“Η Τουρκία στηρίζει το λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές”

«Παράθυρο» για επιβολή εμπάργκο άφησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ που χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Άγκυρας , ο οποίος κατήγγειλε σε  δηλώσεις του  πως Τούρκοι αξιωματούχοι διατηρούν οικονομικές συναλλαγές με το Ισλαμικό Χαλιφάτο (λαθρεμπόριο πετρελαίου), γι’ αυτό και ενισχύουν τους τζιχαντιστές.

Στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού και με το Κρεμλίνο να υιοθετεί μια ψύχραιμη στάση επιλέγοντας προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε σε πιθανά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένου και της ενεργοποίησης οικονομικών κυρώσεων. Ειδικότερα, έκανε λόγο στο ενδεχόμενο ακύρωσης «ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων», η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το μερίδιο τουρκικών επιχειρήσεων στη ρωσική αγορά.

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου επισημαίνεται ακόμη ότι το Κρεμλίνο έχει αποδείξεις ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή που συνδέονται με την προμήθεια πετρελαίου από εργοστάσια που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές.

«Οι ριψοκίνδυνες και εγκληματικές ενέργειες των τουρκικών αρχών έχουν προκαλέσει επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ» προστίθεται.

Η τοποθέτηση αυτή του Μεντβέντεφ έρχεται λίγες ώρες μετά τα λεγόμενα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά». Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε τις τουρκικές δυνάμεις «συνεργούς της τρομοκρατίας», ενώ προειδοποίησε ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού θα επιφέρει «πολύ σοβαρές συνέπειες» στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι όλες οι χώρες έχουν τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα, όμως δεν θα επιτρέψουμε τέτοιου είδους εγκλήματα» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνομιλία που είχε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, στο τουριστικό θέατρο Σότσι.

Η Ρωσία έχει ήδη καλέσει τους πολίτες της να μην επισκέπτονται την Τουρκία, υπό τον φόβο βομβιστικών επιθέσεων -εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει πλήθος ακυρώσεων από ταξιδιωτικά πρακτορεία. Παράλληλα, το Κρεμλίνο θα μπορούσε να προχωρήσει στη ματαίωση των σχεδίων για την κατασκευή του «Turkish Stream», τα οποία όμως έχουν έτσι κι αλλιώς «παγώσει» λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία (αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, προσφυγή στις κάλπες).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα