“Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο”

Δεν εμπιστευόμαστε εγγυήσεις της Ε.Ε. στην Κύπρο, επειδή δεν έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά της τόνισε σε συνέντευξή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που  επεσήμανε ότι “η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι NTV, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Εάν βγει ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, το Κυπριακό θα λυθεί. Θα γίνει ένα βήμα τόσο από την βόρειο Κύπρο όσο και από την νότιο γα δύο συνιστώσες πολιτείες. Αυτή είναι η ευχή μας αλλά να το πω καθαρά ότι εμείς ποτέ δεν θα αφήσουμε τα εγγυητικά μας δικαιώματα».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να καταστεί η ΕΕ εγγυήτρια της Κύπρου μετά τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «δεν είναι μια δίκαιη προσέγγιση αυτή, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό επειδή η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τα δικά της καθήκοντα. Εμείς πώς θα εμπιστευτούμε την δική της δικαιοσύνη;».

Συνεχίζοντας είπε, «άλλωστε, τέτοιο δικαίωμα δεν έχει. Εδώ τρεις χώρες έχουν δικαίωμα να είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Η Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη πώς «όταν στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν η ελληνοκυπριακή πλευρά ψήφισε ‘όχι’ εντάχθηκε στην ΕΕ, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά που ψήφισε ‘ναι’ δεν εντάχθηκε. Αυτές τις πραγματικότητες δεν τις ξεχνάμε».

Ο κ. Ερντογάν απέφυγε να αναφέρει τη πραγματικότητα, ότι το 2004 εντάχθηκε στην ΕΕ το σύνολο της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι Τουρκοκύπριοι κατέστησαν ευρωπαίοι πολίτες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα