Η πρόβλεψη, η διάψευση και η τελική επιβεβαίωση

Αναστάτωση προκλήθηκε αρχές της εβδομάδας όταν ορθώς πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε παραίτηση Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος άλλωστε ο πρόεδρος του κόμματος το είχε έμμεσα ανακοινώσει λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οπότε και ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν. Η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να διαψεύσει την παραίτηση για να την επιβεβαιώσει εκ νέου ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τελικά μένει μέχρι το συνέδριο. Εκτός και αν…

Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης «παίζει» πάρα πολύ έντονα και στο ΠΑΣΟΚ, και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βρεθεί το κόμμα χωρίς ηγεσία εν μέσω μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης. Έτσι, το συνέδριο που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη στα τέλη του 2014 και αρχικά προγραμματιζόταν για πριν από το Πάσχα, πλέον έχει μεταφερθεί για τον Μάιο!

Η επιστολή-παρεξήγηση
Η παρεξήγηση αναφορικά με την παραίτηση ξεκίνησε με αφορμή μια επιστολή προς τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος, τους γραμματείς και τα μέλη των νομαρχιακών και τομεακών επιτροπών του εκλογικού αγώνα, με την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει σαφείς τις προθέσεις του:
«Αγαπητές και αγαπητοί μου σύντροφοι και φίλοι, θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω προσωπικά, την καθεμία σας και τον καθένα σας, για τον ωραίο και δύσκολο αγώνα που δώσατε.
Η δήλωση που έκανα το βράδυ των εκλογών ισχύει απολύτως. Πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε ανοικτά και σε βάθος για όλα. Είμαστε παρόντες. Κρατάμε πάντα ψηλά την ευθύνη.
Προέχει αυτή τη στιγμή να αποσαφηνιστεί η πορεία της χώρας, ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί με αποτελεσματικό και καθαρό τρόπο το στίγμα του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Δημοκρατικής Παράταξης.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς και αγάπη»
Όπως ήταν φυσικό, η επιστολή αυτή ερμηνεύθηκε ως παραίτηση. Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ όμως εκδόθηκε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «δήθεν» τις ειδήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο περί παραίτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια, βέβαια, τις επιβεβαίωσε:
«Δήθεν ειδήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο περί παραίτησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στερούνται σοβαρότητας.
Ισχύει απολύτως η δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το βράδυ των εκλογών.
Όλα –συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της ηγεσίας– θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο συνέδριο που θα γίνει με τρόπο συντεταγμένο και ουσιαστικό.
Τώρα προέχει η πορεία της χώρας σε σχέση με την οποία προσδιορίζεται και η πορεία όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Και η παραίτηση
Τα πράγματα όμως έβαλε στη θέση τους ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος για την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και ευρύτερα και των νέων δεδομένων που δημιουργεί για τη χώρα και το κόμμα ειδικότερα.
Σε αυτή, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι οι εκλογές ήταν βαριά ήττα για το ΠΑΣΟΚ, την παράταξη και τη στρατηγική της, αλλά και τον ίδιο προσωπικά. Απέδωσε τη μικρή κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, και στον εκλογικό νόμο που δεν άλλαξε, όπως είπε, με ευθύνη της Ν.Δ. Απέδωσε ευθύνες και στην κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή και μίζερη, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά των δύο κομμάτων μπορεί να πολλαπλασιάζονταν και να δημιουργούσαν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για την παράταξη. Είπε ότι δεν εκτιμήθηκε η προσπάθεια ή θεωρήθηκε ότι ανήκει στο παρελθόν, και πως ο λαός εκφράστηκε κατά τρόπο σαφή υπέρ μιας άλλης στρατηγικής, αλλά και με τρόπο αντιφατικό γιατί εκφράστηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ., υποστηρίζοντας ότι σχηματίστηκε μια κυβέρνηση αξιακής και πολιτικής τερατογένεσης με κοινό παρονομαστή το αντιμνημονιακό μένος, «αλλά η πρώτη διεκδίκησή της είναι η παράταση του μνημονίου». Ευχήθηκε να πάει η χώρα προς το καλύτερο, αλλά πρόσθεσε πως, αν πάει προς το χειρότερο, η ευθύνη δεν θα μπορεί να χρεωθεί στο ΠΑΣΟΚ γιατί εκείνο είχε προειδοποιήσει.
Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για μετά το Πάσχα, τον Μάιο, όπως είπε, χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

Οι υποψήφιοι

Πλέον όλα θα ξεκαθαρίσουν στο συνέδριο, όπου την ηγεσία μεταξύ άλλων θα διεκδικήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος άλλωστε φέρεται να είχε συμφωνία με τον απερχόμενο πρόεδρο να αναλάβει την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, που όμως ποτέ δεν συγκροτήθηκε. Επιπλέον ακούγονται τα ονόματα των Οδ. Κωνσταντινόπουλου και Ν. Ανδρουλάκη, χωρίς κανένας από τους δύο να συγκεντρώνει πιθανότητες εκλογής. Φαβορί θεωρείται η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά, ενός προσώπου που εκτιμάται πως μπορεί να συσπειρώσει το όλο ΠΑΣΟΚ και να το βγάλει από την εσωστρέφεια.
Κρίσιμο παραμένει το ερώτημα τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και τα υπολείμματα της ΔΗΜΑΡ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα