“Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου”

Ο Επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Γιαννάκη Ομήρου στις Βρυξέλλες.

Ο κος Κεφαλογιάννης και ο κος Ομήρου, αντάλλαξαν απόψεις για τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλει στική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδος – Κύπρου σε θέματα έρευνας και διάσωσης στον αέρα και στη θάλασσα.

Στη συνάντηση τέθηκαν επίσης το θέμα της προόδου στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και οι προκλήσεις ασφάλειας σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στο Κομπάνι.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κος Κεφαλογιάννης έκανε την εξής δήλωση:

«Η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αξιοποιεί τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας της με βάσει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Η Τουρκία με την πρόσφατη έκδοση NAVTEX για τη διεξαγωγή ερευνών σε θαλάσσια ζώνη της Κύπρου,  παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπονομεύει το Διεθνές Δίκαιο και επιπλέον εργάζεται εναντίον της σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, τη στιγμή που στην ανατολική γειτονιά της Ευρώπης, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική το περιβάλλον ασφάλειας είναι εξαιρετικά ρευστό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα