τύπου. Μια εναλλακτική θεραπεία για τον αυτισμό, έχει ανοίξει μια χαραμάδα αισιοδοξίας σε χιλιάδες οικογένειες και ακούει στο όνομα «μουσικοθεραπεία». Η διαδικασία είναι τόσο απλή όσο ακούγεται: ο αυτισμός θεραπεύεται μέσα από τη μουσική, με τη βοήθεια του εκάστοτε μουσικοθεραπευτή. Το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται ομαλά και να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, πράξη αρκετά δύσκολη για παιδιά με αυτισμό.

 

Αναγνωρισμένη αποτελεσματική παρέμβαση

Το νόημα της θεραπείας δεν είναι τα παιδία να γίνουν μετέπειτα μουσικοί, ούτε να μάθουν άπιαστα κάποιο μουσικό όργανο αλλά αντίθετα εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να εξασκηθούν πάνω στην συγκέντρωση πραγμάτων. Η μουσικοθεραπεία είναι μια αναγνωρισμένη αποτελεσματική παρέμβαση για τον αυτισμό καθώς και ένας μη λεκτικός τρόπος επικοινωνίας, που όμως ,συνδέετε άμεσα με την συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου.

Σύμφωνα με την Hannah Gardner, καθηγήτρια στο Harvard, υπάρχουν πολλές μορφές νοημοσύνης και η μουσική νοημοσύνη ενός ανθρώπου είναι από τις πιο σημαντικές. Μια συχνή ερώτηση είναι το τι συμβαίνει ακριβώς κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η απάντηση διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, αφού κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό. Ωστόσο, μια γενική γραμμή που ακολουθείται είναι ότι ο θεραπευτής χρησιμοποιεί διάφορα μέσα, συνήθως κρουστά όργανα όπως κιθάρα και πιάνο, προκειμένου το παιδί αυτοσχεδιάζοντας να δημιουργήσει τη δική του γλώσσα.

Στόχος της θεραπείας είναι ο θεραπευόμενος να νιώσει οικεία στο μουσικό περιβάλλον ώστε να αρχίζει να εκφράζεται, να μην φοβάται και να ανακαλύψει πώς είναι να βρίσκεται κάποιος σε αμφίδρομη επικοινωνία. Εξάλλου, η μουσική για όλους τους ανθρώπους λειτουργεί –σύμφωνα με τον ερευνητή Papousek– για σχεδόν όλους τους ανθρώπους ως δίαυλος απελευθέρωσης συναισθημάτων.

Η μουσική αγαπά τον αυτισμό και έχει την δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει της ανθρώπινες ιδιότητες μέσα από το παιχνίδι.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα