Η στρατηγική Μητσοτάκη ενόψει ΔΕΘ

Στη στρατηγική της σύγκρισης και της σύγκρουσης με την κυβέρνηση σε κάθε πεδίο άσκησης πολιτικής επιλέγει η Νέα Δημοκρατία. Αν και ο Σεπτέμβριος απέχει ακόμα δύο εβδομάδες στην Πειραιώς ετοιμάζουν «βαριά» ατζέντα ενόψει και της ΔΕΘ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Το αίτημα για εκλογές μπορεί να μην έχει εγκαταλειφθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, όλοι όμως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο γνωρίζουν πως η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μάλιστα, παρά τους λεονταρισμούς του Πάνου Καμμένου πότε για τη σημαία και πότε για τη Θρησκεία, γνωρίζουν πως ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι αρραγής και κάλπες θα στηθούν σε δύο περιπτώσεις: α) εάν οι δανειστές κουραστούν από τα μπρος – πίσω του Αλέξη Τσίπρα και του τραβήξουν το χαλί ή β) εάν ο πρωθυπουργός νιώσει ότι έχει «μπετονάρει» την εκλογική πελατεία του και μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από μία ήττα με διψήφιο ποσοστό. «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα κάνουν ότι μπορούν για να κρατηθούν περισσότερο στην εξουσία», δηλώνει στην «Α» συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγώντας όμως ότι «εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να αναδείξουμε τα μεγάλα ψέματα που ακούγονται και ταυτόχρονα να παρουσιάσουμε την ατζέντα μας στους πολίτες. Μία ατζέντα ευρωπαϊκή, αναπτυξιακή, σύγχρονη και γεμάτη αλήθειες».

Την ίδια ώρα, όσο κι αν ψιθυρίζεται από στελέχη της Ν.Δ. ότι υπάρχουν κρυφές δημοσκοπήσεις που δίνουν στο κόμμα ποσοστό έως και 37%, αποτελεί κοινό μυστικό ότι ελάχιστοι από τους ψηφοφόρους που γυρίζουν απογοητευμένοι την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται στην κεντροδεξιά παράταξη. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει –με μία σειρά κινήσεων και στροφή προς τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας– να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους εκείνους που μπορεί να μην έχουν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν Νέα Δημοκρατία, αλλά αγωνιούν για το μέλλον της χώρας. «Εμάς μας ενδιαφέρει να κερδίζουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη περισσότερων πολιτών από όποιο κόμμα και αν προέρχονται ή έχουν ψηφίσει στο παρελθόν», είναι μία από τις φράσεις που ακούγονται στις συσκέψεις που γίνονται ακόμα και στην «καρδιά» του Αυγούστου στα γραφεία της οδού Πειραιώς.

Ματιές στο… κέντρο
Με ένα πολιτικό τοπίο κατακερματισμένο και μία Κεντροαριστερά σε περίοδο έντονων διεργασιών, μοιραία τα στελέχη της Ν.Δ. παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει σε κάθε τόνο πως «στόχος μας είναι η διεύρυνση», τόσο σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού όσο –πολύ περισσότερο– σε επίπεδο ψηφοφόρων. Δεν είναι τυχαίο πως με μία σειρά κινήσεων και δηλώσεων, στέλνει μήνυμα ότι το κόμμα κινείται πλέον αρκετά πέρα από στενά όρια της συντηρητικής παράταξης, με στόχο την αυτοδυναμία. Βέβαια, γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή ο συγκεκριμένος στόχος είναι τουλάχιστον δύσκολος, γι’ αυτό και σε κάθε ευκαιρία τα κορυφαία «γαλάζια» στελέχη μιλούν για μετεκλογικές συνεργασίες.

Είναι προφανές ότι η αναφορά γίνεται για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη –ή όπως αλλιώς «βαφτιστεί» το νέο σχήμα που θα προκύψει–, με στόχο τη δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στον λαϊκισμό και με φιλοευρωπαϊκό – μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Μιλώντας στην «Α» έμπειρος κοινοβουλευτικός της Νέας Δημοκρατίας θυμήθηκε «καλό προηγούμενο της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, στα χρόνια της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου» και το οποίο «μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για νέες μετεκλογικές συνεργασίες». Δεν είναι τυχαίο ότι στην «γαλάζια» επιτροπή που διαμορφώνει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας συμμετέχουν στελέχη με προέλευση από το μεταρρυθμιστικό κέντρο και τις παρυφές της Κεντροαριστεράς, όπως οι καθηγητές Θεόδωρος Πελαγίδης και Γιώργος Γεραπετρίτης.

Τέλος, χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν να αποσυνδέσουν τις απόψεις του Κώστα Λαλιώτη –όπως εκφράστηκαν με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»– απ’ αυτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα