“Η προσπάθεια στοχοποίησής μου θα πέσει στο κενό”

Και ενώ –σύμφωνα με την εφημερίδα “Documento”– ο Μιχάλης Σάλλας βρίσκεται υπό δικαστική έρευνα, ο ίδιος, κατά δήλωσή του, δεν έχει ενημερωθεί παρά μόνο από τις σελίδες της κυριακάτικης, συμπολιτευόμενης, εφημερίδας.

Ο Επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς καταγγέλλει  προσπάθεια στοχοποίησής του, η οποία συνδέεται με τα νέα επενδυτικά του σχέδια.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Πληροφορήθηκα από τον Τύπο ότι έχει ασκηθεί και σε βάρος μου ποινική δίωξη για ακίνητα που είχε αγοράσει με διαδικασίες τυπικές και διαφανείς η Τράπεζα Πειραιώς το 2006.

Με εξίσου διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες πώλησε τα ακίνητα αυτά, δέκα χρόνια μετά, στην τιμή που τα είχε αποκτήσει, δηλαδή χωρίς καμία ζημία και μάλιστα αφού εν τω μεταξύ τα ίδια χρησιμοποίησε για δέκα χρόνια εγγράφοντας και σημαντικά κέρδη.

Το γεγονός ότι η αγορά των ακινήτων δεν έχει προξενήσει ζημία στην Τράπεζα Πειραιώς έχει επιβεβαιώσει και η Τράπεζα της Ελλάδος σε σχετικό έλεγχό της.

Μολονότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχω λάβει επισήμως γνώση της δίωξης και του πορίσματος στο οποίο βασίζεται, δεν θεωρώ τυχαίο τον χρόνο άσκησής της αφού συμπίπτει με την ανακοίνωση των νέων επενδυτικών μου σχεδίων.

Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για μία προσπάθεια στοχοποίησής μου, η οποία είμαι βέβαιος πως δεν θα τελεσφορήσει λόγω της έλλειψης ζημίας της Τράπεζας.

Λυπάμαι ωστόσο για το γεγονός πως μαζί μου αδίκως ταλαιπωρούνται 30 ακόμη άνθρωποι της αγοράς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, κατόπιν πορίσματος του εισαγγελέα Γαληνού Μπρη, έχει παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος κατά του πρώην προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα, του πρώην αντιπροέδρου της Θεόδωρου Πανταλάκη, και πολλών ακόμη μεγαλοστελεχών του πιστωτικού ιδρύματος, διότι με βάση το  εισαγγελικό διά ταύτα, που –σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα “Documento”– στηρίζεται και σε έρευνα ελεγκτών του ΣΔΟΕ καθώς και σε τρεις διαφορετικές πραγματογνωμοσύνες, από τις επίμαχες αγοραπωλησίες «αντί τιμήματος υπερβαίνοντος την εμπορική αξία τούτων, τουλάχιστον, κατά το ποσό των 3.929.000 ευρώ συνολικά, προκλήθηκε συνολική ζημία στην περιουσία της τράπεζας ύψους τουλάχιστον 3.929.000 ευρώ».

Απορίες και ερωτηματικά

Το δημοσιευθέν πόρισμα, ωστόσο, δημιουργεί απορίες σχετικά με τις ποινικές ευθύνες που απορρέουν από την εν λόγω δίωξη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στο πόρισμά του ο  εισαγγελέας θεωρεί ότι οι πωλήσεις των ακινήτων –από την τράπεζα– έγιναν μεθοδευμένα σε υψηλές τιμές ώστε να μην δημιουργηθεί ζημία στη τράπεζα.

Άρα, δεν ζημιώθηκε η τράπεζα, κατά συνέπεια το αδίκημα της απιστίας που αφορά πράξη ή παράλειψη που ζημίωσε την τράπεζα, πώς στοιχειοθετείται;

Αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι η «κατηγορία» αφορά στους τόκους των 3.929.000 ευρώ και με την υπόθεση «αν τα είχε η τράπεζα στα χέρια της, τι παραπάνω κέρδος θα είχε…». Μα κάλλιστα θα μπορούσε να είχε και χασούρα ή ακόμα και να της έμεναν αμανάτι στα χέρια της εν πλήρη αχρηστία ειδικά με την κρίση που έχει χτυπήσει την αγορά των ακινήτων…

Και με δεδομένο ότι στις τράπεζες υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα που πλειστηριάστηκαν και έγιναν περιουσία τους, και μέχρι σήμερα δεν κατέληξαν πουθενά, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα διωχθούν οι τραπεζίτες για την παράλειψή τους να πωλήσουν τα ακίνητα αυτά τότε… Εκτός και αν θέλουν  να ισχυρισθούν ότι όλες οι ενέργειες παρόμοιου τύπου των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών είναι παράνομες!!!

Αν και εφόσον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, τόσο οι εισαγγελικές αρχές όσο και οι… δημοσιογραφικές, θα πρέπει να συνυπολογίσουν το γεγονός –και αυτό ισχυρίζεται στη δήλωσή του ο Μιχάλης Σάλλας– ότι η Τράπεζα της Ελλάδος βεβαιώνει ότι δεν έχει προκληθεί ζημία στην Τράπεζα Πειραιώς…

Μήπως λοιπόν και με δεδομένες τις κινήσεις της κυβέρνησης εναντίον του κεντρικού μας τραπεζίτη, γίνεται εκ νέου προσπάθεια στοχοποίησής του; Μήπως στο εγγύς μέλλον υπάρχουν και δημοσιεύματα που εμπλέκουν στην υπόθεση και τον Γιάννη Στουρνάρα;

Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση δίωξης με αντικείμενο που περιγράφεται στο δημοσίευμα, εις βάρος ενός τραπεζίτη που παρέλαβε μια τράπεζα από το ναδίρ και την ανέδειξε στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα ύψους 96 δισ. ευρώ, είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κανείς να το δεχθεί, πόσω μάλλον να το καταπιεί…

Η «Α» παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε δικαστικό αλλά και σε… δημοσιογραφικό επίπεδο, και βεβαίως θα ενημερώσει τους αναγνώστες της για το τι κρύβεται πίσω από την κουρτίνα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα