Η ντάμα και οι συνοδοί της

 

Μετά και την κατάθεση της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη συμπληρώθηκε το παζλ των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Μιλάμε για επτά υποψήφιους. Πέντε βέρους ΠΑΣΟΚους, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν και οφίκια, ενώ οι άλλοι δύο, στο παρελθόν, κατά δήλωσή τους, ήταν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οπότε πολύ εύκολα μπορεί κάποιος ουδέτερος να χαρακτηρίσει τον νέο φορέα ως το ΠΑΣΟΚ plus, προκειμένου να ακυρώσει το όλο εγχείρημα. Το οποίο βέβαια θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή του κόσμου εάν τελικά θα είναι κάτι σοβαρό, ή θα εξελιχθεί σε ένα νέο θνησιγενές σχήμα, το οποίο απλά θα παλεύει για μία αξιοπρεπή παρουσία εντός του Κοινοβουλίου. Οι μετέχοντες στην κούρσα στο επόμενο διάστημα το πρώτο μέλημά τους είναι να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους να προσέλθουν στις κάλπες, προκειμένου ο νέος αρχηγός να ξεκινήσει την πορεία του στον νέο φορέα με μία αξιοπρόσεκτη προίκα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί από τους υπόλοιπους. Ως όριο επιτυχίας του εγχειρήματος είναι οι περί των 200.000 ψηφοφόρων, ενώ ο κ. Καμίνης την Πέμπτη με δηλώσεις του ανέβασε κι άλλον τον πήχη.

Δύο αναγνώσεις

Το σίγουρο είναι ότι οι πολλές υποψηφιότητες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ έχουν μία διττή ανάγνωση από τους ειδικούς αναλυτές.

Η μία άποψη είναι πως με τις πολλές υποψηφιότητες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ υπάρχει πολυδιάσπαση και αδυνατίζει η υποψηφιότητα της κας Γεννηματά. Κάτι που σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται και οι εσωτερικές διαφορές που είναι πολύ σημαντικές και που το προηγούμενο διάστημα ταλαιπώρησαν το Κίνημα με την αποπομπή του Στέφανου Ξεκαλάκη από την θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και την απόφαση της προέδρου για έκτακτο συνέδριο μετά τις 12 Νοεμβρίου. Αυτή η ανάγνωση καταλήγει στο συμπέρασμα πως εάν τελικά η κα Γεννηματά αποτύχει να εκλεγεί, τότε μάλλον θα αποχωρήσει και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στο έκτακτο συνέδριο, καθώς θα είναι έντονη η αμφισβήτησή της. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν τελικά η κα Γεννηματά δεν καταφέρει να εισέλθει στον δεύτερο γύρο. Σε αυτήν την περίπτωση το πιθανότερο είναι και η ίδια να μην είναι υποψήφια στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, όσοι αναλυτές δίνουν αυτήν την εξήγηση για τις πολλές υποψηφιότητες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας «βλέπουν» πολλά εσωκομματικά προβλήματα στην Χαριλάου Τρικούπη.

Η άλλη ανάγνωση είναι πως οι πολλές υποψηφιότητες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους και δεν θα «φύγουν» προς τους εκτός Κινήματος υποψηφίους, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Καμίνη. Οπότε θεωρούν ότι όποιος υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ προκριθεί στον επόμενο γύρο έχει πολύ μεγάλη τύχη για να ηγηθεί του νέου φορέα.

Ο γρίφος Ανδρουλάκης

Η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται ότι ταράζει πολύ περισσότερο τα νερά στο εσωτερικό του κόμματος, από ό,τι αυτές των Μανιάτη, Κωνσταντινόπουλου και Ραγκούση. Ο νεαρός ευρωβουλευτής προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε γραμματέας του κόμματος, διατηρεί ισχυρές προσβάσεις στην νεολαία της παράταξης και γνωρίζει τους κομματικούς μηχανισμούς.

Αυτό που φοβίζει την Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιαστεί ως η μοναδική εναλλακτική λύση για την ηγεσία της νέας Κεντροαριστεράς απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ένας «αντι-Τσίπρας» στην ηλικία του, με άλλα λόγια. Και αυτό όχι μόνο γιατί εκπροσωπεί την νεότερη γενιά στελεχών, αλλά κυρίως για την εκφρασμένη αντίθεσή του σε κάθε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το παιχνίδι των πρώην αρχηγών

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εδώ κι ένα χρόνο ισχυρίζεται ότι στον νέο φορέα πρέπει να αφήσουμε τις πρώτες θέσεις για νέους ανθρώπους. Και με βάση τις υποψηφιότητες για τον επικεφαλής του νέου φορέα οι τρεις τελευταίοι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ είναι απλοί θεατές. Ο λόγος για τον Κώστα Σημίτη (λόγω ηλικίας θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη η άμεση εμπλοκή του), τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Όμως και οι τρεις έχουν τους μηχανισμούς και τις δυνατότητες να υποστηρίξουν όποιον θέλουν. Προς το παρόν και οι τρεις τηρούν σιγή ιχθύος. Ειδικά ο κ. Σημίτης, ο οποίος πέραν της ομιλίας του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έκτοτε δεν έχει πάρει θέση, αλλά ούτε και οι κύκλοι του έχουν μιλήσει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακολουθεί παρόμοια στάση υποστηρίζοντας πως πρέπει να τεθεί το θέμα για την «Ελλάδα μετά τον εθνολαϊκισμό», όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του συνεδρίου του «Κύκλου Ιδεών». Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου μέσω επίσημης ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ έστειλε ένα μήνυμα για το πώς θέλει τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου φορέα την επαύριον των εκλογών για την ηγεσία.

Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ θα πάρουν θέση. Είτε οι ίδιοι απ’ ευθείας, είτε μέσω συνεργατών, είτε μέσω κύκλων, στέλνοντας μηνύματα προς του ψηφοφόρους. Θα επιμείνουν στην ενότητα, αλλά ο καθένας από τους υποψηφίους θα είναι σίγουρο ότι θα θέλει να εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος την όποια… ευλογία.

Η ψηφοφορία

Αναμφίβολα ένα από τα αγκάθια της διαδικασίας είναι το πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία. Το επίσημο ΠΑΣΟΚ επιμένει μόνο με τον παραδοσιακό τρόπο. Και με το να εγγράφονται ως μέλη του νέου φορέα όσοι αποφασίσουν να ψηφίσουν. Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ακόμη κι αυτοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, προκρίνουν και την ηλεκτρονική ψηφοφορία και φυσικά με την συμμετοχή στις κάλπες.

Η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία τρέχει την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά, αποδεικνύει εν τοις πράγμασι ότι έχει μείνει πίσω. Φοβάται να ανοίξει η διαδικασία, αποκλείοντας επί της ουσίας την ψήφο των Ελλήνων μεταναστών του εξωτερικού, την εποχή των μνημονίων, φοβούμενη την οργή τους. Αντίθετα, έξω από τα εκλογικά κέντρα εκτιμά πως μπορεί να κάνει παιχνίδι. Και φυσικά όλοι στο επιτελείο της κας Γεννηματά γνωρίζουν πως όσο ανοίγει το παιχνίδι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ήττας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα