Η συμμορία των 7, οι πλειστηριασμοί, τα 5 κρησφύγετα και ο «εγκέφαλος»

Κάθε μέτρο που θα μπορούσε να αποπροσανατολίσει τις έρευνες και να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες εντοπισμού τους από την ΕΛ.ΑΣ. λάμβαναν καθ’ όλο το διάστημα της εξάμηνης ομηρείας του Μιχάλη Λεμπιδάκη οι δράστες της απαγωγής του.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, δόθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. νέα στοιχεία. Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι η ομάδα των απαγωγέων ήταν μία, ενώ έχουν συλληφθεί και ταυτοποιηθεί όλα τα μέλη της. Οι περισσότεροι είχαν καταγωγή από τον Μυλοπόταμο, ενώ τρεις εξ αυτών ήταν ακτιβιστές κατά των πλειστηριασμών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί προκύπτει ότι υπήρχε «κοινή αρχηγία», ενώ εκτιμάται ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο «εγκέφαλος» της απαγωγής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι επισήμως διαψεύστηκε πως υπάρχει κάποια σύνδεση με την απαγωγή Παναγόπουλου.

Σε δηλώσεις του ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, επεσήμανε πως ήταν βέβαιος για την απελευθέρωση του κρατούμενου την ημέρα της επιχείρησης: «Η εγκληματική οργάνωση συστήθηκε στις αρχές του Μάρτη με στόχο την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ενώ υπήρξε οργάνωση, καλή μελέτη του σχεδίου, προπαρασκευή όπως και παρακολούθηση του θύματός τους, ενώ δεν προέκυψε πουθενά εσωτερική πληροφόρηση από κάποιο μέλος της οικογένειας προς τους απαγωγείς. Επίσης, γίνεται γνωστό πως δεν υπήρξε άλλη προσπάθεια να απαχθεί ο επιχειρηματίας».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο βίος τεσσάρων από τους συλληφθέντες είναι «πλούσιος», καθώς βαρύνονται με απόπειρα δολοφονίας, εμπρησμούς, απόπειρα βιασμού και σωματεμπορία. Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, η συμμορία πραγματοποιούσε ταξίδια στην Αθήνα για την αποστολή μηνυμάτων προς την οικογένεια και συγγενείς, καθώς και για αποπροσανατολισμό των αστυνομικών. Το πόσο άρτια είχαν στήσει την επιχείρηση, φαίνεται και από το γεγονός ότι φορούσαν τα ίδια ρούχα όταν τον επισκέπτονταν και μιλούσαν ψιθυριστά ώστε να μην έχει ο επιχειρηματίας καμία δυνατότητα αναγνώρισής τους.

Ο πυρήνας των πέντε και τα δύο νέα μέλη που προστέθηκαν

«Oι εμπλεκόμενοι σύστησαν εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2017 και στην συνέχεια η οργάνωση απέκτησε νέα μέλη. Τα μέλη της οργάνωσης φορούσαν ίδια ρούχα, ενώ χρησιμοποίησαν 5 διαφορετικά κρησφύγετα. Κατά την διάρκεια της ομηρείας υπήρξαν 35 τηλεφωνικές επικοινωνίες, 5 χειρόγραφες επιστολές και βιντεοσκοπημένα μηνύματα. Εξετάζεται και η συμμετοχή άλλων ατόμων στην εγκληματική οργάνωση», είπε ακόμη ο υποστράτηγος Λαγουδάκης.

Μέσα στα σπίτια των δραστών βρέθηκαν usb, κάρτες μνήμης που θα χρησιμοποιούνταν από τους δράστες για μετέπειτα βίντεο-απόδειξη ζωής του Κρητικού επιχειρηματία. Η βασική ομάδα των απαγωγέων ήταν πέντε άτομα και στην πορεία οι απαγωγείς χρησιμοποίησαν δύο ακόμη άτομα για φύλακες, καθώς επίσης και την 16χρονη κόρη ενός από τους συλληφθέντες. Η νεαρή κοπέλα φαίνεται να μην γνώριζε ότι η αποστολή των φακέλων είχε να κάνει με την υπόθεση Λεμπιδάκη, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας της της έδινε οδηγίες για το πώς να μην αφήσει αποτυπώματα και DNA πάνω στους φακέλους που ταχυδρομούσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα