Η τρίτη αξιολόγηση, τα 95 προαπαιτούμενα, η Έφη και η Ντέλια

Χρόνο περίπου 100 ημερών έχει η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τα 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Την ίδια ώρα, στο οικονομικό επιτελείο εκφράζονται φόβοι πως το ΔΝΤ θα επιμείνει για νέα μέτρα γεγονός που ίσως δυναμιτίσει την τρίτη αξιολόγηση.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μήνυμα που φτάνει από την Ουάσιγκτον είναι πως η Ντέλια Βελκουλέσκου θα επιμείνει στη δημοσιονομική τρύπα ύψους 2,4 δισ. ευρώ για το 2018 και στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» μετά την αισιοδοξία από την υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, απέναντι στις απαιτήσεις του Ταμείου, έρχεται άμεσα η προσγείωση στην πραγματικότητα της τρίτης αξιολόγησης με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, που, παρότι «σιωπηλά», θα δώσουν τον τόνο της διαπραγμάτευσης.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για να απαντήσει στα ερωτήματα των τεχνοκρατών από την Ε.Ε., το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ σε όλα τα επιμέρους θέματα και, κυρίως, να αποφύγουν το ενδεχόμενο των νέων μέτρων ακόμη και για το 2018. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών περιμένουν μία ακόμη αξιολόγηση ίδια με τις προηγούμενες: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιμείνουν σε περισσότερα διαρθρωτικά θέματα του ελληνικού προγράμματος, ειδικά σε αυτά που έχουν καθυστερήσει και αναβλήθηκαν από την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση. Για το λόγο αυτό από τα 63 προαπαιτούμενα που ζητούσαν στο αναθεωρημένο Μνημόνιο του Ιουνίου (με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα άρχιζε και θα ολοκληρωνόταν τον Οκτώβριο), τώρα με προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τον Δεκέμβριο ζητούν την ολοκλήρωση 95 από τα 113 που απομένουν για να κλείσει το τρίτο πρόγραμμα.

Η λίστα με τα 95 προαπαιτούμενα

Σε αυτά περιλαμβάνονται, κατ’ αρχάς, το κοινωνικό πακέτο, η συνέχιση της εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου, η αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων και η εφαρμογή των αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα:
* Η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων έχει τέσσερα προαπαιτούμενα και είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας και για την Ε.Ε. και για το ΔΝΤ, ειδικά μετά την εφαρμογή από 1/1/2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

* Οι δύο βασικοί δανειστές θεωρούν ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο με τα κοινωνικά επιδόματα για την οικογένεια, τη στέγαση, την αναπηρία και τις μεταφορές.

* Η συνέχιση του ασφαλιστικού έχει τέσσερα προαπαιτούμενα, με κύριο αυτό που αφορά στον επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου μέχρι και το τέλος του χρόνου. Η πίεση υπάρχει για να δοθεί καθαρή εικόνα για την προσωπική διαφορά για τις παλιές συντάξεις, οι οποίες έχει προγραμματιστεί ότι θα περικοπούν το 2019. Το ίδιο σημαντικό με το θέμα των συντάξεων είναι η ενοποίηση εισφορών παροχών και υπηρεσιών από το ΕΦΚΑ ως συνέχεια της «εικονικής» ενοποίησης σε έναν οργανισμό που ισχύει από την αρχή του χρόνου.

* Στα εργασιακά σε εκκρεμότητα με τρία προαπαιτούμενα βρίσκεται ακόμη το πακέτο των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να δυσκολέψει η προκήρυξη απεργιών και να περικοπούν δικαιώματα των συνδικαλιστών. Η απουσία σχετικών διατάξεων στο πρόσφατο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή ήταν άλλη μία πηγή δυσφορίας. Παράλληλα ζητούμενα είναι το θεσμικό πλαίσιο για την αδήλωτη εργασία και την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

* Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται επίσης ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε. και άρα και της τρίτης αξιολόγησης με συνολικά δεκαοκτώ προαπαιτούμενα, από τα οποία τέσσερα αφορούν στην ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό, πέντε στο Υπερταμείο και τα υπόλοιπα εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις. Βασικό θέμα θα αποτελέσει η λειτουργία του Ταμείου Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας, η οποία αναβάλλεται από τρίμηνο σε τρίμηνο. Πλέον θα πρέπει να στελεχωθεί και το Δ.Σ. της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει τις ΔΕΚΟ (στις οποίες θα περιλαμβάνεται τελικά και η ΕΑΒ) και στη συνέχεια το Υπερταμείο να κατανείμει αρμοδιότητες και κανονισμό λειτουργίας με τις υποκείμενες εταιρίες (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΕΔΗΣ, ΤΧΣ) και να μεταφερθεί μέρος της δημόσιας περιουσίας υπό τη διαχείρισή του. Μαζί θα πρέπει να προχωρήσει και μια σειρά από διαχειριστικές πράξεις του ΤΑΙΠΕΔ για τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

* Τέλος, το θέμα των «κόκκινων» δανείων παρακολουθείται και από τους τέσσερις επίσημους δανειστές (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) με το ίδιο ενδιαφέρον. Στην παρούσα φάση η πίεση βρίσκεται στην επιτάχυνση των ρυθμών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή και της λειτουργίας της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

* Στο θέμα των τραπεζών και του βάρους των «κόκκινων» δανείων θα δοθεί η μάχη για την αποτροπή της νέας ανακεφαλαιοποίησης που ζητά το ΔΝΤ με παράλληλη επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού τους (Asset Quality Review). Στο θέμα αυτό η Ελλάδα θα έχει την υποστήριξη και της Ε.Ε. αλλά και της ΕΚΤ.

* Στην ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμών υπάρχουν άλλα έξι προαπαιτούμενα που αφορούν στις αλλαγές στο Δημόσιο (αξιολόγηση, κινητικότητα) και δώδεκα προαπαιτούμενα για την αγορά και τα κλειστά επαγγέλματα, με πιο σημαντικό αυτό που αφορά στην έναρξη της διαδικασίας πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέσα στο μήνα.

Με πληροφορίες από τον «Ελεύθερο Τύπο»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα