“Η νέα οκτακομματική Βουλή να βγάλει τον τόπο από το σημερινό αδιέξοδο”

Στο αποτέλεσμα των εκλογων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

«…Το αποτέλεσμα που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου εκπέμπει σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναδείχθηκε αναμφισβήτητα νικητής, λαμβάνοντας ικανό ποσοστό και συνακόλουθα την καθαρή εντολή να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ., προκειμένου να αναπληρωθεί ο χρόνος που απωλέσθη, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Κοκρίδης.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Ν.Δ. καλείται να ανταποκριθεί στον υπεύθυνο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τα περισσότερα επιτελεία των υπολοίπων κομμάτων πρέπει να προβληματιστούν, αφού πολλοί δεν κατάφεραν να κερδίσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της αγοράς, δεδομένων και των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από την επτάμηνη διαπραγμάτευση, την τραπεζική αργία, αλλά και τα “capital controls”.

Μία ακόμη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από τον πολιτικό κόσμο, είναι και το μεγάλο ποσοστό της αποχής, φτάνοντας στο 44%, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που σημαίνει πως, πολλοί Έλληνες έκριναν ατελέσφορη την τρίτη προσφυγή στις κάλπες, μέσα σε διάστημα, μόλις οκτώ μηνών και σαφώς πέρασαν το μήνυμα, ότι δεν ωφελεί να επαναληφθεί. Επιβάλλεται, λοιπόν, μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Οι παραγωγικοί φορείς του τόπου ερμηνεύουμε το αποτέλεσμα, ως μία πολύτιμη, δεύτερη ευκαιρία που επέλεξε να δώσει ο ελληνικός λαός στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία πιστεύουμε ότι, οφείλει με το καλύτερο τρόπο να την αξιοποιήσει προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Άλλωστε, γνωρίζουμε όλοι, ότι οι προκλήσεις της εφαρμογής του νέου μνημονίου είναι μεγάλες, καθώς η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει 65 προαπαιτούμενες δράσεις, που φέρνουν μεγάλες ανατροπές στο ισχύον φορολογικό καθεστώς, αλλά και όσες αφορούν στην αγορά εργασίας και το ανθρώπινο κεφάλαιο, τις αγορές προϊόντων και το επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως και τις ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις δικτύων. Και όλα αυτά με την οικονομία να ψυχορραγεί και με τον προϋπολογισμό εκτροχιασμένο, να χρειάζεται αναθεώρηση, η νέα κυβέρνηση καλείται να βρει μέχρι το τέλος του 2015, έσοδα περίπου 11 δισ. ευρώ.

Επισημαίνω ότι, στο οκτάμηνο τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση, άνω των 4 δισ., ενώ οι περικοπές δαπανών, που σχετίζονται κυρίως με τη στάση πληρωμών προς ιδιώτες, έχουν αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ.

Επίσης, το Χρηματιστήριο παραπαίει, εξαιτίας της παντελούς απουσίας ξένων επενδυτών, ενώ τα “capital controls” συνεχίζουν, να «βουλιάζουν» τουλάχιστον 63.000 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαλύοντας σταδιακά την αγορά. Βεβαίως, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιτακτική, όσο ποτέ έναρξη του διαλόγου αναδιάρθρωσης του χρέους είναι μείζονα θέματα, που θα πρέπει να την απασχολήσουν από την επόμενη κιόλας μέρα.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα τέλος, να συγχαρώ, τόσο τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, όσο και όλους τους βουλευτές που εκλέγονται, με την ευχή η νέα οκτακομματική Βουλή να βγάλει τον τόπο από το σημερινό αδιέξοδο.

Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, ο επιχειρηματικός κόσμος της Χώρας δηλώνει «παρών», με τεκμηριωμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης με Απασχόληση. Οι εκλογές μπορεί να πέρασαν, τα δύσκολα όμως έρχονται…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα