“Η Τουρκία δεν θέλει σύγκρουση αλλά θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την ασφάλειά της”

Η Τουρκία λέει ότι δεν θέλει πόλεμο αλλά αν απειληθεί θα επιτεθεί. “Η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με τις συριακές, τις ρωσικές και τις αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια της επιχείρησής της στη βόρεια Συρία, όμως θα λάβει όσα βήματα είναι απαραίτητα για να φροντίσει για την ασφάλειά της” δήλωσε ο  υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν ζητήσει από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη στρατιωτική της εκστρατεία με στόχο να εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), συμμάχου της Ουάσινγκτον, από την περιοχή Αφρίν. Η Συρία έχει καταγγείλει την εισβολή στα βόρεια σύνορά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επίσης δεσμευθεί να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές της YPG, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση, και από την κυρίως αραβική πόλη Μάνμπιτζ.

Η Μάνμπιτζ, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Εφρίν, είναι μέρος μιας μεγαλύτερης περιοχής της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις.

«Οι τρομοκράτες στη Μάνμπιτζ πυροβολούν συνεχώς για να προκαλέσουν. Αν οι ΗΠΑ δεν το σταματήσουν, θα το σταματήσουμε εμείς», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

«Στόχος μας δεν είναι να συγκρουστούμε με τους Ρώσους, το συριακό καθεστώς ή τις ΗΠΑ. Είναι να πολεμήσουμε την τρομοκρατική οργάνωση», επεσήμανε ο ίδιος.

«Πρέπει να λάβω όποια μέτρα χρειάζεται. Σε διαφορετική περίπτωση, το μέλλον μας ως χώρα θα είναι αύριο σε κίνδυνο. Δεν φοβόμαστε κανέναν, είμαστε αποφασισμένοι (…) Δεν θα ζήσουμε με φόβο και απειλές», εξήγησε ο Τούρκος υπουργός.

Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι βασικός στόχος της Ουάσινγκτον είναι να μην επιτρέψει στην Τουρκία να εκδιώξει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον συνασπισμό των Σύρων ανταρτών στον οποίο κυριαρχεί η YPG και στηρίζεται από τις ΗΠΑ, από τη Μάνμπιτζ.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν να εκμεταλλευτούν τον έλεγχο που ασκεί η YPG στη βόρεια Συρία για να αποκτήσει τη διπλωματική ισχύ που επιθυμεί στις συζητήσεις που διεξάγονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης της Συρίας.

Η Άγκυρα έχει εξοργιστεί από τη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην YPG, την οποία θεωρεί απειλή για την εσωτερική της ασφάλεια. Αυτό είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει τριβή μεταξύ των δύο χωρών.

«Το μέλλον των σχέσεών μας εξαρτάται από τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ», σχολίασε ο Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να δρα όπου το θεωρεί απαραίτητο.

«Είτε είναι στη Μάνμπιτζ, την Εφρίν, ανατολικά του Ευφράτη ή ακόμη (αν πρόκειται για) απειλές από το βόρειο Ιράκ. Δεν έχει σημασία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Αν υπάρχουν τρομοκράτες στην άλλη πλευρά των συνόρων μας, τότε αυτό αποτελεί απειλή για εμάς», τόνισε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα